Παρασκευή , 19/04/2024

Ανακαλύψτε το «Ορθόδοξο Χωριό», που φέτος γιορτάζει 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς σε παιδιά που το έχουν ανάγκη

Το Λύρειο Ίδρυμα ή αλλιώς, το Ορθόδοξο Χωριό, ή ‘Άγιοι Ανάργυροι’, βρίσκει την ίδρυσή του πίσω στο 1967 όταν κάποιες Μοναχές αποφάσισαν να κάνουν την αγάπη τους για τα παιδιά και την προθυμία τους για ανιδιοτελή βοήθεια, έργο της ζωής του. Καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του είχε η δωρεά του αείμνηστου Μάρκου Λύρα, καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού. Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα βρίσκεται στην περιοχή Μάτι, της Αττικής, μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης, όπου και του καταχωρήθηκε έκταση από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Φέτος το Ίδρυμα συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργιάς κατά τη διάρκεια των οποίων οι αφοσιωμένες Μοναχές, χωρίς να παραβλέπουν τα καθήκοντά τους, επιδόθηκαν στην μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών που δεν είχαν την ευκαιρία να μεγαλώσουν μέσα στις φυσικές τους οικογένειες. Σκοπός του Ορθόδοξου Χωριού, όπως αλλιώς ονομάζεται είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών που στερούνται γονέων, ενώ φροντίζει ακόμη και για την μετέπειτα αποκατάστασή τους. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν φύγουν από το Λύρειο Ίδρυμα θα έχουν πάντα την στήριξη των Μοναχών και ένα μέρος να επιστρέψουν.

Η ευκαιρία στην μόρφωση δεν πρέπει να είναι προνόμιο ορισμένων αλλά όλων των παιδιών ανεξαιρέτως συνθηκών. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν έχει δοθεί μεγάλη σημασία και έχει γίνει πολυδάπανη προσπάθεια. Μέσα στις εγκαταστάσεις του Λύρειου λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο που το διευθύνει η Ηγουμένη- Εκπαιδευτικός και υπόκειται στην εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν σε Γυμνάσια και Λύκεια των γειτονικών περιοχών. Παράλληλα εθελοντές καθηγητές μαθαίνουν μεταξύ άλλων στα παιδιά ξένες γλώσσες, μουσικά όργανα, βυζαντινή μουσική, ζωγραφική και ρυθμική γυμναστική. Τα παιδιά έχουν ζωή και έξω από το Ίδρυμα με εκδρομές και βόλτες, κατασκήνωση και γενικότερα κοινωνικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά στη διαμονή των παιδιών, μένουν σε 6 διώροφα σπίτια, στο καθένα από αυτά μια μοναχή την οποία αποκαλούν ‘μάνα’, φροντίζει μια ομάδα παιδιών διαφόρων ηλικιών, διαμορφώνοντας μια οικογένεια.

Είναι ευνόητο πως για να καταφέρει το Ορθόδοξο Χωριό να εξασφαλίζει την ευχάριστη διαβίωση των παιδιών του χρειάζεται οικονομική και υλική στήριξη, την οποία βρίσκει απλόχερα από όσους δωρητές επιθυμούν να βοηθήσουν είτε χρηματικά, είτε με προσφορά ρούχων, τροφίμων, παιχνιδιών και διαφόρων ειδών προμήθειες και βέβαια με εθελοντισμό. Το Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγησή και η συνέχιση του έργου του έγκειται στις δωρεές και σε κάποια κληροδοτήματα του.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …