Τετάρτη , 24/04/2024

Η νέα λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – 8 άνθρωποι κατέχουν την μισή περιούσια του πλανήτη

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ζούμε εδώ και χρόνια σε ένα τεράστιο party οικονομικής ανισότητας. Ο διαχωρισμός σε “πλούσιοι” και “φτωχοί” καλά κρατεί. Κι όμως, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση έφτασε σε μία άλλου είδους κορύφωση. Πια, υπάρχουν οι πλούσιοι και υπάρχουν αυτοί που κάνουν τους πλούσιους να ζητάνε δανεικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, “πέφτει στα χέρια μας” μία μελέτη της Βρετανικής Oxfam, με τίτλο ‘Μια Οικονομία για το 99%’. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη μελέτη, θα παρουσιαστεί αυτές τις μέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που όπως κάθε χρόνο, συνεδριάζει κι εργάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Όλα όμως αποδεικνύουν πως η συνολική περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά τα 426 δις δολάρια. Κάτι το οποίο συνδυάζεται απόλυτα με το γεγονός πως οι δέκα μεγαλύτερες πολυεθνικές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα κεφάλαια απ΄ όσα μπορούν να συγκεντρώσουν οι 180 φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Τροφή για σκέψη ή πραγματικότητα; Η παραπάνω όμως μελέτη μπορεί να λάβει έναν άλλο και πιο αντιπροσωπευτικό τίτλο: “8 άνθρωποι στον πλανήτη, έχουν περιουσία που ισούται με την περιουσία του μισού πληθυσμού του πλανήτη μας.

Ποιοι είναι αυτοί; Ο Μπιλ Γκέιτς (75 δις, Microsoft), ο Αμάνσιο Ορτέγκα (67 δις, Zara), ο Γουόρεν Μπάφετ (60.8 δις, Berkshire Hathaway), Κάρλος Σλιμ (50 δις, Telecom), Τζεφ Μπέζος (45.2 δις, Amazon), Μαρκ Ζούκερμπεργκ (44.6 δις, Facebook), Λάρι Έλισον (43.6 δις, Oracle), Μάικλ Μπλούμπεργκ (40 δις, Bloomberg LP).

‘Από τη Νιγηρία στο Μπαγκλαντές, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Βραζιλία, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κυβερνώνται από πολιτικούς που αγνοούν τις ανάγκες τους κι εκατομμύρια πολίτες κινητοποιούνται, σπρωγμένοι από το αίσθημα της αδικίας.

Επτά στους 10 ανθρώπους σήμερα ζουν σε χώρες στις οποίες η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια’, σχολιάζει η Oxfam στη μελέτη μας. Με πιο απλά λόγια;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του σημερινού κόσμου είναι αυτοδημιούργητοι. Αισιοδοξία για το οικονομικό μας μέλλον ή μία πραγματικότητα που απλά θέλουν να παρουσιάσουν για να μην σκέφτονται κάποιοι αρνητικά για τους πλουσιότερους ανθρώπους, που δεν είναι δύσκολο στις εποχές που ζούμε; Η απάντηση δική σας…

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση