Πέμπτη , 25/04/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Βγήκα πρώτος σε ψήφους στο 15μελες και οι γονείς αντέδρασαν στον Διευθυντή επειδή είμαι gay με εκκεντρικό στυλ – Ο Πατέρας μου μ’έχει διώξει από το σπίτι» Το ξέσπασμα του Ηλία στο LABEL NEWS για τον ρατσισμό που δέχεται …

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Ο Ηλίας είναι από τα πρόσωπα που απασχολούν αυτή την εβδομάδα το διαδίκτυο με το βίντεο που ανέβασε αναφερόμενος στο bullying που βίωσε συγκεντρώνοντας πολλές χιλιάδες προβολές. Ο 19χρονος που φέτος, μετά από σχολική χρονιά που έχασε αφού έμεινε στην ίδια τάξη λόγω προσωπικών του προβλημάτων είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου στα Πετράλωνα.

Ο Ηλίας ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος σε λόγο που έβγαλε ως υποψήφιος στις εκλογές του 15μελούς μίλησε για τα προβλήματα που βιώνουν οι ομοφυλόφιλοι και γενικώς οι μειοψηφίες στα σχολεία και στην κοινωνία συνολικά. Τελικά κατάφερε να βγει πρώτος σε ψήφους. Η δημόσια όμως αναφορά στη σεξουαλικότητά του ήταν αρκετή για να εξαγριώσει τους γονείς των συμμαθητών του που πιστεύοντας πως είναι κακή επιρροή για τα παιδιά τους και πως μπορεί να τους κολλήσει το οτιδήποτε απευθύνθηκαν στον Διευθυντή του σχολείου για να τον επιπλήξει.

Ο εκκεντρικός Ηλίας μιλάει αποκλειστικά στο Label News

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια; Είχες δεχθεί ρατσισμό;

Αρκετά όμορφα ήταν τα παιδικά μου χρόνια στους Γαργαλιάνους. Μεγάλωσα με τους δυο υπέροχους παππούδες μου μια και οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 5 χρονών και η μητέρα μου έφυγε για Πολωνία από όπου κατάγεται. Βέβαια ήταν και δύσκολα μια και ήμουν πάντα ξεχωριστό παιδί. Σημαντικό ρατσιστικό επεισόδιο που να μου έχει τύχει δεν μπορώ να θυμηθώ μια και όλα από τότε μέχρι τώρα δεν τα πολυκρατούσα και τα προσπερνούσα με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Είχες κάνει ήδη coming out ή αυτό έγινε πρώτη φορά μέσα από το βίντεο σου που προκάλεσε και τις αντιδράσεις των γονέων των συμμαθητών σου;

Στα 16 μου κατάλαβα πια την σεξουαλική μου ταυτότητα και τον εαυτό μου και μια και είμαι αρκετά ανήσυχο πνεύμα, η πρώτη φορά που το δήλωσα ανοιχτά ήταν μέσα από το πρώτο άρθρο στην στήλη μου, την οποία διατηρώ ακόμα, σε ένα περιοδικό της Καλαμάτας που έγραφε ότι είμαι ένα χρωματιστό ομοφυλόφιλο παιδί και ότι  είμαι εκεί για όλα τα χρωματιστά πλάσματα της πόλης.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις μετά το coming out;

Με τους δικούς μου ανθρώπους δεν άλλαξε τίποτα και με αγάπησαν περισσότερο. Οι δυο αδερφές μου ήταν οκ και χαρούμενες. Βέβαια στην πορεία αυτό άλλαξε και πλέον δεν έχω επαφές ούτε με αυτές ούτε με τον πατέρα μου που με έδιωξε από το σπίτι και από τότε δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Για την περισσότερη οικογένεια είμαι το μαύρο πρόβατο, αλλά μ’ αρέσει και όταν κατεβαίνω στο χωριό γίνεται ένας χαμούλης!

Θεωρείς πως έπαιξε ρόλο και η εκκεντρική σου εμφάνιση πέραν της ομοφυλοφιλίας σου στο να ξεσηκωθούν οι γονείς εναντίον σου;

Ίσως να έπαιξε και αυτό κάποιο ρόλο δεν ξέρω. Πάντως το βρίσκω γελοίο τη σημερινή εποχή να κρίνουμε κάποιον από τα ρούχα και την εξωτερική εμφάνιση.

Τι ακριβώς σου ανέφερε ο διευθυντής όταν σε κάλεσε στο γραφείο του;

Ήταν ήρεμος. Μου είπε ότι είμαι καλό και συνετό παιδί. Με ενημέρωσε ότι πολλοί γονείς τηλεφωνούσαν ασταμάτητα για να πουν ότι ήταν απαράδεκτο που δήλωσα ότι είμαι ένα cis ομοφυλόφιλο αγόρι, ότι είμαι κακή επιρροή για τα παιδιά τους, ότι θα κολλήσουν κάτι αν με ακουμπήσουν και διάφορα άλλα τέτοια όμορφα.

Κάποιος άλλος από το χώρο του σχολείου σου είπε κάτι γι’ αυτό το γεγονός;

Μίλησα με τον σύλλογο γονέων και μου είπαν ότι με στηρίζουν και ότι κανένας από το σύλλογο δεν είπε αυτά τα πράγματα για μένα. Με στηρίζει και το 15μελες. Μου ζήτησαν να κατεβάσω το βίντεο γιατί δυσφημίζει το σχολείο, αλλά φυσικά αρνήθηκα γιατί τέτοια θέματα δεν πρέπει να μένουν στο σκοτάδι. Γενικά υπάρχει συζήτηση στο σχολείο, αλλά τίποτα επίσημο. Όλα λέγονται σε πηγαδάκια.

Πώς σκοπεύεις να κινηθείς από εδώ και πέρα;

Θέλω να βρω τα ονόματα αυτών των γονέων, να μιλήσω μαζί τους και θα κινηθώ αναλόγως. Επίσης, σκοπεύω να μιλήσω με μαθητές από διάφορα σχολεία με σκοπό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα για να προλαβαίνουνε περιστατικά βίας, αλλά και να τα βγάζουμε στην δημοσιότητα γιατί πάρα πολλές φορές έχουν συμβεί και έχουν αποσιωπηθεί.

 Μετάνιωσες έστω λίγο για το δημόσιο coming out; Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω θα έκανες και θα έλεγες τα ίδια;

Δεν μετάνιωσα ούτε λεπτό. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και όσα έχω καταφέρει μόνος. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα τίποτα. Ίσως μόνο λίγο τον τρόπο που αντιμετώπισα κάποιους ανθρώπους.

Τι θα ήθελες να κάνεις μετά το σχολείο; Θα ήθελες να εισαχθείς σε κάποια σχολή;

Η αγάπη μου είναι το θέατρο και έχω ασχοληθεί τα προηγούμενα χρόνια και είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω. Παρόλα αυτά λόγω των προβλημάτων της ζωής μου μάλλον θα μείνει λίγο πίσω για να μπω σε μια σχολή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, που αγαπώ επίσης, για να μπει πρώτα η ζωή μου σε ένα πρόγραμμα.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …