Πέμπτη , 28/03/2024

Και όμως υπάρχει η ελληνική Γιορτή των Ερωτευμένων – Την καθιέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος – Δείτε πότε είναι και τι γιορτάζουμε …

Μπορεί να έχει επικρατήσει η ημέρα των ερωτευμένων να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, ωστόσο πρόκειται για μια ξενόφερτη γιορτή προερχόμενη από τη καθολική εκκλησία και διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι ρίζες της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου με τη σημασία που έχει σήμερα βρίσκονται στον 14ο αι. π.Χ. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, ωστόσο εκπρόσωποι της Εκκλησίας δεν δέχονται τη καθολική γιορτή και προτείνουν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Ως αντιπρόταση η ορθόδοξη εκκλησία ορίζει η ημέρα των ερωτευμένων να γιορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν, που γιορτάζουν οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα. Οι δύο αυτοί Άγιοι ήταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι και θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων. Μνημονεύονται για την ιδανική συζυγική τους σχέση , την αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλο και για το ταυτόχρονο αποστολικό έργο τους. Η ιστορία τους βρίσκεται χρονικά πίσω στο 50 μ.Χ.

Η γιορτή των ζευγαριών στις 13 Φεβρουαρίου καθιερώθηκε το 2000 από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο , σε μια προσπάθεια να φέρει τη νεολαία πιο κοντά στην ορθόδοξη πίστη. Παράλληλα με την αντικατάσταση της γιορτής γίνεται και αντικατάσταση της αντίληψης σχετικά με το νόημά της. Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει χτυπήσει… κόκκινο.

Τα καταστήματα γεμίζουν κόκκινες κάρτες, καρδούλες, ρούχα, εσώρουχα, λούτρινα, λουλούδια, κυρίως κόκκινα τριαντάφυλλα και αμέτρητες επιλογές που παροτρύνουν τους ερωτευμένους να αγοράσουν δώρα στους «Βαλεντίνους» τους για να αποδείξουν την αγάπη τους. Το θέμα είναι εκτός των άλλων πως μέσα σε όλο αυτό έχει χαθεί το νόημα της γιορτής. Στις 13 Φεβρουαρίου λοιπόν γιορτάζεται η αγάπη που βρίσκει τη θέση της ανάμεσα στα ζευγάρια κάθε μέρα με πραγματικά συναισθήματα πολύ πιο πολύτιμα από δώρα υλικής αξίας.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …