Πέμπτη , 28/03/2024

Ελληνικά Νησιά στις «άγονες γραμμές» – Χωρίς υγεία, ασφάλεια και παιδεία – Καθημερινή “Οδύσσεια” για τους κατοίκους

Γνωστή παγκοσμίως για το απέραντο γαλάζιο της η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη με δεκάδες νησιά που στολίζουν τα πελάγη της. Ωστόσο, η χώρα μας δεν είναι μόνο τα πολυπληθή και μεγάλα νησιά της. Μικροί θησαυροί παραμένουν στην αφάνεια μακριά όχι μόνο από τουρισμό αλλά και από την ίδια την κοινωνία που φαίνεται πως τα έχει ξεχάσει.

Ηράκλεια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ψέριμος, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψαρά είναι μερικά από τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την εγκατάσταση νέων κατοίκων και σαφώς την διαβίωση των ήδη υφιστάμενων.

Η απομόνωση καθώς και η χαμηλή ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών επιβεβαιώνουν την μειονεκτική θέση των νησιών και πιο συγκεκριμένα τις σημαντικές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση οι ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν επιλέξει να ζουν σε αυτά.

Βασικό θέμα στα νησιά αποτελεί η δυσκολία πρόσβασης λόγω φυσικών εμποδίων και ασυνεχειών του χώρου, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα εύκολης ή ταχείας μετακίνησης. Χαρακηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της υγείας.

Η κατάσταση ορισμένες φορές αγγίζει το απροχώρητο καθώς βασικές ανάγκες δεν καλύπτονται στο ελάχιστο λόγω της γενικότερης δυσκολίας πρόσβασης. Αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται πως υφίστανται και στον τομέα της παιδείας για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο θεωρείται βασικό σε κάθε περιοχή, οι κάτοικοι αισθάνονται καθημερινά τον κίνδυνο στα συγκεκριμένα νησιά καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή προστασία.

Αποτέλεσμα; Οι ελάχιστοι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών πέρα από τα βάρη που αντιμετωπίζουν καθημερινά, προσθέτουν περισσότερα καθώς αναγκαστικά κανονίζουν την ζωή τους ανάλογα με τα ελάχιστα δρομολόγια που πραγματοποιούνται για να τους εξυπηρετήσουν.

Η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και η απομόνωση οδηγούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την στέγη τους με αποτέλεσμα τα μικρά αυτά στολίδια να ξεχνιούνται σταδιακά και εν τέλει να χάνονται.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …

Αφήστε μια απάντηση