Πέμπτη , 25/04/2024

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: Πώς μέσα από τα προβλήματα των άλλων μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου – Γιατί να την επιλέξω;

Λιγότερο δημοφιλής στην Ελλάδα αλλά ισότιμη με την ατομική ως προς τα οφέλη που προσφέρει, η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μοναδική μορφή θεραπείας που δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να ωφελήσει πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό και άλλους. Τι είναι όμως η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ομάδα και στην επιθυμία των μελών της να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από αυτή τη διαδικασία. Η ίδια η λειτουργία της ομάδας έχει απίστευτη δύναμη ακριβώς γιατί απαρτίζεται από διάφορα μέλη τα οποία έχουν κοινά ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και γενικότερα τα συναισθήματα τους. Ωστόσο, υφίστανται και ατομικές διαφορές οι οποίες δεν οδηγούν σε διάσπαση αλλά αντίθετα βοηθούν στην ένωση της ομάδας καθώς τα άτομα τα οποία συμμετέχουν έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον εαυτό τους, με το να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει έστω και μια φορά να δοκιμάσεις την εμπειρία της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι πολλοί και αρκετοί για να σε πείσουν να συνεχίσεις.

Αρχικά, σε μία θεραπευτική ομάδα ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι μοναδικός, ως προς τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις, τις σκέψεις και τις δυσκολίες που συναντάς. Επιπλέον, η παροχή άμεσων συμβουλών από τα μέλη της ομάδας και τους συντονιστές της βοηθάει στην ανάπτυξη της αίσθησης του ενδιαφέροντος και της φροντίδας για κάθε άτομο ξεχωριστά. Με αυτό το τρόπο κάθε μέλος νιώθει σημαντικό για τους άλλους, γεγονός που αυξάνει την αυτοεκτίμηση του.

Παράλληλα, μέσω αυτής της διαδικασίας το άτομο έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τόσο τον ίδιο του τον εαυτό όσο και την εντύπωση που δημιουργεί στους γύρω του. Αφενός γιατί σταδιακά καταλαβαίνει τι δεν είναι και αφετέρου γιατί συνειδητοποιεί τις κοινωνικές του συνήθειες, οι οποίες κάποιες φορές υπονομεύουν τις κοινωνικές του σχέσεις. Τέλος, μέσω του μοιράσματος παρόμοιων εμπειριών ζωής με τα υπόλοιπα μέλη κάθε άτομο βιώνει την αποδοχή του από τους άλλους και τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία υποσυνείδητα οδηγείται στην κάθαρση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα γίνεται αντιληπτό πως τα οφέλη που προσφέρει αυτή η διαδικασία είναι πολλά και μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε χρειάζεται στήριξη, κατανόηση αλλά και απαντήσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. Μπορεί να μην είναι διαδεδομένη στη χώρα μας αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί τροχοπέδη από τη στιγμή που κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό του και ,παράλληλα, να στηρίξει και άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …