Πέμπτη , 28/03/2024

Σήμερα 13 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Το μέσον που αγαπούν διαχρονικά οι ακροατές!

Μπορεί οι καιροί να έχουν αλλάξει στο τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα μέσο όμως παραμένει σταθερά στη προτίμηση και την εκτίμηση του κοινού και δεν είναι άλλο από το ραδιόφωνο. Ο κόσμος αγαπά το ραδιόφωνο διαχρονικά. Ακόμη κι αν μέσω του διαδικτύου πλέον ο καθένας μπορεί να επιλέξει τη μουσική του, υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να νικήσει καμία playlist και αυτό είναι η αίσθηση της συντροφιάς που προσφέρει. Ένα είδος «ζωντανής» συντροφιάς με πολλαπλούς σκοπούς: να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει, να δώσει τροφή για σκέψη, να βάλει τη φαντασία και πάλι σε λειτουργία και να ταξιδέψει τον ακροατή.

Η αρχή για το ραδιόφωνο όπως το γνωρίζουμε έγινε το 1895, από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι, τον ονομαζόμενο πατέρα του ραδιοφώνου, όταν κατάφερε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων. Η εξέλιξή του πέρασε από αρκετά στάδια, μέχρι που το 1906 έχουμε τη πρώτη μετάδοση λόγου και μουσικής μέσω ραδιοκυμάτων από τον Φέσεντεν και η εξελικτική του πορεία συνεχίζεται μέχρι να γίνει πλέον διαδεδομένο ως μέσο. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1946 ιδρύεται το Ραδιόφωνο των Ηνωμένων Εθνών από τον ΟΗΕ.

Σαν σήμερα, κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Η γιορτή αυτή έχει έναν ρόλο και είναι να εκπροσωπεύσει τη δύναμη του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και ως εκφραστή της ελευθερίας της έκφρασης στα ερτζιανά, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνει τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών.

Οι σταθμοί του ελληνικού ραδιοφώνου και ιδιαίτερα η Ελληνική Ραδιοφωνία με τη σειρά τους γιορτάζουν κάθε χρόνο την ημέρα με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, ειδικές ζωντανές εκπομπές και ολοήμερα ραδιοφωνικά πρότζεκτ.

Σήμερα λοιπόν, έχετε έναν ακόμη λόγο να ανοίξετε το ραδιόφωνο.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …