Πέμπτη , 25/04/2024

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Αυξήθηκαν κατά 35% οι αυτοκτονίες στην χώρα μας, την στιγμή που περισσότεροι από 500.000 Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη

Κατάθλιψη. Για τους περισσότερους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια δεν υπάρχει μια απάντηση για την αιτία που την έχει προκαλέσει και σίγουρα όχι για τον τρόπο που θα καταπολεμηθεί. Ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχουν ενταθεί.

Καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνονται αυξητικές τάσεις στα χρόνια νοσήματα και στις ψυχικές διαταραχές στην Ελλάδα Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα το ποσοστό που πάσχει από κατάθλιψη ξεπερνά τους 500.000 Έλληνες.

Αναλυτικότερα, μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%, και ιδίως σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας», παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάθλιψη δεν είναι ένα φαινόμενο που εντείνεται μόνο στη χώρα μας ούτε έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Ίσως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η οικονομική κρίση συγκεκριμένα στην Ελλάδα να έχουν αυξήσει τα κρούσματα αλλά ανέκαθεν υπήρχε. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους (ποσοστό 20% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα εμφανίσει σοβαρή κατάθλιψη ή μανιοκατάθλιψη (διπολική διαταραχή) κάποια στιγμή στη ζωή του, γεγονός που κάνει το ποστοστό 500.000 χιλιάδες να μην φαίνεται τόσο υπερβολικό και επιβεβαιώνει την τάση ερευνητών να βρούν νέα αντικαταθλιπτικά.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση από ερευνητές στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων δύο ελληνικής καταγωγής για την πιθανή ανακάλυψη ενός νέου ισχυρού αντικαταθλιπτικού που βασίζεται στην ουσία κεταμίνη.

Σημαντικό κρίνεται, τέλος, να επισημάνουμε πως ο όρος κατάθλιψη για τον απλό κόσμο είναι συνώνυμος με την θλίψη, όμως για έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας η θλίψη είναι η φυσιολογική απάντηση στην απώλεια και η κατάθλιψη είναι ένα σύμπτωμα ή μια συνδρομή δυσπροσαρμογής, όπου συχνά (αλλά όχι πάντα) εμπεριέχει την υποκειμενική εμπειρία της θλίψης.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …