Παρασκευή , 29/03/2024

Οδηγός επιβίωσης για τους χορτοφάγους το Πάσχα – Τι να φας αν είσαι Vegetarian

Όσοι νηστεύετε από την Καθαρά Δευτέρα ή έχετε σκοπό μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, σας δίνεται η ευκαιρία, έστω και για λίγες μέρες, να δοκιμάσετε πως είναι να είσαι χορτοφάγος. Η χορτοφαγία, για τους περισσότερους που την ακολουθούν, είναι στάση ζωής και όχι μόνο ένα πρότυπο διατροφής. Και αναφέροντας τη χορτοφαγία, εννοώ την πλήρη αποφυγή του κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών και των θαλασσινών από τη διατροφή. Πολλοί χορτοφάγοι, βέβαια, συμπληρώνουν τις πρωτεΐνες τους  με γαλακτοκομικά, όπως τυρί, γάλα, γιαούρτι, αλλά και αβγά, έχοντας έτσι περισσότερες επιλογές και συνδυασμούς.

Εξάλλου, ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο, με τεράστια ποικιλία οπωροκηπευτικών, οσπρίων, μυρωδικών, φρούτων και ξηρών καρπών, που αν μη τι άλλο μόνο μονότονα και άνοστα δεν θα έλεγες τα χορτοφαγικά μας πιάτα. Πάραυτα, ενώ για όλους τους κρεατοφάγους υπάρχουν προτάσεις για μενού από τα περιοδικά, το διαδίκτυο και τα εστιατόρια, για τους χορτοφάγους οι επιλογές είναι ελάχιστες. Για όσους, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει να ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή για όσους σκέφτονται να συνεχίσουν την «αποτοξίνωση» από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει τι να κάνετε το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, μέρα άρρηκτα συνδεδεμένη με το σούβλισμα του αρνιού και το κοκορέτσι.

Καταρχάς σκεφτείτε ότι πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλες εθιμικές λιχουδιές που πλαισιώνουν τις φάσεις της Ανάστασης, όπως το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών, η μαγειρίτσα, τα τσουρέκια και τα κουλούρια. Και τώρα θα πείτε, μα και η μαγειρίτσα παραδοσιακά κρέας περιλαμβάνει. Στην περίπτωση που είστε η οικοδέσποινα, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε και να την μαγειρέψετε διαφορετικά, αντικαθιστώντας απλά τη ζωική πρωτεΐνη με μανιτάρια πλευρώτους ή και αγκινάρες και φυσικά αυγολέμονο. Το αποτέλεσμα θα είναι πεντανόστιμο, αλλά και ελαφρύ, μιας και η αυξημένη κατανάλωση κρέατος απότομα, ύστερα από πολλές μέρες αποχής, το σίγουρο είναι ότι προκαλεί διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως τυμπανισμό, μετεωρισμό και κοιλιακούς πόνους.

Αν πάλι δεν θέλετε να μαγειρέψετε υποκατάστατα πιάτα των αντίστοιχων πασχαλινών γευμάτων, ή είστε καλεσμένοι, που φυσικά δεν θέλετε να επιβαρύνετε την οικοδέσποινα με έξτρα μαγείρεμα, μπορείτε απλώς να δοκιμάσετε τις γαρνιτούρες που θα συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι, όπως σαλάτες, πίτες, πατάτες και αβγά. Μια καλή επίσης ιδέα θα ήταν, αντί ν’ αγοράσετε γλυκό ή κρασί, να εμφανιστείτε με «γεμάτα χέρια» από ένα δικό σας μαγειρεμένο πιάτο, που για την υπόλοιπη παρέα θα είναι μεν συνοδευτικό, για εσάς όμως το κυρίως γεύμα σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ταμπουλέ σαλάτα με πλιγούρι, ρεβιθοσαλάτα με κινόα, γίγαντες, χούμους με αραβικές πιτούλες, ρεβιθοκεφτέδες ή ό,τι άλλο κάνετε εσείς κέφι. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αρέσει στο Νηστικό Αρκούδι, αρκεί να το αναζητήσετε.

Δουκοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δείτε επίσης

Τα οφέλη του μασάζ σε δύσκολες εποχές γεμάτες άγχος – Από την Patricia Sundari

Ζούμε σε εποχές που απαιτούν πολλά από εμάς σε ψυχικό επίπεδο. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ερεθίσματα, …