Σάββατο , 20/04/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι Έλληνες της Αμερικής βλέπουν τον Trump να γίνεται η νέα μορφή ρατσισμού για όλο τον πλανήτη και θέλουν να γυρίσουν στην Ευρώπη

Ρεπορτάζ: Άκης Τσακίρης

Η “λευκή φρενοβλαβεία” που ονομάζεται “Κου Κλουξ Κλαν”, όπως φαίνεται έχει επιστρέψει στη παγκόσμια κοινωνία, μέσα από το πρόσωπο του πλανητάρχη Donald Trump. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων της Αμερικής που νιώθει να απειλείται , ενώ παράλληλα ετοιμάζει βαλίτσες για την Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη ρατσιστική οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να διαγραφεί από τις μνήμες όλου του πλανήτη. Τα έργα της, χωρίς αμφιβολία, ενεργοποίησαν την κοινωνική ανισότητα, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές τάξεις να διαχωριστούν στο διπλάσιο από πριν και με κριτίρια που κανείς άλλος δεν πίστευε.

Οι Έλληνες της Αμερικής όμως, βλέπουν έναν άλλον Donald Trump. Έναν Trump που παρόλο που τους συστήθηκε ως ο νέος “Σωτήρας” της πραγματικότητας με το moto “Make America Great Again”, φαίνεται πως βαδίζει στα μονοπάτια του ρατσισμού και του κοινωνικού διαχωρισμού.

“Μπορεί να χαρήκαμε όταν βγήκε ο Trump, γιατί θέλαμε η Αμερική να γίνει καλύτερη χώρα και πάλι. Εξάλλου, είναι η χώρα που μας φιλοξενεί τόσα χρόνια και έχουμε δημιουργήσει μία ζωή εδώ.”, αναφέρουν Έλληνες της Αμερικής.

Σε μία σύντομη συνομιλία μέσω Skype, γνώρισα τον Γιάννη. Έλληνας δεύτερης γενιάς που ζει από τα πρώτα του χρόνια στην Αμερική. Δεν ξεχνάει τις ρίζες του, δεν ξεχνάει τί σημαίνει να είσαι Έλληνας σε μία άλλη χώρα, αλλά πολλά είναι εκείνα που τον κάνουν να θέλει να γυρίσει πίσω στην Ευρώπη. Ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος από την νέα πολιτική εκλογή του πλανητάρχη, ενώ παράλληλα σημειώνει πως πολλοί Έλληνες της Αμερικής φοβούνται πως θα ζήσουν εποχές “Κου Κλουξ Κλαν”.

Γιατί επικρατεί η εντύπωση πως θα ζήσετε τις μαύρες εποχές της ρατσιστικής οργάνωσης “Κου Κλουξ Κλαν”;

Είναι απλό. Η εγκληματικότητα έχει ανέβει σε μεγάλο ποσοστό από την ημέρα που ανέβηκε στην προεδρία ο Trump. Στις Ελληνικές Γειτονιές, δεν ζούμε μόνο Έλληνες. Ζουν και Αμερικάνοι. Εκεί είναι που η δική μου γενιά έζησε για πρώτη φορά τον κοινωνικό ρατσισμό.

Τί ζήσατε δηλαδή ακριβώς;

Τί ζούμε θες να πεις, γιατί δεν τελειώνει αυτό. Αυξάνεται μόνο. Ακούγεται πολλές φορές πως σιγά σιγά θα φύγουν οι Έλληνες από εδώ, ότι θα μας διώξοουν και σίγουρα μία φορά την ημέρα, θα ακούσεις την φράση: “Η Αμερική για τους Αμερικάνους”. Όταν ακούς αυτό ακριβώς, δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις.

Φοβάσαι δηλαδή ότι θα σας διώξουν;

Φυσικά. Είναι το αμέσως επόμενο βήμα. Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Έχουν ήδη ξεκινήσει ρατσιστικές κινήσεις σε μαύρους πολίτες. Δεν ήμουν ποτέ ρατσιστής. Εγώ δουλεύω σε ένα εστιατόριο, όπου πολλοί από τους συναδέλφους μου είναι μαύροι. Φοβούνται για το τί θα τους ξημερώσει. Η Κου Κλουξ Κλαν όμως έκαναν πράγματα ακραία και βίαια. Για να παρομοιάζεις τον Trump με εκείνους, θα πρέπει να έχει κάνει τέτοιου είδους κινήσεις.

Το ότι θέλει να επαναφέρει το “Τοίχος του Μεξικού” δεν είναι διαφοροποίηση;

Χωρίζει την Αμερική στα δύο και αν μείνουμε λίγο ακόμη, θα μας μεταφέρουν εκεί όλους. Και τους Έλληνες και τους μαύρους και τους ομοφυλόφιλους. Όλους. Μιλάς για ένα καθεστώς τύπου “γκέτο” που η δημοκρατία έχει να το δει πολλά χρόνια. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ακόμη και στις Ελληνικές Γειτονιές της Αμερικής συμβαίνει αυτό. Παλιότερα είχαμε πολλούς πελάτες Αμερικάνους στο εστιατόριο που δουλεύω. Από την ημέρα που άλλαξε η διοίκηση της χώρας, επειδή το εστιατόριο ανοίκει σε Έλληνα επιχειρηματία, το ποσοστό των Αμερικάνων πελατών έχει μειωθεί πολύ. Ακόμη όμως βρίσκω τον χαρακτηρισμό του ως “Κου Κλουξ Κλαν” υπερβολικό. Είναι διότι δεν έχουν ξεκινήσει επιθέσεις βίας. Για αυτό. Ο ρατσισμός όμως είναι βία. Εγώ ζω σε μία πολυκατοικία, που υπάρχουν πολλά gay ζευγάρια. Με πολλά από αυτά γνωριζόμαστε και πολλές φορές συζητάμε στο διάδρομο. Ένα ζευγάρι gay Ελλήνων, μου είπε ότι ετοιμάζεται να φύγει πίσω στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ρατσισμός.

Η φυγή όμως στην Ευρώπη μπορεί να σας κάνει καλό; Χωρίς αμφιβολία, άλλο η Αμερική και άλλο η Ευρώπη.

Η Ευρώπη όμως έχει ακόμη τις αξίες των δικαιωμάτων ψηλά. Κανείς δεν θα περιμένει να γίνουν οι πρώτες επιθέσεις ρατσισμού για να φύγει. Κανέναν δεν ενοχλούμε. Με τον Obama ήταν διαφορετικά. Ήμασταν όλοι ίσοι. Πια τα πράγματα δυσκολεύουν και οι καταστάσεις θα γίνουν πολύ άσχημες για όποιον δεν είναι γνήσιος Αμερικάνος. Η Ευρώπη για εμάς είναι η καλύτερη λύση.

 

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …