Σάββατο , 20/04/2024

Αφιέρωμα Label News David Bowie: Ένας χρόνος χωρίς το ίνδαλμα της pop κουλτούρας που διαμόρφωσε την μόδα στην μουσική

Ήταν 10 Ιανουαρίου 2016, όταν η είδηση πως το ίνδαλμα της pop David Bowie, δεν ζει πια ανάμεσά μας συγκλόνισε τον πλανήτη. Ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της ροκ του 20ου αιώνα, έφυγε χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις δυο ημέρες πριν από τον θάνατό του, είχε κυκλοφορήσει ο τελευταίος του δίσκος, που οι αναγνώστες του περιοδικού Rolling Stone, το ανακήρυξαν ως καλύτερο δίσκο της χρονιάς.

Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust.

Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του “Fame” που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Το 1983 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Let’s dance, ενώ συνέχισε να πειραματίζεται τη δεκαετία 1990 – 2000.

Το 2002 το BBC σε μια δημοσκόπηση τον κατέταξε μέσα στους 100 μεγαλύτερους Βρετανούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη την διάρκεια της καριέρας του, πούλησε πάνω από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2016, ημέρα των 69ων γενεθλίων του, μας έκανε το τελευταίο του δώρο, καθώς κυκλοφόρησε το άλμπουμ Blackstar. “Κοιτάξτε με, είμαι στον παράδεισο!” λέει ο στίχος που έμελε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Όπως είχε δηλώσει και ο Visconti, ο παραγωγός που συνεργάστηκε με τον Bowie το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε έτσι ώστε χρονικά να είναι το «αποχαιρετιστήριο δώρο» για τους θαυμαστές του.

Ο David Bowie είναι ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανείς αυτό που ονομάζουμε μόδα, ενώ κατάφερε να τοποθετήσει σε όλους μας νοερά μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο φύλα, έσβησε από το μυαλό μας τα κλισέ σε αυτό που ονομάζουμε μόδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένα όμως είναι το μόνο σίγουρο. Ο David δεν ντυνόταν απλώς. Ο Bowie έμπαινε μέσα στην ψυχοσύνθεση ενός χαρακτήρα που δημιουργούσε αποκλειστικά εκείνος, που τον έκανε αδερφό του, φίλο του, κολλητό του και γέμιζε τα πάντα γύρω του με χρυσόσκονη.

Αν πρέπει κανείς να κρατήσει ένα μάθημα που μας έδωσε ο David Bowie όλα αυτά τα χρόνια, θα ήταν ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά απλά υπέροχοι. Ένα χρόνο μετά ο David ακόμη ζει στις καρδιές μας και θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια.

Δείτε επίσης

To μοντέλο Dana Nesteriuk παρουσιάστρια της νέας εκπομπής «Gallery Monaco»

Το μοντέλο και διευθύντρια σε διεθνή φαρμακευτική εταιρία  Dana Nesteriuk θα παρουσιάσει τη νέα εκπομπή …

Αφήστε μια απάντηση