Παρασκευή , 19/04/2024

Καλοκαιρινή Κατάθλιψη – Τι είναι, γιατί την παθαίνουμε και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι μια περίοδος χαλάρωσης και ταυτόχρονα ευεξίας όμως όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτήν δεν λείπουν οι εξαιρέσεις που δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Για την ακρίβεια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που όχι απλά δεν εκλαμβάνουν τις θετικές ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας αλλά επηρεάζονται αρνητικά από αυτές και γενικότερα από την θερινή περίοδο.

Κάθε εποχή του χρόνου είναι γεμάτη αφορμές που εύκολα μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη έντονη ή και πιο ήπια. Η καλοκαιρινή κατάθλιψη αποτελεί ένα είδος εποχικής κατάθλιψης και σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή καθώς τα συμπτώματα της συχνά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και όρεξης, δυσκολία στον ύπνο και γενικότερα ένα ανεξήγητο άγχος. Οι λόγοι πολλοί και αφορούν κατά βάση την καθημερινότητα μας, η οποία τους εαρινούς μήνες κάνει στροφή 180 μοιρών.

Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι το σταθερό πρόγραμμα λόγω εργασίας και λοιπών υποχρεώσεων χάνεται μπορεί εύκολα να διαταράξει την ισορροπία της καθημερινότητας. Η ρουτίνα μπορεί να γίνεται τις περισσότερες φορές ανυπόφορη αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς προσφέρει μια σταθερότητα, η οποία αν χαθεί προκαλεί αρκετές φορές στρες και ανασφάλεια. Μια ανασφάλεια που μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί από το ότι το καλοκαίρι αποτελεί μια περίοδο που θέλοντας και μη τα έξοδα συνήθως αυξάνονται κυρίως λόγω διακοπών, γεγονός που μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις όποιες οικονομικές ανησυχίες.

Επιπλέον, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας για αρκετούς σημαίνει και απότομη αλλαγή διάθεσης για τους εξής λόγους. Για αρκετούς μπορεί η υψηλές θερμοκρασίες να σημαίνουν μπάνια στη θάλασσα και ωραία μαγιό για τις καλοκαιρινές βουτιές τους αλλά υπάρχουν και εκείνοι που νιώθουν άβολα και με τα δύο. Αφενός γιατί δεν αγαπούν την ζέστη και αναγκάζονται να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι αγκαλιά με το κλιματιστικό και αφετέρου γιατί δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις που είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να «εκτεθούν».

Τέλος σημαντικό κρίνεται να τονίσουμε πως τα άτομα που βιώνουν καλοκαιρινή κατάθλιψη αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της μελαγχολίας τους, βλέποντας ανθρώπους γύρω τους οι οποίοι χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα και την καλοκαιρινή αύρα, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να βιώσουν τίποτα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να απομονώνονται ακόμη περισσότερο.

Φυσικά, η καλοκαιρινή κατάθλιψη αποτελεί μια εποχική κατάθλιψη που συνεπάγεται ότι τελειώνει με το τέλος της εαρινής περιόδου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος την βιώνει δεν μπορεί να την καταπολεμήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αναγνωρίσει εγκαίρως τα συμπτώματα έτσι ώστε να έρθει αντιμέτωπος με αυτά.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …