Παρασκευή , 29/03/2024

Άνθρωποι που δεν νοιώθουν ούτε γυναίκες ούτε άντρες. Τι είναι το τρίτο φύλο; Θα αναγνωρίζεται και πλέον Νομικά στην Ελλάδα;

Πώς φτάσαμε να μιλάμε τόσο ανοιχτά πλέον για το τρίτο φύλο; Η απελευθέρωση είναι φανερή αλλά δεν σημαίνει πως έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Για το αν υπάρχει ή όχι το τρίτο φύλο δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά εφόσον δεν πρόκειται για κάτι που αποδεικνύεται επαρκώς επιστημονικά.

Δεδομένου όμως ότι μιλάμε για ένα ζήτημα βιολογικό, εάν είναι και υπάρχει «σήμερα» τότε υπήρχε και μέχρι «χτες» , απλώς οι εκδηλώσεις του βρήκαν το κατάλληλο έδαφος, την κατάλληλη εποχή και κοινωνία για να  ακουστούν.

Όταν μιλάμε για άτομα του τρίτου φύλου μιλάμε για ανθρώπους που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα δύο φύλα. Θεωρείται μια ταυτότητα φύλου που δεν συμφωνεί ούτε με το αρσενικό ούτε με το θηλυκού.

Τα άτομα αυτά συνήθως θα καταλήξουν στο κρεβάτι του χειρουργού για να καταφέρουν αυτό που ξέρουν ήδη από νωρίς, ότι το σώμα τους, τους κρατά από αυτό που θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε, να απελευθερωθούν και να ζήσουν μια «καινούργια ζωή» βασισμένη σε νέους όρους που θα έχουν βάλει πλέον οι ίδιοι.

Για εκείνους  η μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο θεωρείται ως  μια διέξοδος για να βρουν τον πραγματικό τους εαυτό, παρ’ όλες τις συνέπειες που ξέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν, από την κριτική του κόσμου, μέχρι την αποδοχή από τους δικούς τους ανθρώπους, τη διαγραφή του παρελθόντος τους, το ζήτημα της αποκάλυψης της ιστορίας τους η όχι στις νέες σχέσεις τους. Φαινομενικά ο κόσμος τους γυρνά ανάποδα, αλλά στα μάτια των τρανσέξουαλ μπαίνει πια σε μια ευθεία πορεία.

Δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στη ψυχολογία των ανθρώπων αυτών, όπως ούτε και να τους δικάσει ή να τους χειροκροτήσει.

Μάλιστα κάθε κοινωνία λειτουργεί διαφορετικά, έτσι και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν από τη μια χώρες που αναγνωρίζουν το τρίτο φύλο ως υπαρκτό ενώ άλλες όχι. Οι  χώρες που αποδέχονται την ύπαρξη τρίτου φύλου είναι μέχρι σήμερα η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ινδία, ο Καναδάς, το Πακιστάν και το Νεπάλ με σκοπό να διασφαλίσουν δικαιότερα νομικά δικαιώματα για τους πολίτες τους, ενώ και στην Ελλάδα έχει γίνει τον τελευταίο καιρό απόπειρα να περαστεί σχετικό νομοσχέδιο.

Ως αποτέλεσμα, στα επίσημα κρατικά έγγραφα των παραπάνω χωρών (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα κ.α) δίνεται η δυνατότητα στον δηλών να επιλέξει την σεξουαλική του ιδιότητα ανάμεσα στις τρείς επιλογές εφόσον δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή ως γυναίκες.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …