Σάββατο , 20/04/2024

Η ιστορία της Αγίας Ελέσας, που μαρτύρησε για την πίστη της συγκλονίζει, καθώς την βασάνισε και την αποκεφάλισε ο ειδωλολάτρης πατέρας της

Γεννημένη στην Πελοπόννησο, η Αγία είχε Έλληνα πατέρα άρχοντα και ειδωλολάτρη και μητέρα μια άγια γυναίκα με πολλά χαρίσματα και πίστη στον Θεό. Η γέννηση της Αγίας Ελέσας ήρθε μετά από προσευχή της μητέρας της για να αποκτήσει ένα παιδί, οπότε άκουσε μια φωνή να της λέει «Σε ελέησε ο Θεός σε ότι του ζήτησες, και σου έδωσε καρπόν κοιλίας». Έτσι προέκυψε και το όνομα του παιδιού που έφερε στη ζωή, Ελέσα, χάρη στο ότι την ελέησε ο Θεός να την αποκτήσει.

Η Αγία Ελέσα βαφτίστηκε Χριστιανή και η αγάπη και αφοσίωση της προς τον Θεό μεγάλωνε. Όταν σε ηλικία 14 ετών έχασε την μητέρα της αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να μείνει με τον πατέρα της γιατί ήταν ειδωλολάτρης και ήθελε να την παντρέψει με έναν άρχοντα. Για αυτό και μετά από προσευχή αποφάσισε να φύγει από το σπίτι μαζί με δύο υπηρέτριές της που δεν ήθελαν να την αποχωριστούν και να ασκητέψει σε ένα βουνό των Κηθύρων.

Ο πατέρας της τη βρήκε και καθώς την καταδίωκε η ίδια στάθηκε στους πρόποδες του βουνού, που σήμερα έχει πάρει το όνομά της και προσευχήθηκε να ανοίξει ο βράχος για να κρυφτεί από τον πατέρα της. Κι έτσι έγινε, μέσα από τη ρωγμή που άνοιξε στο βουνό η Αγία πέρασε και βρέθηκε στη κορυφή του.

Εκεί όμως βρέθηκε να την περιμένει θυμωμένος ο πατέρας της που αφού δεν κατάφερε να την πείσει να επιστρέψει σπίτι, την βασάνισε και στη συνέχεια την αποκεφάλισε, την 1η Αυγούστου 375.μΧ. Τότε η μια από της υπηρέτριες της έθαψε την Αγία Ελέσα στον τόπο όπου μαρτύρησε.

Η μνήμη της Αγίας γιορτάζεται κάθε 1η Αυγούστου ενώ ακόμη η ίδια αποτελεί προστάτιδα των Κυθήρων.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …