Πέμπτη , 28/03/2024

Εποχικοί νέοι εργαζόμενοι «σκλάβοι» στα ελληνικά νησιά

Ρεπορτάζ: Ήρια Καρποδίνη

Όπως κάθε χρόνο, η θερινή σεζόν στην Ελλάδα ανοίγει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα νησιά και άλλα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Οι ευκαιρίες απασχόλησης-σεζόν η αλήθεια είναι πως μοιάζουν πολύ ελκυστικές. Δουλεία που συνδυάζεται με διακοπές, διασκέδαση, νέες γνωριμίες απ’ όλο τον κόσμο και φυσικά υψηλοί μισθοί. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Για όλα υπάρχει ένα τίμημα και για τη περίπτωση της σεζόν το τίμημα είναι υψηλό όσο και οι μισθοί της.

Πρώτα απ’ όλα αποφασίζοντας να απασχοληθεί κανείς σε μια εργασία- σεζόν θα πρέπει να θέσει τον σκοπό του. Τι ζητάει και με ποιο αποτέλεσμα μετά από αυτούς τους 5-6 μήνες θα είναι ευχαριστημένος νιώθοντας πως τελικά άξιζε η πρόκληση.  Γιατί για αυτούς τους μήνες τα πράγματα δεν θα είναι ακριβώς όσο καλοκαιρινά όπως οι υπόλοιποι νομίζουμε.

Πολλοί παραιτούνται χωρίς να καταφέρουν να αντέξουν τη σεζόν παρά τις αποδοχές που προσφέρει, πράγμα που αποτελεί και τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των εργοδοτών.

Πρώτος και κύριος λόγος, τα ωράρια εργασίας που πολλές φορές μπορεί να μην τηρούνται ή και να μην ορίζονται. Επιπλέον μιλάμε για ωράρια που τραβούν μέχρι αργά εφόσον πρόκειται για τα κορυφαία τουριστικά μέρη της χώρας με τεράστια προσέλευση κόσμου. Από 10ωρα μέχρι 14ωρα και ακόμη παραπάνω, τα βάρβαρα ωράρια δεν αφήνουν και πολύ ελεύθερο χρόνο για να εκμεταλλευτείς το ότι βρίσκεσαι σε έναν απ’ τους πιο αξιοζήλευτους προορισμούς. Ακόμη, ως επί το πλείστον στις δουλειές αυτές δεν υπάρχει η έννοια του «ρεπό» και άρα η έννοια «ξεκούραση». Η θάλασσα, η διασκέδαση και οι καλοκαιρινές βόλτες είναι πολυτέλεια για αυτούς παρότι βρίσκονται στα πόδια τους, τόσο λόγω έλλειψης χρόνου όσο και αντοχών μετά από κάθε εξουθενωτική μέρα.

Ένα από τα καλά της εργασίας –σεζόν είναι το ότι συνήθως προσφέρει διαμονή για τον εργαζόμενο σώζοντάς τον από αυτό το έξοδο. Ωστόσο δεν θα έχει τη πολυτέλεια να μείνει μόνος του αφού τα μικρά και φθηνά συνήθως καταλύματα που επιλέγονται φιλοξενούν πολλά παραπάνω άτομα- εργαζόμενους. Ανάλογα πως το βλέπει κανείς αυτό μπορεί να μην φαίνεται απαραίτητα κακό αλλά είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να είναι προετοιμασμένος κανείς να δεχτεί και να είναι πρόθυμος να συγκατοικήσει με άτομα που του είναι άγνωστα ενώ θα στερηθεί κάποιες πολυτέλειες.

Στο θέμα της δουλείας, τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για κάλυψη σεζόν έχουν να κάνουν συνήθως με το σέρβις, την πώληση και γενικότερα την εξυπηρέτηση πελατών. Όλα αυτά όμως σε ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και πολύ απαιτητικές συνθήκες για να είναι όλα τέλεια για τους υπέρ-πολλούς επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν ιδανικά τις διακοπές τους.  Η ένταση είναι μεγάλη όπως και η υπομονή που χρειάζεται μια τέτοια δουλεία για να αντιμετωπίσει κανείς όχι μόνο τον φόρτο εργασίας αλλά και τις προσβολές και τις κακές στιγμές της. Οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται για ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών μιας πολύ ιδιαίτερης ομάδας πελατών, των τουριστών. Τα tips μάλιστα που θα κερδίσεις με την καλή διάθεση και το κουρασμένο χαμόγελό σου, συνήθως άτομα που έχουν δουλέψει σε νησιά, κυρίως ,μαρτυρούν πως δεν τα λαμβάνεις εξολοκλήρου αλλά τα διαχειρίζονται οι καταστηματάρχες.

Από την άλλη όλη αυτή η συναναστροφή  με τόσους ανθρώπους και συχνά από κάθε γωνιά του κόσμου είναι  μια όμορφη εμπειρία που μπορεί να σου μάθει και να σου χαρίσει πολλά. Η κάθε μέρα δεν μοιάζει ρουτίνα και αυτό είναι κάτι που δίνει την αίσθηση ελευθερίας. Αρκεί να αντέχεις το τίμημα, που θα σε κρατήσει μακριά από τα δικά σου αγαπημένα πρόσωπα, δεν θα σου δώσει άλλη επιλογή απ’ το να αφιερωθείς στη δουλειά για ένα καλοκαίρι και θα δοκιμάσει τις αντοχές σου.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …