Πέμπτη , 25/04/2024

ΘΕΜΑ LABEL NEWS: Ο κύριος Kώστας ψάχνει τον χαμένο του αδελφό που «εξαφάνισαν» πριν 51 χρόνια – Ανοίγει ο φάκελος για τις παράνομες υιοθεσίες και τα μωρά που «πέθαναν» στο Ρώσικο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Κυριάκος Θεοδοσίου

Μια δυνατή ιστορία από αυτές που μόνο η ζωή ξέρει να γράφει μοιράζεται σήμερα μαζί μας ο Κώστας που μας γυρνάει 51 Χρόνια πίσω στη Βόρεια Ελλάδα. 51 Χρόνια πίσω όταν ο δίδυμος αδελφός του, ο οποίος δεν του έμοιαζε πολύ, δόθηκε όπως όλα δείχνουν παράνομα για υιοθεσία μέσα από το Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κατά καιρούς η αλήθεια είναι πως έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες καταγγελίες, αφού δεν ήταν λίγα τα βρέφη που έδινε τότε το νοσοκομείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονέων στους οποίους έλεγαν ότι τα παιδιά απεβίωσαν.

Κύριος Κώστας – Καταγγέλλων, αδελφός αγνοούμενου 

26 Μαρτίου 1967: Στο Ριζό Πέλλας “σπάνε” τα νερά της μητέρας μου, Ανατολής Θεοδοσίου το γένος Τσιτλακίδη. Καλούν αμέσως τη μαία του χωριού στο σπίτι κι αφού την ξεγεννά, βλέπει ότι υπάρχει και άλλο μωρό, εγώ. Την ίδια στιγμή παίρνουν ένα ταξί και ξεκινούν για το κοντινότερο νοσοκομείο στη Νάουσα. Λίγο μετά τα μισά της διαδρομής γεννιέμαι εγώ στο δρόμο και μας πηγαίνουν στο νοσοκομείο.

Εκεί ήρθα αντιμέτωπος με το θάνατο, διότι ήμουν πολύ αδύναμος, σε πλήρη αντίθεση με τον αδερφό μου, ένα πιο ανοιχτόχρωμο και υγιές νεογέννητο, κι έτσι κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά μας στο Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εκεί από τα τέλη του Μάρτη και για ένα μήνα με έβαλαν σε θερμοκοιτίδα, ενώ ο αδερφός μου ήταν υγιέστατος. Λίγες μέρες μετά την άφιξή μας στο νοσοκομείο η μαία (με επώνυμο Κούτρα) που εργαζόταν εκεί, ψάρευε συνέχεια τη μητέρα μου και τη ρωτούσε πόσα παιδιά είχε, τι όνομα θα βάλει στο πρώτο από τα δίδυμα κ.α. Ακόμα με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν άλλα 3 παιδιά (μαζί με μένα) στην οικογένεια, της είχε προτείνει να το δώσει για υιοθεσία, πράγμα που η μητέρα μου απέρριψε κατηγορηματικά.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, ελάχιστες ώρες πριν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, νωρίς το βράδυ η μητέρα μου θήλασε τον αδερφό μου και όλα ήταν μια χαρά. Την άλλη μέρα το πρωί και ενώ θα παίρναμε εξιτήριο με θήλασε εμένα και ζήτησε να θηλάσει και το πρώτο. Τότε η μαία της ανακοίνωσε ότι πέθανε και του έκανε αεροβάπτισμα δίνοντάς του το όνομα ενός δικού της ανθρώπου, Απόστολος.

Όταν ήρθε ο πατέρας μου, Κυριάκος, και έμαθε ότι το πρώτο μωρό πέθανε ζήτησε να το δει. Τότε του είπαν ότι δεν γίνεται, γιατί τα θάβουν όλα μαζί. Ο πατέρας μου επέμενε και αυτή τον απείλησε ότι θα μπλέξει άσχημα. Τότε ο πατέρας μου έκανε πίσω, αλλά δεν πείστηκε καθώς λίγες μέρες πριν τον πλησίασαν κάποιοι και του είπαν να δώσουν το υγιές παιδί, τον αδερφό μου, για υιοθεσία.

Εκείνη τη νύχτα “πέθαναν” 7 μωρά εκ των οποίων τα περισσότερα είχαν δίδυμα αδερφάκια. Ως δικαιολογία είπαν ότι ξέχασαν τη νύχτα ανοιχτά τα παράθυρα.

Αντιφάσεις

Εγώ ως βρέφος με τους γονείς μου γυρίσαμε στο σπίτι στις 23/4/1967 (Κυριακή των Βαϊων). Η ληξιαρχική πράξη θανάτου λέει ότι το παιδί πέθανε στις 24/4 πράγμα αδύνατο. Επίσης, στα χαρτιά που έχω στα χέρια μου φαίνεται ξεκάθαρα η ανοδική πορεία της υγείας του αδερφού μου όπως και της δικής μου. Στου πρώτου όμως φαίνεται πως έχει σβηστεί από ένα σημείο και μετά με μπλάνκο και από πάνω δηλώνεται θάνατος.

29 χρόνια μετά η στάση της μαίας πρόδωσε το ένοχο μυστικό

Το 1996 και ενώ η μητέρα μου είχε προσβληθεί από τον καρκίνο κάποιοι συγγενείς βρήκαν τον αδερφό της μαίας, Κούτρα ο οποίος ήταν δικηγόρος. Κάλεσε την αδερφή του στο γραφείο του προσπαθώντας να την κάνει να μιλήσει. Αυτή μετά από τόσα χρόνια θυμήθηκε αμέσως την περίπτωση και αρχικά ενώ δήλωνε ότι δεν ξέρει τίποτα, έβαλε τα κλάματα και έλεγε ότι δεν μπορεί να μιλήσει. Ο αδερφός της, μάλιστα την ρώτησε γιατί έδωσε το όνομα του αδερφού ή πατέρα τους που πέθανε (Απόστολος) σε ένα ξένο μωρό. Οι θείοι μου έδωσαν ραντεβού μαζί της κάποια άλλη μέρα, αλλά αυτή δεν φάνηκε ποτέ.

Η μητέρα μου “έφυγε” με τον καημό

Μέχρι και που έφυγε από τη ζωή, περίμενε. Την έτρωγε όλο αυτό.

Τον ψάχνω χρόνια – Στο ληξιαρχείο δηλώθηκε ως αβάπτιστο

Όσα χρόνια πίσω και να ανατρέξω θυμάμαι να τον ψάχνω. Για την μητέρα μου και τον πατέρα μου που έφυγαν με τη σκέψη του. Γιατί το δίκαιο είναι να βρεθεί. Πιθανόν να μην γνωρίζει ότι είναι υιοθετημένος ή να μην έχει κανένα στοιχείο. Στη ληξιαρχική πράξη θανάτου αναγράφεται ως αβάπτιστο. Ίσως όμως και να έχει το όνομα που υποτίθεται ότι του δόθηκε κατά το αεροβάπτισμα: Απόστολος.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …