Παρασκευή , 19/04/2024

«Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης»: Μία ξεχωριστή έκθεση στην Αθήνα με τα βιβλία να γίνονται πρωτότυπα έργα τέχνης

Αν είσαι λάτρης των βιβλίων, τοτε δεν πρέπει να χάσεις αυτή την ξεχωριστή έκθεση. Η έκθεση με τίτλο “Το Βιλίο ως Έργο Τέχνης” μας δείχνει μία διαφορετική πλευρά της ανάγνωσης που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε.

Τί συμβαίνει λοιπόν όταν το βιβλίο δεν έχει μέσα του λέξεις που σε ταξιδεύουν, αλλά έργα τέχνης; Τότε ταξίδι είναι ακόμη πιο συναρπαστικό και φυσικά διαφορετικό. Ο καλλιτέχνης δεν αποτυπώνει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του μέσα από την συγγραφή, αλλά μέσα από περίεργα υλικά, χρώματα και τεχνικές που κάθε συγγραφέας θα ζήλευε.

Με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου για το έτος 2018, η ομάδα Project 2 είχε τη φανταστική αυτή ιδέα να αναδείξει την αξία των καλλιτεχνικών βιβλίων, δίνοντας την ευκαιρία σε 100  Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών και της βιβλιοδεσίας να παρουσιάσουν 400 «αντικείμενα» από τα βάθη του χρόνου έως και την αυγή της ψηφιακής εποχής.

Τα artists’ books ( έτσι ονομάζονται τα εκθέματα της έκθεσης ), πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα ως ένα νέο μέσο έκφρασης των καλλιτεχνών και εξελίχθηκαν σε ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο προβολής ιδεών και εννοιών που απασχολούν τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Βάση τους, είναι η μορφή του βιβλίου και από εκεί ξεκινά ο καλλιχτέχνης να δημιουργεί κάτι το ξεχωριστό. Ένα μοναδικό έργο τέχνης που μπορεί να συνδυάζει την ζωγραφική με την γλυπτική, τον γραπτό λόγο με την φωτογραδία.

Όλα αυτά παίρνουν σάρκα και οστά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στον ανακαινισμένο χώρο της Παλαιάς Βιβλιοθήκης, για όλο τον Οκτώβρη.

Δείτε επίσης

Διάλεξη, Ομιλία του Φιλόσοφου, Ζωγράφου Βασίλειου Αράπη – Παρουσιάζει η ηθοποιός Μαριάννα Καστανία

Λαμβάνοντας υπ όψιν την ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΗ θεώρηση, ότι το ανθρώπινο Βασίλειο, όπως και τα πάντα Συνπαντικά, …