Παρασκευή , 19/04/2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ LABEL NEWS: «8 παιδιά έχουν πεθάνει, κοιμούνται Χειμώνα με σπασμένα τζάμια και μένουν σε χώρους κλουβιά», ο Εκπρόσωπος Γονέων & Κηδεμόνων Καταγγέλλει την Διοίκηση στο Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά

Ο εκπρόσωπος Γονέων & Κηδεμόνων κύριος Γεώργιος Γεωργούλας καταγγέλλει στο Label News:

«Στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Σκαραμαγκά που βρίσκεται στη Λεωφόρο Σχιστού 1 και λειτουργεί εδώ και 29 χρόνια περίπου, κάποτε ζούσαν και περιθάλπονταν πάνω από 80 παιδιά.

 Έπειτα ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται σταδιακά στη διάρκεια των χρόνων λόγω μεταστέγασης είτε με πρόφαση  την αποσυλοποίηση είτε παρουσιάζοντας άλλες αιτίες, όπως η περίπτωση που πήγαν τα παιδιά σε δομές ιδιωτικών διαμερισμάτων και όταν αργότερα δεν υπήρχαν χρήματα για το ενοίκιο αυτών έκλεισαν και τα παιδιά πήγαν σε άλλα ιδρύματα και όχι στο Σκαραμαγκά απ΄όπου προήλθαν και τους ήταν οικείος. Σημειωτέον ότι η δομή Σκαραμαγκά διαθέτει άνεση χώρων εσωτερικών και εξωτερικών ,υψηλές προδιαγραφές και δυνατότητες αξιοποίησης για πλήρη και απόλυτη κάλυψη όλων των αναγκών των τροφίμων.

 Υπάρχει δυνατότητα ακόμα και για δημιουργία πολλών μικρών δομών με ανεξάρτητη αυλή ή βεράντες και δεν υπάρχει παρόμοια δομή σίγουρα στην Αττική και ίσως σε όλη την Ελλάδα.

 Παρόλα αυτά για λόγους που γνωρίζουν μόνο οι αρμόδιοι υπεύθυνοι η δομή έχει εγκαταλειφθεί πλήρως  τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια από κάθε μορφή συντήρησης έχει μειωθεί δραματικά το νοσηλευτικό προσωπικό είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω αλλαγής θέσης από νοσηλευτή σε υπάλληλο γραφείου είτε λόγω απόσπασης χωρίς να αντικατασταθούν με αποτέλεσμα σήμερα η διαβίωση των τροφίμων να μην θεωρείται ανθρώπινη.

Πριν 5 χρόνια περίπου βγήκε μία ανακοίνωση ότι ο σκαραμαγκάς είναι  ακατάλληλος ,και σε ένα μήνα κλείνει, και χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων πήραν 31 παιδιά για να τα πάνε σε κατάλληλους χώρους και τα σκόρπισαν σε διάφορα ιδρύματα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

 Μετά από μερικούς μήνες ακούστηκε ότι στους νέους χώρους έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά. Για αυτό το γεγονός ζητήσαμε εξηγήσεις και ενημέρωση από την τωρινή πρόεδρο της διοίκησης κ. κωνσταντέλια η οποία μας απάντησε προφορικά ότι μόνο δύο παιδιά πέθαναν και αυτά από παθολογικά αίτια.

 Εντελώς τυχαία λίγο αργότερα βρέθηκε μία παλιά λίστα με στοιχεία των γονιών από τα παιδιά που έφυγαν και κάνοντας μία έρευνα χρησιμοποιώντας μόνο το ένα τρίτο της λίστας , για τη σημερινή τύχη των παιδιών δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι από τα 31 παιδιά απεβίωσαν τα 8.

 Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε αρκετά παιδιά οι γονείς κατοικούν στην Αθήνα και τα παιδιά τους βρίσκονται σε ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η περίπτωση ενός παιδιού που νοσηλεύτηκε δύο φορές με πνευμονία, τη δεύτερη για ενάμιση μήνα εκ των οποίων οι 15 ημέρες στην εντατική γιατί κοιμόταν κλειδωμένο χειμωνιάτικα  σε δωμάτιο με σπασμένα τζάμια φορώντας ένα φανελάκι και έχοντας για σκέπασμα ένα σεντόνι.

 Αν ο κηδεμόνας του μετά από αυτά δεν το έπαιρνε να το πάει σε ιδιωτική δομή, την τρίτη φορά θα απεβίωνε, και ίσως για κάποιους αυτό θα συνέβαινε από παθολογικά αίτια.

 Είναι επίσης αξιοπερίεργο που η καινούργια πρόεδρος της διοίκησης με το που ανέλαβε καθήκοντα ξεκίνησε ενέργειες για μεταστέγαση και των υπολοίπων τροφίμων μετά από 29 χρόνια όπου ζουν σε αυτό το χώρο, χρησιμοποιώντας ανυπόστατα επιχειρήματα και το πόρισμα επιτροπής που ίσως να αποτελείται από τα ίδια άτομα που χρησιμοποιήθηκαν και για την προηγούμενη μεταστέγαση με τις τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν.

 Έχουν προταθεί νέοι χώροι  στους γονείς που  διαφωνούν κάθετα σε αυτό που γίνεται και το έχουν δηλώσει προφορικά αλλά και εγγράφως οι οποίοι χώροι έχουν διαστάσεις και συνθήκες φυλακής.

 Κάτι που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι τα περισσότερα παιδιά πριν τρία περίπου χρόνια πέρασαν από επιτροπή ΚΕΠΑ και ενώ είναι διαφορετικών παθήσεων, περιπτώσεις αυτισμού, εγκεφαλοπάθειας, και άλλα χαρακτηρίστηκαν ότι το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ψυχιατρική πάθηση.

 Όλοι μπορούν να αντιληφθούν πόσο θα εξυπηρετούσε κάποιους μία τέτοια γνωμάτευση, δίνοντας την ευκολία χρήσης φαρμάκων για να είναι οι τρόφιμοι σε μόνιμη καταστολή,μειώνοντας ταυτόχρονα  και το προσδόκιμο ζωής ,λόγω φαρμακευτικών παρενεργειών.

 Ειδικά αν χάσουν τον άνετο οικείο χώρο που ζουν 29 χρόνια που μπορεί να τους προσφέρει κάλυψη όλων των αναγκών τους και καταλήξουν σε χώρους για κρατούμενους.

Μία επίσκεψη ενός απλού ανθρώπου στη δομή Σκαραμαγκά και τους νέους χώρους είναι αρκετή για να του δημιουργήσει αγανάκτηση και οργή.

 Υπάρχει χώρος με τόσες δυνατότητες και κάποιοι φροντίζουν με επιμέλεια να μην αξιοποιείται ούτε στο ελάχιστο, για να μπορούν στη συνέχεια να παρουσιάσουν κάτι άλλο το οποίο μπορεί να είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο αλλά να φαίνεται σαν σωτήρια λύση.

 Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχιζόμενο εμπορικό ενδιαφέρον που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και από ΜΚΟ αλλά και από την Cosco, όπου το ίδρυμα βρίσκεται ανάμεσα στα ελληνικά ναυπηγεία που έχει παρουσιάσει ενδιαφέρον να αγοράσει, και στην σιδηροδρομική γραμμή της  που μεταφέρει εμπορεύματα.

 Είναι αδιανόητο γιατί κάποιοι δεν μπορούν να νιώσουν και να σεβαστούν τα συναισθήματα αυτών των υπέροχων ψυχών.

  Η καρδιά της Ελληνίδας μάνας είναι γνωστή για την υπερβολή της στην αγάπη. Όταν η Ελληνίδα μάνα έχει παιδί Αμεα, κάποιοι φροντίζουν όπως φαίνεται να την κάνουν να πονά σε κάθε χτύπο.

 Ανάμεσα στα κωμικοτραγικά επιχειρήματα που έχουν ειπωθεί είναι ότι επειδή η αρχική κατασκευή του κτιρίου της δομής λειτουργούσε ως φοιτητική εστία, ότι ο χώρος είναι κατάλληλος μόνο για φοιτητές και όχι για Αμεα.

 Δηλαδή τα Αμεα κατά την άποψή τους δεν επιτρέπεται να διαμένουν σε  μεγάλους όμορφους χώρους που δεν θυμίζουν ούτε ίδρυμα αλλά ούτε και νοσοκομείο, και όλο αυτό το διαπίστωσαν μετά από 29 χρόνια.

 Επίσης ειπώθηκε ότι πρέπει να φύγουν οι τρόφιμοι απ’ τον Σκαραμαγκά, γιατί έχει μεγάλους χώρους και πρέπει να πάνε σε πολύ μικρότερους λόγω εντολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προτείνει τα Αμεα να ζουν  σε μικρές δομές.

 Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται στον αριθμό τροφίμων στην κάθε δομή και όχι στις διαστάσεις του χώρου που διαμένουν.

 Η δομή Σκαραμαγκά αν αξιοποιηθεί πλήρως και αφού διαθέτει και τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών μικρών δομών θα μπορούσε να υπερκαλύψει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 Σε όλες αυτές τις ενέργειες έχουν παρουσιαστεί από διάφορους φορείς κάποια πορίσματα που χαρακτηρίζουν το χώρο ακατάλληλο και φαίνεται να συμφωνούν στις ενέργειες μεταστέγασης χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πόρισμα ότι ο χώρος δεν μπορεί να γίνει κατάλληλος.

 Αφενός γιατί η δομή λειτουργούσε άψογα στο παρελθόν με τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα στους τροφίμους πριν τη μεθοδευμένη εγκατάλειψη της, και αφετέρου είναι εμφανή στον οποιοδήποτε τα προτερήματα και πλεονεκτήματα του χώρου.

 Σημειωτέον ότι για ένα από τα πορίσματα υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι είναι κατασκευασμένο και καθοδηγούμενο.

 Στο κέντρο όλων αυτών των εγκληματικών και απάνθρωπων εξελίξεων βρίσκονται αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα.

 Σε ένα χώρο που για 30 χρόνια περίπου  είναι το σπίτι τους, η ζωή τους, και η αναμνήσεις τους ,και μπορεί να τους προσφέρει κάλυψη όλων των αναγκών τους ασχέτως που κάποιοι το εμποδίζουν ,όπως για παράδειγμα η προσφορά ανταλλακτικών για το ντους υψηλών προδιαγραφών που πήγαμε από δωρεά πριν μήνες οι γονείς ,για να αντικαταστήσουν το λάστιχο κήπου κάποιων μέτρων, με το οποίο κάνουν μπάνιο τους τροφίμους από μακριά και με πίεση, λες και είναι αυτοκίνητα ή κάτι σιχαμένο .

Ακόμη και σήμερα αρνούνται κάθετα να το αντικαταστήσουν  ψάχνοντας κάποιον ΄ειδικό΄ επιστήμονα που θα καταθέσει πόρισμα ότι έτσι πρέπει να γίνεται.

 Είναι εμφανές και ξεκάθαρο ότι κάποιοι περιφρονούν το Σύνταγμα της Ελλάδος και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών που προστατεύουν την ανθρώπινη υπόσταση, αξιοπρέπεια, διαβίωση, και τα συναισθήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, και τα αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια.

 Με όλα αυτά και άλλα πολλά σε εξέλιξη αναρωτιέται κανείς ποιός μπορεί να σώσει αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα.

 Και αν τελικά δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι, τότε ποιό το νόημα να αποκαλεί ο καθένας μας τον εαυτό του άνθρωπο, πολιτισμένο ή ευρωπαίο.»

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …