Παρασκευή , 26/04/2024

«Έχω φύγει από τρεις δουλειές τους τελευταίους έξι μήνες. Με παρενοχλούν σεξουαλικά τα αφεντικά μου συνεχώς» Ο “Γολγοθάς” της Άντζελας, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην δουλειά

Λένε πως η ζωή είναι γεμάτη ιστορίες. Οι ιστορίες όμως φέρνουν την δική τους πραγματικότητα στην επιφάνεια και μέσα από ένα ακόμη Life Story του Label News μαθαίνουμε όλα όσα συμβαίνουν σε μία πραγματική προσωπική ή επαγγελματική ζωή και πώς εκείνη συνδυάζεται με το σήμερα. Σήμερα, στο Label News, γνωρίζουμε την 35 ετών Άντζελα, η οποία αποφάσισε να μοιραστεί την δική της ιστορία ζωής, η οποία όπως φαίνεται επιβεβαιώνει τις έρευνες που αναφέρουν πως η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους εργασιακούς χώρους.

Άντζελα, αποφάσισες να μοιραστείς με το αναγνωστικό μας κοινό μία ιστορία που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουμε ακούσει αρκετές φορές. Η πρώτη μου ερώτηση είναι, γιατί αποφάσισες να το κάνεις τώρα;

Γιατί τώρα έμεινα πάλι χωρίς δουλειά και μάλιστα αυτή ήταν η τρίτη δουλειά που χάνω μέσα σε έξι περίπου μήνες, λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης. Τρεις δουλειές μέσα σε 6 μήνες, τρεις επαγγελματικοί χώροι που μάλλον δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Τί ακριβώς σου συνέβη;

Κοίταξε να δεις, είμαι μία γυναίκα με καμπύλες. Λογικό κάποιοι άντρες να θέλουν να με γνωρίσουν παραπάνω εκτός δουλειάς. Αλλά δεν θα δεχτώ να με γνωρίσουν παραπάνω και εντός δουλειάς. Αυτό που έχω ζήσει τους τελευταίους μήνες δεν περιγράφεται. Από την μία δουλειά μάλιστα, υπήρχε πιθανότητα να συμβούν πράγματα πολύ χειρότερα από μία απλή παρενόχληση.

Τί εννοείς πολύ χειρότερα από μία απλή παρενόχληση;

Ήταν σε μία τηλεφωνική εταιρεία. Ξέρεις, τις εταιρείες που έχουν εξερχόμενες σχετικά με την ρύθμιση οφειλών. Ήμουν πάρα πολύ καλή στην δουλειά μου και μάλιστα από την πρώτη κιόλας ημέρα είχα πολύ καλή απόδοση με αποτέλεσμα να είχα αναλάβει μέσα σε λίγο καιρό μία ομάδα. Όλα άλλαξαν όταν ο υπεύθυνός μου με κάλεσε στο γραφείο του και αποφάσισε να μιλήσει για την άνοδο του μισθού μου και όλα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Αυτό όμως που δεν ήξερα, ήταν ότι εκείνος έβλεπε κάτι παραπάνω.

Τί παραπάνω μπορεί να έβλεπε ένας απλός υπεύθυνος;

Μα φυσικά το να βρεθούμε κάπου εκτός γραφείου. Ξεκίνησε τα “είσαι πολύ ωραία κοπέλα” και τα “χαραμίζεσαι σε ένα γραφείο”. Στη συνέχεια αποφάσισε να μου πει πως είναι πολύ καλός φίλος με τον υπεύθυνο που κανονίζει την μισθοδοσία και πως θα μπορούσε να μου αυξήσει τον μισθό πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Το να σου αυξήσει τον μισθό ο υπεύθυνός σου δεν είναι και τόσο κακό.

Είναι κακό όταν αποφάσισε να με ακουμπά και συγκεκριμένα να με χαϊδεύει σε σημεία που δεν είχε κανένα δικαίωμα. Η λογομαχία όπως καταλαβαίνεις δεν άργησε να έρθει και λίγο αργότερα δήλωσα την παραίτησή μου, πήρα τα πράγματα από το γραφείο μου και έφυγα.

 Η δεύτερη δουλειά σου; Πώς έφυγες από εκεί;

Στην δεύτερη δουλειά δεν έκατσα ούτε ένα μήνα. Ήμουν σε μία διαφημιστική εταιρεία και μάλιστα στην γραμματεία, όταν ο υπεύθυνος με κάλεσε μία ημέρα στο γραφείο του, θέλοντας να μου πει ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα και ότι θα ήθελε να γίνω το μοντέλο μίας διαφημιστικής καμπάνιας.

Στην αρχή λογικά θα σκέφτηκες το χειρότερο διότι από την προηγούμενη δουλειά σου κάτι παρόμοιο είχες λάβει.

Και στη συνέχεια σκέφτηκα το χειρότερο, όταν κλείδωσε την πόρτα του γραφείου του και αποφάσισε να έρθουμε πιο κοντά για να “γνωριστούμε” όπως έλεγε, ενώ παράλληλα έλεγε πως θα με κάνει το πρόσωπο μεγάλων εταιρειών.

Εσύ φυσικά δεν είχες και την πιο θετική απάντηση να φανταστώ;

Φυσικά και όχι. Αντιθέτως, του έδωσα ένα γερό χαστούκι και έφυγα κατευθείαν για τον δικηγόρο μου. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, διότι ήμουν ακόμα ανασφάλιστη στη συγκεκριμένη δουλειά και θα είχαμε όλοι μεγάλο κουπί για να τραβήξουμε αν άνοιγε μία τέτοια υπόθεση.

Και βρισκόμαστε τώρα δύο ημέρες μετά την τρίτη παραίτησή σου. Σε αυτή την περίπτωση τί συνέβη;

Σε αυτή την περίπτωση ήταν καθαρά θέμα παραπλάνησης. Διότι αν έχεις δει σε κάποιες αγγελίες που γράφουν πως υπάρχει πιθανότητα εξέλιξης, δεν εννοούν επαγγελματικές. Σε αυτό το τηλεφωνικό κέντρο που βρισκόμουν, δεν υπήρχε άντρας ούτε για δείγμα. Μόνο γυναίκες οι οποίες είχαν πολλά να δείξουν από τον σωματότυπό τους, ενώ το να ντυθείς αυστηρά επαγγελματικά ήταν άσχημο. Το αφεντικό ήθελε να μας βλέπει με τις φούστες μας, τα τιραντάκια μας και όλα αυτά.

Τώρα μιλάς για καταστάσεις που κανονικά θα έπρεπε να είχαν φτάσει στα αυτιά κάποιου επόπτη.

Και όχι μόνο εκεί, αφού το αφεντικό μου προσφέρθηκε να με γυρίσει σπίτι ένα βράδυ μετά την δουλειά και όχι μόνο σπίτι μου δεν με πήγε, αλλά οι καταστάσεις προχώρησαν πολύ άσχημα με αποτέλεσμα να φύγω και από αυτή τη δουλειά.

Τί σκέφτεσαι τώρα να κάνεις όμως που έμεινες πάλι άνεργη;

Θα συνεχίσω να ψάχνω για μία δουλειά, γιατί χωρίς χρήματα κανείς δεν μπορεί να ζήσει. Αλλά ο λόγος που θέλω να μιλήσω στο Label News, είναι άλλος.

Δηλαδή;

Σας διαβάζω καθημερινά και έπρεπε να ακουστεί και αυτή η πραγματικότητα. Δεν γίνεται στο 2017 να παλεύει μία γυναίκα για να μην είναι το αδύναμο φύλο. Αυτό είναι γελοίο. Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό και να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση εις βάρος μας. Δεν γίνεται να μένουμε άνεργες για τέτοιους γελοίους λόγους.

Αν σου συμβεί κάτι τέτοιο και πάλι όμως;

Τότε μετά θα με δεις στα δικαστήρια να παλεύω να βρω το δίκιο μου. Δεν γίνεται αλλιώς! Δεν υπάρχει άλλη λύση!

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …