Παρασκευή , 19/04/2024

ΕΡΕΥΝΑ: Οι άνθρωποι που μένουν μόνοι στην ζωή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν άνοια

Οι singles είναι περίπου 40% πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια από τους παντρεμένους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή τα παντρεμένα ζευγάρια γενικά τείνουν να είναι πιο κοινωνικά ενεργά, έχουν πιο συχνές συνομιλίες, τρώνε πιο υγιεινά και λαμβάνουν περισσότερη σωματική άσκηση από ό, τι οι άνθρωποι που είναι μόνοι ή χήροι.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το γνωστικό αποθεματικό το οποίο βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και βοηθά στην προστασία από την άνοια. Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Andrew Sommerlad, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε: «Δεν είναι η διαδικασία του να παντρευτείς ή να έχεις ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλό σου ώστε να σε προστατεύει από την ανάπτυξη άνοιας. Αλλά νομίζω ότι αυτό που μας λέει αυτή η μελέτη είναι για τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να έρθουν μαζί με το γάμο και να επηρεάσει κάποιον στο να αναπτύξει άνοια».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου ανέλυσαν 14 μελέτες που περιείχαν στοιχεία για πάνω από 800.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι μεμονωμένοι άνθρωποι είχαν 42% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με τους παντρεμένους, ενώ οι χήρες ή οι χήροι είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 20%. Από την άλλη δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για τους ανθρώπους που είχαν διαζευχτεί. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η σύνδεση πιθανότατα θα έπληττε τους παράγοντες του τρόπου ζωής, καθώς είχαν ήδη λάβει υπόψη την ηλικία και το φύλο.

Οι ενιαίοι άνθρωποι είχαν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή σωματική υγεία, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη άνοιας. Και οι χήροι ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, γεγονός που συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια. Αλλά ακόμη και όταν είχαν ληφθεί υπόψη τα επίπεδα υγείας και εκπαίδευσης, οι ενιαίοι άνθρωποι και οι χήρες ήταν ακόμα 23 και 12% περισσότερο εκτεθειμένοι στην άνοια από τους παντρεμένους. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η σχέση δυο ανθρώπων πιθανότατα θα επηρέαζε τους παράγοντες της ζωής, καθώς είχαν ήδη λάβει υπόψη την ηλικία και το φύλο.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …