Τετάρτη , 24/04/2024

Θα μπορούσε η Κρήτη να γίνει Ανεξάρτητο Κράτος; Αίτημα μερίδας σκληροπυρηνικών Κρητικών -Τι απαντούν στο Label News

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Πανάβου

Κρητικοί Πολίτες μιλούν στο Label News και εξηγούν γιατί η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο Κράτος. 

Φημισμένη για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της αλλά κυρίως για την φιλοξενία των ανθρώπων που μεγάλωσαν και έζησαν στο πιο όμορφο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη έχει καταφέρει χωρίς αμφιβολία να μπεί στις καρδιές όλων μας.

Εκτός όμως από κομμάτι της καρδιάς μας, η Κρήτη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, γεγονός που την καθιστά καθοριστικό παράγοντα για την βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Ωστόσο, η Κρήτη θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό κράτος με εσωτερική αγορά ακριβώς γιατί διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αυτονομηθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ξεκινώντας από το βασικότερο ,που δεν είναι άλλο από την γεωγραφική της θέση, η Κρήτη αποτελεί στρατηγικής σημασίας κόμβο καθώς βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της μεσογειακής λεκάνης, γεγονός που της επιτρέπει να αναπτύσσει τόσο το εμπόριο όσο και τον τουρισμό της.

Και μιλώντας για εμπόριο και τουρισμό θα ήθελα να εστιάσω στον αληθινό πλούτο της Κρήτης που προέρχεται κυρίως από αυτούς τους δύο παράγοντες.

Εμπόριο. Τα εύφορα εδάφη της και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, συνηγορούν στην παραγωγή φημισμένων προϊόντων που συναντώνται όχι μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Εξάλλου, πώς θα μπορούσε να μην κυριαρχεί με το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο αλλά και το παραδοσιακό ποτό της, γνωστό ως ρακί ή τσικουδιά, τα οποία παράγονται και καταναλώνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά,  η παραγωγή κρητικού λαδιού μπορεί να αγγίξει τους 110.000 τόνους, ενώ το σύνολο που παράγει η χώρα θα φτάσει περίπου στους 285.000.

Τουρισμός. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει επισκεφθεί έστω μια φορά την Κρήτη ή τουλάχιστον να μην βρίσκεται στα άμεσα σχέδια του. Η Κρήτη συγκεντρώνει το 20,1% του τουρισμού της χώρας και όχι άδικα.

Η ομορφιά δύσκολα κρύβεται και στην προκειμένη περίπτωση καθίσταται πρακτικά αδύνατο με το απέραντο γαλάζιο που σε συνδυασμό με τις ακριβοθώρητες γωνιές της δεν αφήνουν κανέναν ανέγγιχτο.

Πέρα από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της φαίνεται πως η Κρήτη είναι ανταγωνιστική ακόμη και όσον αφορά τα ξενοδοχεία της αφού έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό μονάδων, δωματίων και κλινών.

Μάλιστα, περίπου το 1/4 των 5άστερων ξενοδοχείων της χώρας μας, βρίσκεται στην Κρήτη και είναι πρώτη σε όλες τις κατηγορίες και για τα 4αστερα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΤΕ για το 2013.

Διατηρώντας, λοιπόν, τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία, την δική της οικονομία και κληρονομιά, η Κρήτη θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αυτόνομη και ανεξάρτητη. Ευτυχώς για την υπόλοιπη Ελλάδα, το εύφορο και ευλογημένο αυτό νησί που μας δίδαξε ότι η απλότητα και η ομορφιά είναι αλληλένδετα, είναι ακόμη κομμάτι της χώρας μας.

Το νησί που γέννησε τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Ξυλούρη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο δεν είναι απλώς ένα νησί σαν όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένας κόσμος ολόκληρος, ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψεις.

Το Label News παρουσιάζει με αντικειμενικότητα κάθε είδηση χωρίς να ασπάζεται ή να υιοθετεί τις απόψεις των συνεντευξιαζόμενων. 

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση