Παρασκευή , 29/03/2024

Σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης – Υποψήφιοι Τσίπρας – Ζάεφ για την συμφωνία των Πρεσπών και Άνγκελα Μέρκελ

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί σήμερα το πιο «διάσημο» από τα Νόμπελ, το Νόμπελ Ειρήνης.

Η νορβηγική επιτροπή κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στους 216 μεμονωμένους υποψήφιους και τους 115 οργανισμούς που αποτέλεσαν τη δεξαμενή των φετινών υποψηφίων.

Ωστόσο ελάχιστες εξ αυτών έγιναν γνωστές καθώς η επιτροπή συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων 50 ετών να μην αποκαλύπτει τη λίστα των υποψηφίων.

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι η ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag #MeToo, Amanda Ngugen, η γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους συγκαταλέγονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO (Μemorial) και η εφημερίδα «Novaia Gazeta».

Άλλα ονόματα που απλά ακούγονται είναι ο εξόριστος στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζδεμόν πρώην ηγέτης της Καταλονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ , ο Πάπας Φραγκίσκος όπως και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Από την πλευρά του το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους πιθανούς νικητές μπορεί να είναι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αντίθετα στους «ακατάλληλους» υποψήφιους περιελήφθησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς η προσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας θεωρείται πρόωρη.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …