Παρασκευή , 19/04/2024

Έξυπνες Ιδέες και Λύσεις για Μικρά Διαμερίσματα – Πώς να τα διακοσμήσετε με έμπνευση και φαντασία

Τα μικρά διαμερίσματα θέλουν πολλές φορές μεγάλη έμπνευση. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείτε τον μικρό σας χώρο, να σκεφτείτε δημιουργικά και το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει.

Οι μικροί χώροι μπορούν να αποκτήσουν μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό γιατί στη διαμόρφωση και τη διακόσμηση τους υπάρχει πολλή λεπτομέρεια.

Τρικ με τα χρώματα

Πάντα τα χρώματα παίζουν πρωταρχικό ρόλο αφού αν επιλεγούν σωστά μπορούν να «σώσουν» κάθε ατέλεια του χώρου και το αντίστροφο. Στη περίπτωση αυτή προτιμούνται χρώματα όπως το «σπασμένο» λευκό, τα ανοιχτόχρωμα γήινα χρώματα και το απαλό γκρι, που θα ανοίξουν οπτικά τον χώρο. Μια πρόταση για μικρά διαμερίσματα με χαμηλότερο ταβάνι είναι η προέκταση του χρώματος του τοίχου προς το ταβάνι. Η αντίθεση με το υπόλοιπο χρώμα που θα επιλέξετε για το ταβάνι θα δώσει την ψευδαίσθηση του ύψους.

Κουρτίνες

Ανοιχτόχρωμες, ελαφριές έως και διάτρητες είναι η δική μας πρόταση. Φυσικά, ότι και να επιλέξετε το σημαντικότερο είναι να τοποθετηθούν στο σωστό σημείο, δηλαδή όσο το δυνατό ψηλότερα στο ταβάνι προσθέτοντας και πάλι ύψος.

Καθρέφτες και φωτιστικά

Επενδύστε τη πλευρά ενός τοίχου με έναν ολόσωμο καθρέπτη και ο χώρος αυτόματα θα διπλασιαστεί στο μάτι. Ακόμη προτιμότερο αν ο καθρέφτης βρίσκεται σε σημείο τέτοιο ώστε να αντανακλά το φως από κάποιο μπαλκόνι ή παράθυρο κάνοντας το χώρο πιο φωτεινό. Όσον αφορά τον τεχνητό φωτισμό αποφύγετε να επιλέξετε σε έναν μικρό χώρο μια μεγάλη πηγή φωτός. Μικρότερα πορτατίφ και φωτιστικά με περισσότερες μικρότερες λάμπες θα βοηθήσουν στο να κατανεμηθεί το φώς σε κάθε γωνιά χωρίς να επικεντρώνεται το μάτι μόνο σε ένα κομμάτι του χώρου.

«Έξυπνα» έπιπλα και έπιπλα DIY

Χρησιμοποιήστε έπιπλα με παραπάνω από μια λειτουργίες. Για παράδειγμα καναπέ ή σκαμπό που μετατρέπεται σε κρεβάτι και ντουλάπια- καθρέφτες. Από την άλλη, όταν διαθέτεται μικρό χώρο έχετε το «δικαίωμα» να εκμεταλλευτείτε κάθε του γωνία..κυριολεκτικά. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αυτοσχέδια έπιπλα από κομμάτια ξύλου ή άλλων υλικών. Για παράδειγμα αν δεν έχετε τον χώρο να βάλετε κάποιο τραπεζάκι ή κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σας, απλά προσθέστε ένα κομμάτι ξύλου στη γωνία του τοίχου ή στο ύψος του τοίχου πάνω από το κρεβάτι δημιουργώντας ένα νέο χώρο. Άλλη περίπτωση είναι να φτιάξετε το δικό σας γραφείο. Αν δεν έχετε χώρο, τοποθετώντας μια κάθετη σανίδα- πάγκο στον τοίχο φτιάχνετε ένα γραφείο με τον ελάχιστο δυνατό όγκο.

Χώρος μέσα στον χώρο

Αν για παράδειγμα έχετε μια γκαρσονιέρα χωρίς ξεχωριστούς χώρους μεταξύ σαλονιού, υπνοδωματίου και κουζίνας μπορείτε να δημιουργήσετε οι ίδιοι έναν διαχωρισμό φτιάχνοντας ένα ή και παραπάνω «νοητά» δωμάτια. Αυτό θα το πετύχετε με τη χρήση κουρτινών που θα λειτουργούν ως παραβάν. Μια εύκολη και οικονομική λύση. Μια άλλη λύση είναι ιδανικά η δημιουργία ενός γυάλινου διαχωριστικού. Οριοθετήστε τον χώρο περιμετρικά με γυαλί και μέσα στον νέο χώρο, δηλαδή μέσα από το γυαλί, μπορείτε και πάλι να βάλετε κάποια κουρτίνα ή ακόμη να κολλήσετε πάνω σε αυτό από την εξωτερική πλευρά έναν ολόσωμο καθρέφτη, που θα μεγαλώσει αυτόματα τον χώρο και ταυτόχρονα θα δώσει την αίσθηση της ιδιωτικότητας στο εσωτερικό του νέου χώρου.

Σχήματα και έργα τέχνης

Όπως οι κάθετες ρίγες στα ρούχα δείχνουν τη σιλουέτα ψηλότερη έτσι και σε έναν μικρό διαμέρισμα μπορούν να δώσουν την αίσθηση πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Ρίγες μπορείτε να προσθέσετε με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα με κάποιο ριγέ χαλί, ή με κάποια τεχνική σε ένα κομμάτι του τοίχου. Επιπλέον, για να δώσετε βάθος στον χώρο διαλέξτε έναν πίνακα με προοπτική, που μπορεί να είναι συχνά ένα τοπίο, γεωμετρικά σχήματα ή οτιδήποτε μπορεί να δίνει τη  ψευδαίσθηση του βάθους ως τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης

Ρουστίκ: Η νέα τάση στην διακόσμηση που ταιριάζει απόλυτα σε μία business woman

Του Άκη Τσακίρη  Το αιώνιο πρόβλημα μίας επιτυχημένης γυναίκας. Η διακόσμηση. Και πιο συγκεκριμένα, η …