Παρασκευή , 29/03/2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Βασίλης – Γιάννης: “Μετά από 12 χρόνια σχέσης, θέλουμε επιτέλους να αποκτήσουμε μαζί ένα παιδί!” – Το γκέϊ ζευγάρι που “σπάει” την σιωπή του στο Label News

Ρεπορτάζ: Άκης Τσακίρης

Στο Label News, δεν κρίνουμε, δεν σχολιάζουμε, δεν διαφωνούμε χωρίς λόγο. Αντιθέτως, παρουσιάζουμε θέματα, καταστάσεις και ανθρώπινες ιστορίες που ίσως και να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε και φυσικά προς το καλύτερο. Αυτή τη φορά λοιπόν, αποφάσισα να απευθυνθώ σε δύο πολύ κοντινούς μου ανθρώπους. Δύο ανθρώπους που μου κρατούν συντροφιά τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια και έχουν γίνει σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Σήμερα λοιπόν, γνωρίζουμε τον Γιάννη και τον Βασίλη. Ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων που θέλησε να μην δώσει στη δημοσιότητα τα επώνυμά του, μιλά για το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, την στάση της εκκλησίας απέναντι σε αυτό αλλά και απέναντι στους ομοφυλόφιλους, την gay ζωή στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 12 χρόνων συμβίωσης.

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι για εμάς μία νόμιμη πράξη που μας καθιερώνει σαν ζευγάρι στην κοινωνία

Δώδεκα χρόνια μαζί, στην Ελλάδα που λίγους μήνες νωρίτερα υπέγραψε το σύμφωνο συμβίωσης. Μήπως είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα;

 ΒΑΣΙΛΗΣ: Δώδεκα χρόνια σε μία χώρα που άργησε, αλλά αποφάσισε να μας αποδεχθεί σαν νόμιμους πολίτες. Γιατί αυτό θεωρούμε εμείς πως είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Μία νόμιμη πράξη που μας καθιερώνει σαν ζευγάρι στην κοινωνία.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Και είναι αυτό που θέλαμε τόσα χρόνια. Δεν ζητούσαμε κάτι παραπάνω. Ξέραμε ότι η εκκλησία θα ήταν ενάντια σε αυτό, αλλά εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να πάμε σε κάποια εκκλησία για να επισημοποιήσουμε στο κράτος τη σχέση μας. Για εμάς, ξέρουν όλοι οι κοντινοί μας φίλοι και αυτό μας είναι υπέρ αρκετό. Αλλά, με το σύμφωνο συμβίωσης, οι καταστάσεις της καθημερινότητας ενός gay ζευγαριού, γίνονται καλύτερες. Το κράτος πια θεωρεί τον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με τον άλλον. Και αυτό είναι αρκετά σημαντικό για μία χώρα που θεωρήθηκε αρκετά συντηρητική.

Κανένας gay δεν ζήτησε να παντρευτεί σε μία εκκλησία. Εμείς ζητήσαμε να μας αναγνωρίζει το κράτος ως ζευγάρι που περνά την ζωή του μέχρι το τέλος μαζί

Πριν από λίγο ανέφερες την εκκλησία. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για αυτό; Πώς ένιωσες με τη στάση αυτή;

 ΓΙΑΝΝΗΣ: Την βρίσκω απόλυτα λογική, με την προϋπόθεση όμως να το είχαμε ζητήσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Ακριβώς! Κανένας gay δεν ζήτησε να παντρευτεί σε μία εκκλησία. Εμείς ζητήσαμε να μας αναγνωρίζει το κράτος ως ζευγάρι που περνά την ζωή του μέχρι το τέλος μαζί. Για μας αυτό ίσως να είναι και μία μορφή γάμου. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να πηγαίναμε ενάντια στη θρησκεία μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Και ξέρουμε ότι είναι ενάντια στη θρησκεία που έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής. Και οι δύο πιστέυουμε στον Θεό πάρα πολύ και δεν θα σταματήσουμε. Εκκλησιαζόμαστε και όσο συχνά γίνεται, αλλά κάποιοι εκεί έξω πρέπει να θυμηθούν πως ο Χριστός αγάπησε ακόμη και την πόρνη. Την έφερε κοντά του και την συγχώρεσαι. Ποιός από όλους τους μαυροφορεμένους που βγαίνουν στα κανάλια συνέχεια, μπορεί να μας υπογράψει ότι ο Θεός δεν θα πράξει το ίδιο στην άλλη ζωή;

ΒΑΣΙΛΗΣ: Εμείς θεωρούμε πως ο Χριστός αγαπάει όλα του τα παιδιά, ανεξάρτητα τη σεξουαλικότητά τους. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε μέχρι το τέλος.

Το pride έχει γίνει ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου όλοι καταλήγουν σε ένα gay bar ντυμένοι γυναίκες ή ημίγυμνοι και με πολλά τηλέφωνα στην τσέπη τους

 Μετά από δώδεκα χρόνια συμβίωσης, ποιό είναι το επόμενο βήμα;

 ΓΙΑΝΝΗΣ: Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε ένα παιδί κάποια στιγμή. Για να του μεταδώσουμε την αγάπη που μας περισσεύει.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Κακά τα ψέμματα, ένα παιδί είναι ευτυχία για κάθε ζευγάρι, είτε είναι ζευγάρι straight είτε ζευγάρι gay. Ξέρουμε ότι και εκεί θα είναι ενάντια η εκκλησία, αλλά και η πολιτεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο να υιοθετήσουμε κάποιο παιδί, αλλά σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά την παρένθετη μητέρα και ίσως αυτή τη χρονιά συμβεί κάτι τέτοιο. Το μόνο που μένει, είναι να το αποφασίσουμε από κοινού και να το αποδεχθεί και η gay κοινότητα. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο όλο αυτό.

Το να είσαι gay, κάποτε ήταν υπέροχο. Τώρα είναι απλά κατακριτέο ακόμα και από τους άλλους gay

Τι εννοείται να το αποδεχθεί η gay κοινότητα;

 ΒΑΣΙΛΗΣ: Στην Ελλάδα, το να είσαι gay, σημαίνει πως είσαι ένα party animal, είσαι πάντα στη μόδα και δεν θέλεις δεσμεύσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό του είπα πριν από δώδεκα χρόνια, όταν γνωριστήκαμε για πρώτη φορά. Δεν πίστευα ότι είχαμε τις ίδιες απόψεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Βέβαια, στη συνέχεια φάνηκε ότι είχαμε τις ίδιες απόψεις. Θεωρούμε πως το gay life έχει αρχίσιε να ξεφεύγει και κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει. Πια δεν ακούς για ζευγάρια και η παλιά αίγλη του να είσαι ομοφυλόφιλος έχει χαθεί. Παλαιότερα, ψάχναμε όλοι για έναν σύντροφο που θέλει να περάσει μαζί μας το υπόλοιπο της ζωής του, με αγάπη και χαμόγελο. Πια, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Μία βόλτα στα gay spots θα σε πείσει. Όλοι πια κοιτούν να περάσουν καλά, χωρίς να σκεφτούν το μέλλον της προσωπικής τους ζωής και αυτό είναι λίγο στενάχωρο. Ίσως έχουν αλλάξει οι εποχές, αλλά δεν θεωρούμαστε και τόσο μεγάλοι στα 37 μας για να πούμε πως έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Με λίγα λόγια, τότε, το να είσαι gay ήταν υπέροχο. Τώρα έχει γίνει πιο κατακριτέο από ποτέ, ακόμα και από άλλους gay. Συν ότι ( και συγνώμη που θα φανώ χυδαίος αυτή τη στιγμή ), παλαιότερα δεν είχαν να κάνουν όλα με το σεξ, ενώ τώρα όλα έχουν να κάνουν με αυτό και το pride.

Τί κακό έχει δηλαδή το pride; Δεν είναι μία γιορτή περηφάνειας;

 ΓΙΑΝΝΗΣ: Γιορτή περηφάνειας ήταν κάποτε. Τώρα έχει γίνει ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου όλοι καταλήγουν σε ένα gay bar ντυμένοι γυναίκες ή ημίγυμνοι και με πολλά τηλέφωνα στην τσέπη τους. Παλιότερα, έδιναν πιο πολύ σημασία στα περίπτερα ενημέρωσης και λιγότερα στο gay flag που ανέμιζε.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Γενικά έχουμε αποχωρήσει από όλο το gay life που προστάζει η ζωή και έχουμε φτιάξει το δικό μας. Έτσι όπως μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Ίσως, αν δεν είχαμε ο ένας τον άλλον να μην γινόταν αυτό.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Εννοεί ότι αν δεν με έφερνε από το νησί μου. Δεν το είπαμε αυτό. Πριν από δώδεκα χρόνια, με γνώρισε σε ένα γραφείο ενός φιλικού μας προσώπου και τον ερωτεύτηκα τόσο πολύ, που τα παράτησα όλα από το νησί που έμενα και ήρθα στην Αθήνα μόνιμα για εκείνον.

Υπάρχει δηλαδή ο έρωτας στους gay και όχι μόνο το sex;

 ΒΑΣΙΛΗΣ: Υπάρχει σε ελάχιστες περιπτώσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Πια είτε gay είναι κάποιος, είτε straight, δεν ψάχνει να ερωτευτεί. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ψάχνουν να ερωτευθούν. Θυμάσαι την συζήτηση που είχαμε ένα βράδυ; Όλα έχουν να κάνουν με τον έρωτα. Ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή…

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …

Αφήστε μια απάντηση