Παρασκευή , 19/04/2024

Η εύρεση και η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η συγκλονιστική ιστορία που τον συνοδεύει – Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου

Η ιστορία της διπλής ανεύρεσης του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός ξεκινά το 326μ.Χ. Ηταν τότε που η Αγία Ελένη επισκέφτηκε τους Αγίους Τόπους σε αναζήτηση των τόπων όπου σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Με ανασκαφές που έγιναν και με μεγάλη επιμονή και υπομονή από την ίδια βρέθηκαν τρείς σταυροί. Ο ένας του Χριστού και οι άλλοι των δύο ληστών.
Η αγία Ελένη ύψωσε τον ιερό Σταυρό στον Γολγοθά και στη συνέχεια τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο ο οποίος το 335μ.Χ τον τοποθέτησε μέσα στον Ναό της Αναστάσεως, που χτίστηκε από την Αγία
Ελένη.
Ο Τίμιος Σταυρός ανυψώθηκε μια ακόμη φορά αρκετά χρόνια αργότερα. Ηταν το 614μ.Χ όταν οι Πέρσες λεηλάτησαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού και έκλεψαν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Το 628μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος νικά οριστικά τους Πέρσες και ανακτά τον ιερό Σταυρό, τον μεταφέρει στη Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στα Ιεροσύλημα.
Ο Τίμιος Σταυρός είναι θαυματουργός και πλέον δεν βρίσκεται αυτούσιος αλλά σε μικρότερα κομμάτια, μοιρασμένος σε όλη την Εκκλησία, μετά από απόφαση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων να τον τεμαχίσει και να τον διαμοιράσει, για να δείξει πως ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και έτσι διασώζεται έως σήμερα.
Η ημέρα της γιορτής τιμάται με λαμπρότητα, ακολουθείται αυστηρά νηστεία και εορτάζουν
τα ονόματα Σταύρος και Σταυρούλα.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …