Παρασκευή , 29/03/2024

Κυριακάτικο τραπέζι: Πώς άλλαξε η παραδοσιακή ιεροτελεστία της ελληνικής οικογένειας με τα χρόνια

Κυριακάτικο τραπέζι. Εκεί που η οικογένεια γευματίζει μαζί, χωρίς απουσίες, χωρίς δικαιολογίες, με το τραπέζι να περιέχει τουλάχιστον τρεις διαφορετιές επιλογές για εσένα και κάθε μέλος της οικογένειας να τρέχει να προλάβει την δική του θέση στο τραπέζι. Σας φαίνεται για μία περιγραφή του παρελθόντος; Κι όμως, σε κάποειες οικογένεις ακόμη ισχύουν, ενώ σε κάποιες άλλες όχι.

Πώς άλλαξε λοιπόν η παραδοσιακή ιεροτελεστία της ελληνικής οικογένειας με τα χρόνια; Παρέμεινε άραγε κάτι ίδιο; Η απάντηση δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με όσα βλέπουμε τριγύρω μας, όλα είναι διαφορετικά με το πέρασμα των χρόνων.

Το κυριακάτικο τραπέζι είχε μέσα στο χρόνο την τιμητική του, με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα να αυξάνονται οι καλεσμένοι, ενώ πάντα, θα γνώριζες και έναν ακόμη συγγενή που δεν ήξερες καν πως υπάρχει. Η μόνη θέση που δεν χωρούσε διαπραγμάτευση για να κάτσεις, ήταν εκείνη του πατέρα, ενώ κάθε Κυριακή, όλοι ήταν εκεί. Οι παραξενιές, οι ιδιοτροπίες και ο “εξαναγκασμός” να φας με τους δικούς σου, τότε ήταν γλυκός.

Μία γλύκα που όπως φαίνεται, αργότερα μέσα στα χρόνια μετατράπηκε σε πικρία. Τώρα, τα Κυριακάτικα τραπέζια σχεδόν δεν υπάρχουν. Κάποιοι έχουν δουλειές, κάποιοι άλλοι έκαναν τις δικές τους οικογένειες και κάποιοι, απλά δεν έχουν ξυπνήσει εκείνη την ώρα, από την χθεσινή βραδινή τους έξοδο.

Με τα χρόνια, οι περισσότεροι καλεσμένοι δεν αποδέχονται κάποια πρόσκληση, τα παιδιά της οικογένειας άνοιγαν τα φτερά τους και τα Κυριακάτικα τραπέζια άρχισαν να λιγοστεύουν. Όταν ρωτήσεις πολλούς θα σου πουν: “Πλέον τρώω μόνος μου στο Παγκράτι, αλλά κάτι Κυριακές που επιστρέφω στο πατρικό μου ίσως φάμε όλοι μαζί παρέα κάποια φορά”. Ίσως…

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …