Τρίτη , 23/04/2024

Πώς άλλαξε η θεώρηση της ζωής των ανθρώπων μέσα από την οικονομική κρίση

Πώς είναι να αλλάζει η ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη; Πώς είναι να πρέπει να επιβιώσουμε με δεδομένα διαφορετικά από εκείνα που είχαμε συνηθίσει; Πώς είναι όταν αναγκαζόμαστε να χωρέσουμε τη καθημερινότητά μας μέσα σε νέα όρια; Σε όλα αυτά μας έδωσε την απάντηση η οικονομική κρίση ήδη από την αρχή της, πόσο μάλλον προς την κορύφωσή της.

Η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια πριν την κρίση ήταν χρόνια δημιουργίας που ανά περιπτώσεις έφτανε στα όρια της ματαιοδοξίας. Έτσι χτίστηκαν ζωές βασισμένες στο χρήμα και όχι απλώς στις ανάγκες καθενός, με αποτέλεσμα φτάνοντας στο σήμερα να είναι αδύνατο να συντηρηθούν.

Η κοινωνία συνολικά αναγκάστηκε να αλλάξει, το ίδιο και ο καθένας ξεχωριστά. Οι επιπτώσεις αυτής της απότομης μεταβολής της καθημερινότητας ήταν πολλές, όχι όμως ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Λένε πως η κάθε οικογένεια είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, επομένως από εκεί ξεκινούν όλα.

Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζει κανείς τέτοιες καταστάσεις και τι μπορεί να βγάλει μέσα από αυτές. Οι δυσκολίες έβγαλαν άλλοτε την αρνητική κι άλλοτε τη θετική πλευρά του καθενός. Άλλοι δεν άντεξαν το βάρος των επιπτώσεων και αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, άλλοι διέλυσαν τις οικογένειες τους θεωρώντας πως έτσι θα γλιτώσουν τον φόρτο των χρεών, άλλοι πάλι προσπάθησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με δικούς τους ανθρώπους και άλλοι… βρήκαν το νόημα της ζωής.

Το να ζεις με τα λίγα σε βάζει στη διαδικασία να επιλέξεις ποια θα είναι αυτά, επομένως κρατάς τα σημαντικότερα μόνο στη ζωή σου, καθώς, ακόμη, επιλέγεις προσεκτικότερα με ποιους θα τα μοιραστείς. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να ορίζουμε τη ζωή μας επικεντρωμένοι στο τι έχουμε και όχι στο τι μας λείπει. Ίσως, λοιπόν, το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να δούμε την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία θετικής σκέψης, φιλοσοφικής αναζήτησης και πνευματικής εξέλιξης.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση