Πέμπτη , 25/04/2024

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες: «Μπορεί να μην είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι»

Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων αυτών, να ρίξουμε το βλέμμα μας πάνω τους με αγάπη και να εξαλείψουμε κάθε ίχνος απαράδεκτα ρατσιστικής συμπεριφοράς που δέχονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ όπως δημοσιεύτηκαν το 2004, κοντά στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κανείς δε διάλεξε να ζήσει με αναπηρία. Ο σεβασμός που οφείλουμε να δείχνουμε προς αυτούς τους ανθρώπους είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Δυστυχώς, πολλοί το παραβλέπουν αυτό και μπροστά στη δική τους βόλεψη εύκολα χάνουν την ευαισθησία τους απέναντι στη κοινωνική ομάδα αυτή, πράγμα που φαίνεται από μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το παράνομο παρκάρισμα σε θέσεις για Αμεα, ή η απουσία πρόβλεψης εγκαταστάσεων που θα διευκολύνουν τη πρόσβαση των ατόμων αυτών σε διάφορους χώρους, μέχρι πιο σύνθετα θέματα όπως οι δυσκολίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης ή της πρόσληψης και εργασίας, με συχνή απόρριψη αντί για ισάξια αντιμετώπιση και ευκαιρία να αποδείξουν τις δυνατότητές τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι είναι το οικονομικό κι εκεί φαίνεται και το κομμάτι της υποκρισίας της κοινωνίας που τυπικά, στα λόγια ακολουθεί τα όσα ορίζει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αμεα, στη πράξη όμως δεν τα βοηθά να σταθούν ανεξάρτητα και δυναμικά, πράγμα που φαίνεται από την κακή οικονομική τους κατάσταση, αποτέλεσμα της συνεχούς απόρριψης από τους κλάδους εργασίας.

Η σημασία της 3ης Δεκεμβρίου είναι λοιπόν να στηρίζουμε αυτή τη μέρα, ως μια υπενθύμιση προς τον εαυτό μας πως η διαφορετικότητα μέσα στη κοινωνία είναι αποδεκτή και πως μπορεί μεταξύ μας να μην είμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε όλοι ίσοι.

Πρώτη η πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ατομικά οφείλει να στηρίζει τη μη διάκριση και βέβαια την ισότητα ευκαιριών προς όλους, να προσπαθεί για την συμμετοχή και την ένταξη των Αμεα στη κοινωνία και να πιστεύει στις εξελισσόμενες δυνατότητες των ατόμων αυτών.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …