Παρασκευή , 19/04/2024

Ιβάν Σαββίδης: Ποιός είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Epsilon TV – Πώς από Καπνεργάτης με ελληνική καταγωγή και Ορθόδοξη Πίστη, κατάφερε να κατατάσσεται ανάμεσα στους 30 πλουσιότερους Ρώσους με περιουσία πάνω από 230 εκ. Ευρώ

Γεννημένος πριν από 57 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου του 1959, στο χωριό Σάντα στην Τσάλκα, νότια της Γεωργίας, ο Ιβάν Σαββίδης, μεγάλωσε σε μια περιοχή που επί Σοβιετικής Ένωσης αναγνωριζόταν ως μοναδική περιοχή με αμιγώς ελληνικό εθνικό πληθυσμό.

Το όγδοο παιδί μίας οικογένειας εργατών με καθαρά ελληνική καταγωγή, ανατράφηκε ως Χριστιανός Ορθόδοξος, διδάχτηκε και αγάπησε την Ελληνική Γλώσσα, ενώ στα 7 του μόλις χρόνια, μιλούσε μόνο ποντιακά. Λίγο αργότερα, έρχεται η μετακόμισή του στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας στο Ροστόφ, στις εκβολές του ποταμού Ντον, από όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιοχής Μαρτίνοβσκ.

Στα 23 του χρόνια, το 1980, ως παιδί εργατών άρχισε να εργάζεται ως καπνεργάτης στο Κρατικό Εργοστάσιο Καπνού του Ντον, ενώ το 1984 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Τμήμα Logistics του Ινστιτούτου Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ από όπου αποφοίτησε το 1988. Η πρώτη του χρονιά φοίτησης, σηματοδοτήθηκε από τον γάμο του με την Κυριακή, με την οποία παραμένουν παντρεμένοι και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Ο Ιβάν ονειρευόταν να γίνει κάποτε βιομήχανος και χάρη στα προσόντα του, αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία του εργοστασίου ως τη θέση του υποδιευθυντή. Μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, κατά την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου το 1992, ήταν πλέον γενικός διευθυντής και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ έναν χρόνο αργότερα μετονομάστηκε σε Donskoy Tabak, ο Ιβάν ήδη είχε αναλάβει πρόεδρος.

Εκτός από τις επιχειρηματικές περγαμηνές του, ο Ιβάν Σαββίδης αναζήτησε και πολιτικό στίγμα ξεκινώντας από το 1998 έντονη πολιτική δραστηριότητα. Λίγο καιρό αργότερα, επιβραβεύτηκε με την εκλογή του ως βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, ενώ το 2007, εκλέχθηκε με το κόμμα του Πούτιν, Ενιαία Ρωσία, βουλευτής στη Ρωσική Δούμα.

Το 2004, ο Ιβάν, ιδρύει τον επιχειρηματικό όμιλο Agrokom χτίζοντας μια οικονομική αυτοκρατορία με εταιρείες που ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε τζίρο το 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 17.000 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, η Agrokom, περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων, ενώ ο ίδιος, κατέχοντας από το 2011 το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ., κατατάσσεται μεταξύ των 30 πλουσιότερων Ρώσων.

Από το 2013 το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμούσε την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ).

Το 2012, ο Ιβάν Σαββίδης, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και σίγουρα, ήταν πιο έμπειρος και πολύ πιο διαβασμένος για το νέο εγχείρημα. Παρότι όμως απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας του ΠΑΟΚ, υπήρξαν αρκετοί που αμφισβήτησαν τόσο την οικονομική του ισχύ όσο και τις ειλικρινείς προθέσεις του. Λίγο αργότερα όμως, όταν σώζοντας την ομάδα από σίγουρες οικονομικές και όχι μόνο περιπέτειες, η εικόνα που είχαν κάποιοι για εκείνον, άλλαξε ολοκληρωτικά.

Ο ίδιος, διατηρεί άψογες κοινωνικές σχέσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης γνήσιο Παοκτσή Σταύρο Καλαφάτη και λοιπές εξέχουσες προσωπικότητες της συμπρωτεύουσας, ενώ διατηρί πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος προσφάτως παντρεύτηκε την ανιψιά του επιχειρηματία, Σόνια Σαββίδη.

Για πολλούς, η αγορά της ομάδας, ήταν ένα μέρος εξωτερικής πολιτικής. Για άλλους όχι. Ο Ιβάν Σαββίδης, ήταν από τους λίγους που είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, «μη πατριώτη», τονίζοντας ότι ο τελευταίος είχε αρνηθεί δάνειο που προθυμοποιήθηκε να δώσει με ευνοϊκούς όρους η Ρωσία στην Ελλάδα, ενώ άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος είχε μεσολαβήσει για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί κάποιοι να είχαν ακούσει μόνο το όνομά του σε κάποιους κύκλους, αλλά σίγουρα όλοι τον γνωρίσαμε καλά, μέσα από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, στον οποίο και συμμετείχε. Μπορεί εκείνος ο διαγωνισμός να οδηγήθηκε σε μία φούσκα, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης, δεν το έβαλε κάτω και προχώρησε στην εξαγορά του σταθμού Epsilon, στον οποίο θα έχει πλήρη έλεγχο από την 1η Ιανουαρίου 2018 και ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να δημιουργήσει έναν απόλυτα ενημερωτικό σταθμό.

Πολύ συχνά, λέει στους Έλληνες φίλους του πως θέλει να μείνει στην Ιστορία σαν ένας σύγχρονος Βαρβάκης ή Συγγρός. Δεν αποκλείει μάλιστα έως και τη δημιουργία μεγάλου ιδρύματος με χαρακτήρα ενίσχυσης των ποντιακών αξιών και του Ελληνισμού της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Και ίσως τα καταφέρει, μιας και από το 2000, η φλιανθρωπική του δραστηριότητα δεν έχει τέλος. Ένα έχουμε να πούμε για τον Ιβάν Σαββίδη. Ό,τι έχει πει, το έχει κάνει. Σαν τον συνονόματό του, Ιβάν Τουργκίενιεφ που έγραψε πως η λέξη “αύριο” επινοήθηκε για αναποφάσιστους ανθρώπους και τα παιδιά.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …