Τετάρτη , 20/03/2019

Πρωτοχρονιάτικο Χοιρινό με Πορτοκάλι – Απλό και εντυπωσιακό!

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου για την εφημερίδα ΜΠΑΜ 

Ο συνδυασμός χοιρινού με πορτοκάλι είναι ό,τι πιο γιορτινό μπορείτε να σερβίρετε την Πρωτοχρονιά.

Προετοιμασία: 15΄

Μαρινάρισμα: 3 – 4 ώρες

Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 45΄

Yλικά για 6 μερίδες

2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)

½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη μαρινάδα

χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 φλιτζάνι (200 ml) γλυκό κρασί Σαμιώτικο

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι δεν θα χρειστείτε γιατί περιέχει το ρας-ελ-χανούτ

Για τις πατάτες

1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες

1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά σύκα

1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βάζω εκεί και το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάζω τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίχνω τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύω καλά και αδειάζω όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας. Πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.

Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.

 

Δείτε επίσης

Στο νοσοκομείο η Μαρινέλλα – Αγωνία για την υγεία της

Σοβαρό ατύχημα είχε η Μαρινέλλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στυλίστα της Έλενας Παπαρίζου, Al …