Παρασκευή , 29/03/2024

Πώς θα γιορτάσει η Ελλάδα την Τσικνοπέμπτη – Άγνωστα, Παράξενα έθιμα που γοητεύουν και συναρπάζουν …

Εκτός κι αν είμαστε χορτοφάγοι, την Τσικνοπέμπτη ξέρουμε όλοι πως τρώμε κρέας. Η παράδοση θέλει οικογένεια και φίλους να μαζεύονται είτε στα σπίτια είτε στα μαγαζιά για να ‘τσικνίσουν’ και να φάνε όλοι μαζί κρέας σε αφθονία. Το γιατί ονομάστηκε η Πέμπτη της δεύτερης βδομάδας του Τριωδίου ως Τσικνοπέμπτη προκύπτει ακριβώς από την μυρωδιά της τσίκνας που επικρατεί από το ψήσιμο του κρέατος. Η επιλογή της μέρας ως μέρας κρεοφαγίας  δεν είναι τυχαία, αφού βρίσκεται ανάμεσα στην Τετάρτη και την Παρασκευή που ορίζονται ως ημέρες νηστείας των Ελλήνων Ορθοδόξων.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στα μέσα του Τριωδίου και σηματοδοτεί το ξεκίνημα των εκδηλώσεων της Αποκριάς. Αυτό είναι γενικώς γνωστό, εκείνο που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι τα υπόλοιπα έθιμα πέρα από τη κατανάλωση κρέατος, με τα οποία γιορτάζεται η μέρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σέρρες

Στις Σέρρες το έθιμο του ψησίματος του κρέατος πάει ένα βήμα… παραπέρα. Αφού τσικνίσουν, ανάβουν μεγάλες φωτιές σε αλάνες και πηδούν από πάνω τους. Στη συνέχεια γίνονται τα καθιερωμένα ‘ προξενιά’.

Κομοτηνή

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα και δεν εννοούμε σοκολατάκια- αυτά τα κρατούν για του Αγίου Βαλεντίνου- αλλά ο άντρας στέλνει μια κότα (κούρκο, όπως λέγεται) και η γυναίκα του ανταποδίδει με μια κότα γεμιστή και μπακλαβά.

Κέρκυρα

Ένα ιδιαίτερο έθιμο έχουν και στη παλαιά πόλη της Κέρκυρας. Πρόκειται για τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή «Πέτε Γόλια». Οι κάτοικοι συχνά αναφέρουν το έθιμο απλώς ως πετεγουλιό και δεν είναι άλλο από το γνωστό κουτσομπολιό. Οι νοικοκυρές της πόλης μαζεύονται στην Πιάτσα και στήνουν… παράσταση κουτσομπολιού. Σκαρφίζονται αστείες ιστορίες και κάνουν ‘βούκινο’ τους υποτιθέμενους ήρωες τους.

Ίος

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης τα δρομάκια της Χώρας γεμίζουν μασκαράδες που τα διασχίζουν με κρεμασμένες κουδούνες πάνω τους, σκορπώντας το κέφι και την εορταστική διάθεση ενόψει των Αποκριών.

Αμαλιάδα

Οι κάτοικοι πέρα από το κρέας δίνουν μεγάλη σημασία στο ‘παστό’. Αυτό το φτιάχνουν βράζοντας το λίπος από το κρέας και ραντίζοντάς το με νερό. Στη συνέχεια το σουρώνουν και φτιάχνουν έτσι την λεγόμενη ‘γουρναλοιφή’ που φυλάνε σε πήλινα δοχεία, ως άρτυμα για να αλείφουν τους μεζέδες για όλη τη χρονιά.

Πάτρα

Στη Πάτρα αναβιώνει το έθιμο της Κουλουρούς, ένα έθιμο σχετιζόμενο με τον γάμο. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσων έρχεται να την παντρευτεί όντας τρελά ερωτευμένος μαζί της. Για αυτό ντύνεται νύφη και πηγαίνει να τον προϋπαντήσει στο λιμάνι. Οι Πατρινοί την συνοδεύουν χορεύοντας σε γιορτινή διάθεση.

Στη Θεσσαλονίκη την Τσικνοπέμπτη στήνεται μεγάλο Ποδηλατικό Καρναβάλι, με τους ποδηλάτες να παρελαύνουν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικες στολές, ενώ ακολουθούν αποκριάτικα άρματα τα οποία συνοδεύουν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα του Καρναβαλιού. Η βραδιά συνεχίζεται με γλέντι και άφθονο κρασί, ενώ στο τέλος καίνε τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …

Αφήστε μια απάντηση