Τρίτη , 19/03/2024

Πώς οι ακραίοι εθνικιστές εισβάλλουν στα σχολεία με πρόσχημα το Μακεδονικό – Οι ειδικοί ψυχολόγοι σημαίνουν «συναγερμό» για τους γονείς και τα παιδιά τους

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με τις καταλήψεις στα σχολεία να δημιουργούν έντονη ανησυχία σε γονείς και καθηγητές. Με πρόσχημα το Μακεδονικό, φασιστικές ομάδες μπαίνουν στα σχολεία και προσηλυτίζουν ανήλικους μαθητές «μπολιάζοντας» τους με ακραίες ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες και απόψεις. Δεκάδες σχολεία στην Βόρεια Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη με τους καθηγητές και τους μαθητές να δηλώνουν ότι φοβούνται ακόμη και για την σωματική τους ακεραιότητα επειδή διαφωνούν με τις φωνές «μίσους» και «εθνικισμού». Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα ξέφυγαν εκτός ελέγχου με μαθητές που διαφωνούσαν στις καταλήψεις να δέχονται επιθέσεις.

Δεκάδες καταγγελίες για τους εθνικιστές στα σχολεία

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες από εκπαιδευτικούς που δηλώνουν ότι οι εθνικιστές στοχοποιούν καθηγητές και μαθητές. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει: «Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να μην επιτρέψει η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα.» Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  καταγγέλλει στοχοποίηση μαθητών και καθηγητών που αντιδρούν στις καταλήψεις στις οποίες καλούν ακροδεξιοί.

 Η Προπαγάνδα  της Χρυσής Αυγής μέσα από τα Social Media

Εντυπωσιακό επίπεδο οργάνωσης φαίνεται πως έχουν ήδη οι εθνικιστικού χαρακτήρα καταλήψεις σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα. Μια κανονική καμπάνια έχει κάνει την εμφάνισή της, χρησιμοποιώντας φυσικά κάθε είδους μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και η οποία προσπαθεί να τους παρακινήσει να κλείσουν τα σχολεία τους. Οι καταλήψεις αυτές φυσικά καλούνται στο πλαίσιο μιας αρκετά χρυσαυγίτικης ατζέντας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει το Μακεδονικό, την περίπτωση του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη Βόρεια Ήπειρο, για να μην μείνει τίποτε απέξω. Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα, το οποίο διακινήθηκε μέσω SMS, ανέφερε τα εξής: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία.»

 

 Η θέση του Υπουργού Παιδείας και του Σύριζα μιλώντας στην εφημερίδα ΜΠΑΜ

Δήλωση για τις κινητοποιήσεις με «εθνικιστικό δηλητήριο» στα σχολεία έκανε ο Κώστας Γαβρόγλου, καλώντας κόμματα, φορείς και γονείς σε εγρήγορση. «Η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το ‘’όχι της κοινωνίας και της νεολαίας μας”, δηλώνει ο Κώστας Γαβρόγλου με αφορμή το γεγονός ότι “φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία”.. Η εφημερίδα ΜΠΑΜ μίλησε με την βουλευτή του Σύριζα στον Νομό Σερρών κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή και μας δηλώνει: «Οι εξωσχολικοί εθνικιστές μπαίνουν στα σχολεία Αυθαίρετα, παραπλανώντας με τους ψεύτικους ισχυρισμούς τους για ανύπαρκτους κινδύνους που δήθεν απορρέουν από τη συμφωνία και συνήθως τρομοκρατώντας όποιον/α δεν πείθεται. Όταν υπάρχει και συμπαιγνία ή έστω ανοχή κάποιων γονέων, τα αποτελέσματα είναι ακόμα θλιβερότερα. Την ασφάλεια των μαθητών, των καθηγητών και της σχολικής κοινότητας εγγυάται η  αποπομπή των εξωσχολικών από τα σχολεία, η απομόνωση των φασιστικών κραυγών, η απόρριψη των ψευδών και της προπαγάνδας, η αποδόμηση της εγκληματικής αυτής ιδεολογίας  στις συνειδήσεις των μαθητών/τριών.» Ενώ αναφορικά με τον συσχετισμό που κάνουν ορισμένοι ανάμεσα στους εθνικιστές φασίστες και την ΚΝΕ στα σχολεία η κυρία Σταμπουλή απαντάει: «Είναι γνωστοί οι «ορισμένοι» που καλλιεργούν τη θεωρία των «δύο άκρων» αποσκοπώντας σε ίδιον όφελος, εξ άλλου οι ίδιοι στο ένα άκρο κατέτασσαν το ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση. Λοιπόν όχι, οι καταλήψεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είχαν όλες κυρίως μαθητικά αιτήματα, αμφισβητούσαν εκπαιδευτικούς νόμους αλλά ποτέ τις διεθνείς σχέσεις της χώρας  και αποφασιζόταν σχεδόν πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ οι πρωταγωνιστές δεν ήταν εξωσχολικοί και φυσικά δεν φορούσαν κουκούλα.»

 

Οι ειδικοί ψυχολόγοι εκπέμπουν SOS για τους φασίστες στα σχολεία

Η διάσημη εκπαιδευτική ψυχολόγος, κυρία Στέλλα Αργυρίου, μιλώντας στην εφημερίδα ΜΠΑΜ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις θλιβερές συνέπειες που μπορεί να έχει ο φασισμός και οι ακραίες εθνικιστικές ομάδες στα σχολεία:  «Η κατάσταση της νεότητας δεν είναι ευχάριστη , εμπεριέχει μια ρευστότητα που δημιουργεί άγχος. Οι νέοι ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, ένα σημείο αναφοράς ακριβώς γιατί βρίσκονται στην αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Σκληροπυρηνικές και αδιάλλακτες δηλώσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον την ιδιαίτερη αυτή περίοδο των παιδιών μας ενισχύουν την προδιάθεση της φάσης τους να ξεφύγουν από μία κοινωνική πραγματικότητα που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Δηλώσεις φασιστικού τύπου μπορεί να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ακριβώς γιατί έχουνε χαρακτηριστικά της εφηβείας ομαδοποίηση, αρνητικότητα, έλλειψη ορίων. Μέσα από την αδιαλλαξία των λόγων, ο έφηβος μπορεί άνετα να ταυτιστεί, οπότε οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που δηλώνουμε προκειμένου να μην αναπαράγει συμπεριφορές.»

Πηγή: Εφημερίδα ΜΠΑΜ, Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …