Τρίτη , 19/03/2024

Νέα Έρευνα: Τα οφέλη της σωματικής και της σεξουαλικής επαφής στην υγεία μας – Τι προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που απέχουν από το σεξ

Λένε πως η σωματική επαφή κρίνεται και κρίνει τις σχέσεις μας. Η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί απλά ένα σημαντικό κομμάτι σε αυτές αλλά από τα βασικότερα τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας υγεία. Τα οφέλη είναι πολλά και αντίστοιχα οι επιπτώσεις σε όσους δεν έρχονται καθόλου ή αρκετα συχνά σε επαφή με τον σύντροφο τους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η διακεκριμένη σεξολόγος Sari Cooper.

Σύμφωνα με την ίδια, ανάμεσα στα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι ότι μπορεί,  να μειώσει την αρτηριακή  πίεση, να ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους αλλά και γενικότερα από τον πόνο, γεγονός που οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, ουσιών που παράγονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπλοκάρουν τη μετάδοση των σημάτων πόνου, προωθώντας παράλληλα το αίσθημα της ευφορίας.

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του αφορά τον ύπνο. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, διευκολύνουν σημαντικά τον ύπνο, δείχνει μελέτη στην επιθεώρηση Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Τέλος, εκτός από τα προαναφερθέντα σωματικά οφέλη, η σεξουαλική επαφή προσφέρει και περισσότερη αυτοεκτίμηση. Και αυτό μπορεί να συνδεθεί και με τη παρουσίαση κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την ερωτική τους ζωή φαίνεται ότι παρουσιάζουν λιγότερο συχνά κατάθλιψη και αυτό το φαινόμενο δεν αποδίδεται μόνο στη σωματική διάσταση της ερωτικής επαφής, αλλά και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν μια συντροφική σχέση αγάπης νιώθουν επιθυμητοί, γεγονός που τους τονώνει ψυχικά.

Αντίστοιχα, όσοι επιλέγουν να απέχουν από το σεξ έχουν σε βάθος χρόνου και τις αντίστοιχες επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και το στρες, λόγω της φυσιολογικής ανάγκης τους για σεξουαλική επαφή. Εξάλλου, είναι γνωστό πως η διατήρηση της λίμπινο σε υψηλά επίπεδα έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχολογία.

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …