Δευτέρα , 16/07/2018

«Γεννήθηκα σε λάθος σώμα, αλλά σήμερα νοιώθω και μοιάζω με άντρα και με λένε Γιώργο. Έχω σχέση με κοπέλα και σύντομα θέλουμε να υιοθετήσουμε μαζί παιδί» Ο Trans Άντρας μιλάει Αποκλειστικά στο LABEL NEWS (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ – Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες. Το νομοσχέδιο αυτό θα διευκολύνει την καθημερινότητα των τρανς ατόμων, αφού για να αλλαχθούν πλέον τα στοιχεία τους στα δημόσια έγγραφα δεν θα είναι απαραίτητη η εγχείρηση.

Λαθεμένα, βέβαια κάποιοι πιστεύουν πως αυτό θα συμβαίνει μονάχα με μια απλή αίτηση, αφού στη συνέχεια θα ακολουθεί το δικαστήριο στο οποίο είτε θα γίνεται δεκτή η αλλαγή των στοιχείων είτε όχι, όπως μου ανέφερε ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλοντας να αφουγκραστώ τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της διεμφυλικής κοινότητας, αλλά και των οικείων τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου ήρθα σε επαφή με τον τρανς Γιώργο και την 19χρονη κοπέλα του.

Πότε ανακάλυψες ότι ήσουν «διαφορετικό» παιδί;

Πάντα ήξερα ότι ήμουν ένας άντρας φυλακισμένος σε λάθος σώμα, αλλά το αποδέχτηκα στα 15.

Πώς το διαχειρίστηκες αρχικά και πως στη συνέχεια;

Αρχικά θεωρούσα ότι όλο αυτό είναι κάτι ψυχολογικό και ότι ήμουν τρελός γι’ αυτό που ένιωθα. Όταν έφτασα στα 15 μίλησα με μια τρανς κοπέλα και άνοιξαν τα μάτια μου αν και ακόμα τότε συστηνόμουν με το όνομα και το φύλο που μου είχαν αποδοθεί κατά τη γέννησή μου. Έξι μήνες μετά όμως άρχισα να αποδέχομαι τον εαυτό μου και πλέον με γνωρίζουν όλοι σαν Γιώργο.

Επικοινώνησες αμέσως τη «διαφορετικότητά» σου με τους οικείους σου; Πώς αντέδρασαν;

Το επικοινώνησα το ίδιο βράδυ με τους γονείς μου κυρίως και σιγά σιγά ανοίχτηκα και στο ευρύτερο περιβάλλον μου. Άλλοι αντέδρασαν καλά και άλλοι απλά το αποδέχτηκαν, αλλά δε το σεβάστηκαν.

Τι εννοείς;

Ότι ακόμα δεν αποκαλούμαι από τους οικείους μου στο επιθυμητό γένος. Με πνίγει αυτό.

Επικοινωνείς τη «διαφορετικότητά» σου με άτομα που μόλις έχεις γνωρίσει;

Γενικά δεν μιλάω εύκολα για τη διαφορετικότητά μου, αλλά είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ερώτηση. Επίσης, μπορεί να μην είμαι βιολογικά άντρας, όμως μέσα μου είμαι. Έτσι, επιλέγω σε ποιον θα μιλήσω και σε ποιον όχι. Συνήθως όμως είναι καλές οι αντιδράσεις.

Έχεις δεχτεί έντονο ρατσισμό;

Ο ρατσισμός που δέχτηκα δεν ήταν τόσο από δικά μου άτομα. Εκτός από μια κοπέλα που επί πολλά χρόνια τη θεωρούσα κολλητή μου. Επίσης, τρίτοι μιλάνε για μένα στην κοπέλα μου και τους φίλους μου προσβάλλοντάς με σαν προσωπικότητα. Το νομοσχέδιο αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα.  Θα μας δώσει ανάσα ζωής. Δεν θα υπάρχουν πλέον διακρίσεις σε σχέση με την ταυτότητα φύλου.

Ποια άλλα προβλήματα υπάρχουν που δεν λύνει το νομοσχέδιο και θα ήθελες να λυθούν;

Δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με το νομοσχέδιο, αλλά με την ίδια την κοινωνία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ορμονοληψία και γενικότερα όλη η διαδικασία καλύπτεται από την κοινωνία. Εδώ όχι.

Θα ήθελες στο μέλλον με την κοπέλα σου να κάνετε οικογένεια;

Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι ένα παιδί. Βρισκόμενος σε μια σχέση και νιώθοντας σίγουροι γι’ αυτό το βήμα θα το έκανα. Υιοθετώντας για παράδειγμα ένα παιδί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσει κάποιος παιδί.

Τι έχεις να πεις σε παιδιά που τώρα ανακαλύπτουν την ταυτότητα φύλου τους; Η ενασχόλησή σου με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών είναι μια προσπάθεια καλυτέρευσης του κόσμου για τα νέα παιδιά;

Είναι άδικο που βρισκόμαστε σε μια φυλακή και θέλει μεγάλη δύναμη να το παλέψεις όλο αυτό. Μέσα από το ΣΥΔ προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Η Μ. είναι φοιτήτρια και κοπέλα του Γιώργου τον τελευταίο σχεδόν χρόνο. Με χαρά δέχτηκε να μου μιλήσει για τον «Γιώργο μου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αυτό που μου έκανε ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι μιλώντας γι’ αυτόν έλαμπε το πρόσωπό της.

Φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορούσες να βρεις την αγάπη σε ένα πρόσωπο σαν αυτό του Γιώργου;

Όχι, δεν είχα καν φανταστεί ότι θα γνώριζα έναν τρανς άνδρα, πόσο μάλλον ότι θα τον ερωτευτώ και θα τον αγαπήσω τόσο πολύ.

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στον Γιώργο;

Αρχικά με τράβηξε ο τρόπος που εκφράζεται, η ομιλία του και οι κινήσεις του. Όταν άρχισα να τον γνωρίζω αυτό που με κέρδισε ήταν η επιμονή και η ειλικρίνειά του.

Ήξερες από την αρχή ότι πρόκειται για τρανς άνδρα;

Ναι, ήξερα από την πρώτη μέρα που τον γνώρισα ότι είναι τρανς και μάλιστα όταν μου το είπε δεν το πίστεψα, νόμισα πως μου έκανε πλάκα.

Φαντάζομαι ότι ήδη κάποιοι γνωρίζουν για τη σχέση σου με τρανς άνδρα. Πώς αντέδρασαν;

Για τη σχέση μου με τον Γιώργο γνωρίζουν αρκετοί φίλοι μου. Κάποιοι το αποδέχονται και είναι μια χαρά με αυτό και κάποιοι δεν μπορούν να το δεχτούν, ενώ μερικοί μάλιστα τον προσβάλλουν. Με ενοχλεί που οι «φίλοι» μου αυτοί δε σέβονται τις επιλογές μου. Στους γονείς μου δεν έχω μιλήσει ακόμα αν και το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Με φοβίζει το πως θα το πάρουν.

Θα θέλατε στο μέλλον αν συνεχίσετε μαζί να κάνετε μια οικογένεια όπως μου ανέφερε ο Γιώργος;

Θα θέλαμε να κάναμε μια οικογένεια αν είμαστε μαζί στον μέλλον. Υπάρχουν τρόποι αν το θέλεις. Και η υιοθεσία είναι ένας από αυτούς, που ίσως θα επιλέγαμε, αλλά είναι κάτι πολύ μακρινό.

Το νομοσχέδιο θα λύσει πολλά προβλήματα του φίλου σου. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και χαίρομαι που επιτέλους θα λυθούν πολλά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.

Δείτε επίσης

Το «φυσάει και δεν κρυώνει» ο Νίκος Ευαγγελάτος – Του παίρνει την θέση στο Epsilon ο «άσπονδος εχθρός» του Έλλη Στάη – Εκνευρισμένος ο παρουσιαστής και η κόντρα του με την Έλλη εδώ και 12 χρόνια!

Βαγγέλης Καράλης Η Έλλη Στάη έχει πραγματοποιήσει ήδη συζητήσεις με τους ιθύνοντες του Epsilon και …