Πέμπτη , 28/03/2024

Διαρκής κόπωση; Τα πράγματα ίσως είναι πιο σοβαρά από όσο νομίζεις …

Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα, λένε, και κάθε πρωί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και να αισθανόμαστε δημιουργικοί και πλήρεις στο τέλος αυτής. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που τα πρωινά ξεκινάνε δύσκολα και χωρίς καθόλου ενέργεια και δύναμη; Τι γίνεται στη περίπτωση που το μόνο που θέλετε είναι να κλείσετε το ξυπνητήρι και να κοιμηθείτε ξανά; Σίγουρα κάτι φταίει γι’ αυτό και από τη στιγμή που υπάρχει αιτία, υπάρχει και αντιμετώπιση!

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το ότι οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται πιο κουρασμένες από τους άντρες. Η κούραση, συχνά προκαλείται από φανερό ή σχετικά μικρό πρόβλημα που είναι εύκολο να διορθωθεί αλλά περιστασιακά μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Αιτία κούρασης μπορεί να είναι το φαγητό. Φαίνεται απλό αλλά είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να δημιουργήσει εύκολα το αίσθημα της κόπωσης. Το να μην τρώμε αρκετά ή το να τρώμε λάθος εκδηλώνεται άμεσα τόσο στην υγεία όσο και στην καθημερινότητα μας. Ένα καλό πρωινό είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσει η μέρα, αλλά και μια διατροφή  πλούσια σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυγά διατηρεί σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.

Δεύτερη αιτία μπορεί να είναι η άπνοια. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά αλλά η άπνοια κλέβει τον ύπνο χωρίς να το καταλάβουν. Μπορεί  10 ώρες στο κρεβάτι να είναι στη πραγματικότητα 8 και αυτό να φαίνεται το επόμενο πρωί.  Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι η άπνοια είναι πιο συχνή στους υπέρβαρους μεσήλικες άντρες και ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα την επιδεινώνουν.

Επιπλέον, κάποιος μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης αποτελεί ακόμη και σήμερα μια κατάσταση διφορούμενη και περίπλοκη τόσο για τους ασθενείς όσο και τους ιατρούς. Αν η κούραση διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και είναι τόσο κακή που δεν μπορείτε να ελέγξετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ένας ένοχος μπορεί να είναι αυτό. Οι μόνες δύο αγωγές που έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμες σχετικά με αυτό είναι η άσκηση με σταδιακή αύξηση της δυσκολίας και του ρυθμού όπως και η γνωσιακή θεραπεία.  Η γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αίσθημα απογοήτευσης που βιώνουν από την κατάσταση και τους περιορισμούς που θέτει ο τρόπος ζωής και οι φιλοδοξίες τους.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …