Τετάρτη , 24/04/2024

Δείτε ποιοι γνωστοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας, που κάποτε έσφιζαν από ζωή, σήμερα μετρούν τα περισσότερα λουκέτα – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν μέσα μόλις σε ένα δίμηνο στην Αθήνα!

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως δεν έχει αφήσει κανέναν ανέγγιχτο, πόσο μάλλον την ίδια την αγορά, η οποία μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που έχει επιβάλλει το κράτος οδηγείται στην καταστροφή. Η άλλοτε ύπαρξη και συντήρηση συνθηκών που επέτρεπαν την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων έχει εκμηδενιστεί με αποτέλεσμα η οικονομία να συρρικνώνεται αργά και σταθερά και οι επιχειρήσεις να ελαχιστοποιούνται.

Εμπορικοί δρόμοι στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία που παλαιότερα έσφυζαν από ζωή πλέον φαίνεται πως έχουν νεκρώσει οδηγώντας τις μικρομεσαίες ,κυρίως, επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Καλλιθέα και Ερμού είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους εμπορικούς δρόμους στην Αθήνα με καταστήματα τα οποία έχοντας πληχθεί από την υπάρχουσα κατάσταση δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα οικονομικά προβλήματα μακριά από τα ταμεία τους και κατέβασαν ρολά.

Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλά λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων καθώς και οι δυσκολίες πληρωμής υπέρογκων φόρων σε συνδυασμό με την εξόφληση οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται πως συντελούν στην διαιώνιση του φαινομένου των λουκέτων σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Στατιστικά σύμφωνα με στοιχεία για το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου που είναι στη διάθεση του ΕΒΕΑ, Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 έκλεισαν 5.669 επιχειρήσεις, ενώ αυτές που άνοιξαν ήταν 4.396, γεγονός που φανερώνει πως παρά τη διαχρονική τάση υποχώρησης τα τελευταία δυο χρόνια, το ισοζύγιο καθαρών ιδρύσεων ατομικών επιχειρήσεων στους δυο πρώτους μήνες του 2017 ήταν αρνητικό (-1.297) αλλά η μείωση ήταν λιγότερη έντονη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (-1.709).

Αυτή η βελτίωση πάντως δεν ανατρέπει το γεγονός ότι σε σύγκριση με την προ 2015 περίοδο οι ιδρύσεις νέων ατομικών επιχειρήσεων είναι σταθερά μειωμένες (19.036 το 2016 αντί 27.117 το 2014 και 21.807 το 2015), όπως και οι καθαρές ιδρύσεις (-4.239 το 2016 αντί 2.307 το 2014 και 4.667 το 2015) επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση