Παρασκευή , 19/04/2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Προσοχή, μας παρακολουθούν!» Ο διάσημος Φιλόζωος Παναγιώτης Μηλάς καταγγέλλει πώς hackers μετά από απειλές, κατάφεραν να τον παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο κλέβοντας προσωπικές φωτογραφίες και συνομιλίες του από το Facebook!

Ο διάσημος Φιλόζωος Παναγιώτης Μηλάς και ιδρυτής της φιλοζωικής ομάδας Angels team μιλάει αποκλειστικά στο Label News για τις δύσκολες ώρες που περνάει καθώς έπεσε θύμα hackers. Άγνωστοι μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή παρακολουθώντας τον 24 ώρες την ημέρα, κλέβοντας τις προσωπικές του συνομιλίες, φωτογραφίες και όλο του το υλικό! Ο Παναγιώτης πήγε στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προχωρώντας σε μηνύσεις και μέσα από το Label News περνάει το δικό του μήνυμα για το πόσο εκτεθειμένοι και ανασφαλείς είμαστε στα social media.

Παναγιώτης Μηλάς – Καταγγέλλων 

«Κοινωνικά δίκτυα και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Πόσο ασφαλείς είμαστε στα κοινωνικά δίκτυα, και πόσο “προσωπικά” είναι τα προσωπικά μηνύματα που στέλνουμε μεταξύ μας? Η απάντηση δυστυχώς, καθόλου!

Ο τρόπος που λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ επικίνδυνος για τον καθένα μας. Μπορεί χωρίς καν να το καταλάβουμε, να μας καταστρέψουν τη ζωή χωρίς δυνατότητα επαναφοράς. Νομίζετε ότι οι προσωπικοί σας διάλογοι δεν διαβάζονται? λάθος. Διαβάζονται και κρίνονται και μάλιστα εκτός από μόνιμο αποκλεισμό, μπορεί να βρεθείτε και θύματα μήνυσης από το facebook ή το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο.

Μπορεί δηλαδή τα προσωπικά σας μηνύματα, να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ζωή σας. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο, γιατί εκτός από την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων που γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες, υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο. Δεν μας παρέχουν καμία ασφάλεια! Οι λογαριασμοί στα κοινωνικά μας δίκτυα είναι πραγματικά πολύ εύκολο για τον καθένα να σπάσει τους κωδικούς μας και να μπει στον λογαριασμό μας, στέλνοντας μηνύματα και παριστάνοντας εμάς. Πόσες φορές έχουμε λάβει μήνυμα από φίλους ότι τους χάκαραν το προφίλ και μην απαντάμε στα μηνύματά τους.

 Παραβίαση προσωπικών δεδομένων λοιπόν σε συνδυασμό με μηδενική ασφάλεια από επιθέσεις τρίτων κακόβουλων, μας κάνει έρμαια του καθενός, και πιο πολύ απ όλα, των κοινωνικών δικτύων, που μέχρι τώρα θεωρούσα εγώ προσωπικά, ακίνδυνα.

Η γνώμη μου άλλαξε από προσωπική εμπειρία, καθώς υπήρξα θύμα χάκινγκ για παραπάνω από ένα χρόνο, από άτομα που έκανα εχθρούς μάλλον από το έργο μου, καθώς και έθιγα όποιον έκανε άδικο, είτε είναι αστυνομία, εισαγγελείς, πολιτικοί και φιλοζωικές. Αυτό σε συνδυασμό με την δημοσιότητα και της διαστάσεις που είχε πάρει το έργο μου και συνάμα το πρόσωπό μου, με έκαναν δημόσιο πρόσωπο και δυστυχώς, δημόσιο στόχο.

Ανέκαθεν είχα δείγματα, από απλά που άνθρωποι μου έλεγαν ότι έχουμε συνομιλήσει ενώ δεν είχα επικοινωνία μαζί τους μέσα από κοινωνικά δίκτυα, μέχρι απειλητικά τηλεφωνήματα και δημόσιες απειλές, φανατισμό και εμμονή σε δημόσια σχόλια απέναντι στο πρόσωπό μου. Ποτέ δεν έδωσα σημασία σε τέτοια, γιατί τα θεωρούσα κούφιες απειλές και μακρινές καταστάσεις που δεν με αγγίζουν.

Μέχρι που έφτασε να μου κλείσει ο λογαριασμός στο facebook για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια λειτουργίας και άπειρα βιντεάκια συμβουλευτικά, δράσεις της ομάδας κλπ. Αυτό μου έκανε μεγάλη ζημιά, γιατί η σελίδα που είχα στο facebook, Angels Team Athens, και λειτουργούσαμε κατά της κακοποίησης σκύλων, μια μεγάλη σελίδα με πάνω από 150.000 μέλη, έμεινε χωρίς διαχειριστή, κοινώς ακυβέρνητη,  και έπρεπε να ξεκινήσω καινούρια σελίδα πάλι από το μηδέν.

Πήγα στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να ενημερωθώ και να δω πως θα κινηθώ. Δεν πείστηκα ακόμα ότι επρόκειτο για κάτι σοβαρό, θεώρησα ότι ήταν από αναφορές που μου έκαναν αντίζηλοι για το έργο μου. Έτσι συνέχισα την δράση μου με νέο προφίλ και σελίδα.  Μετά από μερικές εβδομάδες όμως, είδα ότι έκλεισε και το δεύτερο προφίλ μου. Έκανα κι άλλο. Έλαβα ένα τηλεφώνημα ακόμα, που μου είπαν ότι θα με διασύρουν σε όλη την Ελλάδα. Πάλι δεν έδωσα σημασία, γιατί είμαι καθαρός και θεωρούσα ότι δεν μπορεί να με βλάψει κανένας. Μέχρι που έκλεισε και το τρίτο προφίλ μου, και τότε κατάλαβα ότι κάποιοι ήδη έχουν κάνει δράση εναντίων μου.

Μετά από όλα αυτά, έβαλα σύγχρονο πρόγραμμα ανίχνευσης ιών στον προσωπικό μου υπολογιστή και εκεί πραγματικά μου πάγωσε το αίμα. Είδα ότι έχω μέσα προγράμματα, ιούς, που δίνουν πρόσβαση σε τρίτους, στον υπολογιστή μου. Ο υπολογιστής μου ήταν λοιπόν 24 ώρες ανοιχτός γιατί τραβάω καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας από την εταιρεία μου, και ήταν στην διάθεση τρίτων. Κοινώς κάποιος είχε 24ωρη πρόσβαση στα κοινωνικά μου δίκτυα, και στα αρχεία του υπολογιστή μου, ανάμεσά τους και προσωπικές μου φωτογραφίες και βίντεο.

Κάποιος λοιπόν, εδω και καιρό, μπαίνει από το προφίλ μου και παριστάνει εμένα χωρίς να έχω καμία γνώση, και προφανώς σβήνοντας τους διαλόγους, δεν έχω τρόπο να το επιβεβαιώσω. Γι αυτό μάλλον είχα τόσους ανθρώπους να μου λένε ότι έχουμε συνομιλήσει, ενώ εγώ δεν θυμόμουν τίποτα. Γι αυτό μάλλον μου έκλεισαν και τόσες φορές το facebook κι εγώ αναρωτιόμουν τι συμβαίνει. Στην αρχή ήταν όλα σκόρπια και από μόνα τους δεν σήμαιναν τίποτα. Τώρα όμως όλα μπήκαν στην θέση τους. Όλα ήταν δείγματα για την σοβαρότητα της κατάστασης που δεν είχα αντιληφθεί.

Το παραπάνω σημαίνει, ότι υπήρξα θύμα χάκινγκ, από άνθρωπο ή ομάδα που θέλει να με βλάψει, είτε για να καταστρέψει το έργο μου, είτε για προσωπικό του όφελος. Μπορεί να μην είναι καν ο ίδιος που θέλει το κακό μου, και να είναι απλά κάποιος επαγγελματίας που πληρώνεται για τέτοια δουλειά. Τα σενάρια είναι πραγματικά άπειρα που μπορεί να κάνει το μυαλό μετά από μια τέτοια κατάσταση, και είναι όλα εφιαλτικά με καταστροφικές συνέπειες στην ζωή μου!

 Φυσικά και πήγα ξανά στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και έκανα μήνυση προς παντός υπευθύνου για να καλυφτώ νομικά και για να ξεκινήσει έρευνα μήπως και βρεθούν οι υπεύθυνοι. Η μήνυση έχει κατατεθεί από εμένα επώνυμα και περιμένω νέα. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος όμως, γιατί είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εντοπίσουν επαγγελματία χάκερ. Ποτέ δεν ξέρεις όμως.

Γι αυτό μοιράζομαι την ιστορία μαζί σας, για να ξέρετε όλοι και να προσέχετε την ασφάλεια του υπολογιστή σας, να δίνεται σημασία σε ύποπτα σημάδια, μην τα αγνοείτε, και να μην εμπιστεύεστε ότι τα κοινωνικά δίκτυα σέβονται τα προσωπικά σας δεδομένα. Δεν το κάνουν. Τα εκμεταλλεύονται για διαφημίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας, για να μας φακελώνουν με την θέλησή μας και φυσικά για να μας σταματήσουν όταν εκείνοι ή κάποιος τρίτος το κρίνουν απαραίτητο.

Για να αποκτήσετε μια γενική ιδέα το πως λειτουργεί ένα κοινωνικό δίκτυο, το facebook για παράδειγμα, από την πρώτη προσωπική φωτό που θα στείλετε κάπου, καταγράφει με αυτόματο αλγόριθμο την πληροφορία. Τι στείλατε, πότε και που. Κάθε φορά που στέλνετε προσωπική φωτό μετά ελέγχεται αν είναι στο ίδιο άτομο ή σε διαφορετικό. Αν είναι σε διαφορετικό, τότε τα μηνύματά σας παύουν να είναι “προσωπικά” και ανοίγουν προς θέαση της εταιρείας και των εργαζομένων.

Αυτή η πληροφορία μετά αποστέλλεται σε μια παγκόσμια υπηρεσία η οποία με την σειρά της την στέλνει σε όσα κράτη είναι συμβεβλημένα μια φορά τον μήνα. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία του facebook, ανάλογα με το τι κρίνουν εκείνοι ακατάλληλο περιεχόμενο, χωρίς την γνώση την δική μας ότι κάποιοι κρίνουν τα προσωπικά μας μηνύματα, αποφασίζουν και στέλνουν και στις αρχές το περιεχόμενό μας μαζί με δική τους καταγγελία!

Όλα τα παραπάνω είναι τραγικά κατά τη γνώμη μου και παραβιάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα με ανήθικο, ύπουλο και επικίνδυνο τρόπο, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Και δεν φτάνει αυτό, δεν προσφέρουν και καμία ασφάλεια, και αυτό μπορεί να το κάνει και κάποιος άλλος μέσα από τον δικό μας λογαριασμό και να έχουμε εμείς τις συνέπειες! Τραγικό!»

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …