Σάββατο , 20/04/2024

Επιστρέφει ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικόν, μετά από μια μεγάλη δωρεά. Ο κινηματογράφος είχε καεί το 2012 από κουκουλοφόρους

Ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικόν μαζί με το Απόλλων αποτελούσαν για τους Αθηναίους σινεφίλ σημείο αναφοράς. Συνδεδεμένοι με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τις Νύχτες Πρεμιέρας οι δυο κινηματογράφοι ήταν πάντοτε γεμάτοι κόσμο.

Δεν χρειαζόταν όμως να είναι κανείς λάτρης του κινηματογράφου για να εντυπωσιαστεί από την ίδια την αρχιτεκτονική των κτηρίων που δέσποζαν στην οδό Σταδίου δίνοντάς της ζωή.

Όλα  αυτά όμως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, όταν κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το σημείο καταστρέφοντας την όψη των κινηματογράφων, κάνοντας τους Αθηναίους να πιστέψουν πως είχαν καεί ολοκληρωτικά.

Σύντομα όμως έγινε γνωστό πως παρ’ όλη την εξωτερική καταστροφή το εσωτερικό των δύο κτηρίων είχε παραμείνει άθικτο. Οι ελπίδες αναγεννήθηκαν η αναμονή όμως παραμένει.

Μέσα στα χρόνια ενώ η υπόθεση φαινόταν απλή η γραφειοκρατία την έκανε αρκετά περίπλοκη. Βασική αιτία της χρονοτριβής και των πολλαπλών παρατάσεων για την επαναλειτουργία των κινηματογράφων υπήρξε η αντιδικία ανάμεσα στο Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, στο  οποίο ανήκουν τα κτήρια των κινηματογράφων και στο Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία για χρηματικό ποσό που εκκρεμούσε.

Από το 2015 το κλίμα ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα βελτιώθηκε όταν αποφάσισε να παρέμβει στο ζήτημα ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης. Το ζήτημα της αποζημίωσης που εκκρεμούσε λύθηκε με τη καταβολή από την Εθνική Ασφαλιστική 670.000 ευρώ. Ωστόσο ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση υπολογιζόταν στα 1.100.000 ευρώ.

Ήδη από τότε ακουγόταν πως η αποκατάσταση των κινηματογράφων βρισκόταν στη τελική ευθεία και πιθανώς να λειτουργούσαν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, πράγμα που δεν έγινε. Η αισιοδοξία όλων ήταν βάσιμη, είχε παραμείνει όμως και στάσιμη εφόσον έμενε να βρεθεί το χρηματικό ποσό που υπολειπόταν.

Τη κατάσταση ήρθε να αλλάξει μια πρόσφατη κίνηση βοηθείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος . Τον Νοέμβριο του 2016 με ανακοίνωσή του το ΙΣΝ ανέλαβε με δωρεά του την αποκατάσταση των δύο ιστορικών κινηματογράφων.

Με την απόφαση αυτή η επαναλειτουργία τους φαίνεται πιο κοντά από ποτέ, για την ακρίβεια εκτιμάται πως θα είναι εφικτή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε το Αττικόν μαζί με το Απόλλων θα είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ιστορική τους πορεία.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση