Παρασκευή , 29/03/2024

Ρεπορτάζ: To Label News βρέθηκε στο «Δείπνο Αγάπης», στην εθελοντική ομάδα πολιτών που βοηθούν καθημερινά χιλιάδες άστεγους στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπουκλάκος

Η Μαριάννα είναι μέλος  και  διοργανώτρια της ιδιωτικής  πρωτοβουλίας  «Δείπνο  Αγάπης».  Δίνοντας  μαθήματα  ανθρωπιάς , βοηθούν  άστεγους  συνανθρώπους  μας  κάθε Τρίτη  και  Πέμπτη  με  τρόφιμα και  ρουχισμό. Οι  άστεγοι  πολλοί  και  όταν  μας  έβλεπαν  πραγματικά  χαίρονταν,  που κάποιοι ήταν  εκεί  για αυτούς. Τα πρόσωπα τους ήταν  χαμογελαστά,  λέγοντας  μας  πόσο δύσκολη είναι η ζωή στο δρόμο. Κάποιοι  περαστικοί κοιτούσαν  περίεργα, αλλά υπήρχαν και συνάνθρωποι μας που θέλανε να βοηθήσουν το όλο  εγχείρημα.  Εντύπωση μου έκανε ένας άστεγος που μας  είπε ότι έχει φάει σήμερα για να δώσουμε το φαγητό σε κάποιον άλλον. Ζήτησε  από το Δείπνο να του φέρουν  όταν μπορούν  κάποια κουβέρτα, γιατί οι χειμωνιάτικες νύχτες στην Αθήνα είναι πολύ κρύες.

Η Μαριάννα μιλάει στο Label News για το Δείπνο Αγάπης

 Τι είναι το Δείπνο Αγάπης;

Είμαστε μια ομάδα που αφιλοκερδώς βοηθάμε τους άστεγους συμπολίτες μας.

 Πως ξεκίνησε ;

To Δείπνο αγάπης  το ξεκίνησα σαν ιδιωτική   πρωτοβουλία   το Δεκέμβριο του 2014 δεν άντεχα να μένω ουδέτερη στο πρόβλημα. Ξεκίνησε μετά από έξοδο με φίλους μου και έχουμε φτάσει να έχει μεγαλώσει κατά πολύ η ομάδα μας.  Κλείνουμε τα 3 χρόνια δράσης.

 Που βοηθάτε;

Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις  ομάδες  που μοιράζουμε τρόφιμα και ρουχισμό, κάθε Τρίτη και  Πέμπτη. Όλες  ξεκινάνε από το Θησείο και καλύπτουμε το Θησείο, τη Κουμουνδούρου-Πειραιώς-Ρούφ, Κλαυθμώνος-Σταδίου-Φιλελλήνων, Ομόνοια-Μάρνης-Πατησίων  και τέλος όλοι μαζί μοιράζουμε στο Μοναστηράκι.

 Τα πράγματα που τα βρίσκετε;

Τα τρόφιμα τα παίρνουμε από επιχειρήσεις παραγωγής φαγητού ενώ με το ρουχισμό ότι μπορεί ο καθένας προσφέρει.

Οι άμεσοι στόχοι σας, ποιοι είναι;

Οι στόχοι  μας  είναι  η διαμόρφωση  χώρου  ημερησίας  φιλοξενίας , για τους ανθρώπους που ζούνε στο δρόμο. Όπου θα μπορούνε να κάνουν ένα μπάνιο, να τους  εξετάσει  ένας  γιατρός να τους  παρέχουμε ψυχολογική  υποστήριξη. Να  βοηθήσουμε  ανθρώπους  να  ενταχθούν  στην  «κανονικότητα» και ακόμα να  τους  βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια δουλειά, δεν είναι  εύκολο  να περάσεις  συνέντευξη όταν δεν έχεις που να κοιμηθείς  και  που να  πλυθείς.

Τι εννοείς κανονικότητα;

Εννοώ ότι μη έχοντας που να κοιμηθούν που είναι βασική ανάγκη ο ύπνος οι άνθρωποι αυτοί περιθωριοποιούνται και δεν είναι όλοι ναρκομανείς ,η βρέθηκαν στο δρόμο  από επιλογή τους. Και όσοι είναι ναρκομανείς είναι από επιλογή ή από το ότι βρέθηκαν στο δρόμο?  Υπάρχει αγριότητα στο δρόμο, η διαβίωση δεν είναι εύκολη.

Ανταπόκριση από ανθρώπους υπάρχει;

Ναι και άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν  όλο και αυξάνονται. Καταλαβαίνουν και βάζουν τον εαυτό τους όσο μπορούν στη θέση του άστεγου. Επειδή καταλαβαίνουν  ότι είναι άνθρωποι της διπλανής  πόρτας , ειδικά τώρα στην Ελλάδα του 2018.

Αν κάποιος θέλει να  επικοινωνήσει μαζί σας και να προσφέρει και αυτός, πώς μπορεί να το κάνει;

Μέσω της σελίδας μας στο facebook:  www.facebook.com/deipnoagapis.gr/

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …