Παρασκευή , 29/03/2024

Πρακτικές οδηγίες προς τους υποψηφίους για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από την Ειδική Σύμβουλο Σταδιοδρομίας κ. Έλενα Φλούδα

Έλενα Φλούδα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

 Η Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Σχολές αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή τους μέχρι αυτή την ώρα.

  1. Πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού καλό θα είναι να το εκτυπώσεις και να σημειώσεις τις επιλογές σου, ώστε να κάνεις διορθώσεις έως ότου καταλήξεις στις προτιμήσεις σου.

Μπορείς αυτό να το κάνεις επίσης έχοντας όλα τα τμήματα (ή αυτά που σε ενδιαφέρουν) σε ένα αρχείο ηλεκτρονικής μορφής.

  1. Δήλωσε όλες τις σχολές που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Δήλωσε περισσότερες σχολές για να είσαι σίγουρος – η για την εισαγωγή σου. Εάν έχεις ανοίξει δεύτερο πεδίο έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις όλες τις σχολές και των δύο πεδίων με όποια σειρά επιθυμείς (μπορεί να είναι ανακατεμένες από τα δύο πεδία).

Δεν υπάρχει περιορισμός στο συνολικό πλήθος των σχολών που θα επιλέξεις.

  1. Δήλωσε τις σχολές ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγούμενων χρόνων.

Για να είσαι ασφαλής δήλωσε σχολές ανεξάρτητα από την αυξομείωση των βάσεων την οποία εξάλλου δεν μπορείς να προβλέψεις. Έτσι θα είσαι σίγουρος – η ότι δε θα μείνεις εκτός κάποιου τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

  1. Η σειρά της προτίμησής σου είναι απαραίτητο να είναι αποτέλεσμα της πραγματικής σου επιθυμίας για τις ανάλογες σπουδές σου.

Μη βάζεις πιο ψηλά μια σχολή που σου αρέσει λιγότερο από μία άλλη, επειδή έχει περισσότερα μόρια.

Η σειρά των προτιμήσεών σου πρέπει να εκφράζει την πραγματική σου επιθυμία και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία.

  1. Εάν δηλώσεις σχολές αυξημένης ζήτησης δε δηλώνεις μόνον αυτές.
  2. Για τις σχολές που θα δηλώσεις φρόντισε να πληροφορηθείς για:

α. Το πρόγραμμα σπουδών

β. Το πανεπιστήμιο

γ. Την πόλη

δ. Το αντικείμενο σπουδών

ε. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρει.

Συνήθως δηλώνουμε τη σχολή που μας ενδιαφέρει περισσότερο σε όλες τις πόλεις που υπάρχει, κατά σειρά προτίμησης. Αυτή η απόφαση όμως πρέπει να ληφθεί από κοινού με την οικογένειά σου λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

  1. Το μοναδικό κριτήριο μετά την πρώτη σου επιθυμία είναι η δεύτερη σου επιθυμία κ.ο.κ. κατά φθίνουσα σειρά.
  2. Εξετάζεις όχι μόνον κάποια τμήματα που ξέρεις, αλλά και τα υπόλοιπα διότι μπορεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα να ανακαλύψεις ένα τμήμα που σου ταιριάζει και σε οδηγεί στα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα.
  3. Πρέπει να γνωρίζεις ότι εάν με το σύνολο των μορίων σου εισάγεσαι σε περισσότερες από μια σχολές, από αυτές που έχεις δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθείς σε αυτήν που έχεις δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.

Πρόσεξε λοιπόν τη σειρά με την οποία δηλώνεις τις σχολές που σε ενδιαφέρουν.

Να έχεις εμπιστοσύνη σε σένα, τις δυνάμεις σου και τις επιθυμίες σου.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …