Παρασκευή , 19/04/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LABEL NEWS Νέλλα Ιωάννου: H όμορφη σχεδιάστρια μόδας από την Πάτρα με τα «παραμυθένια» ρούχα!

Συνέντευξη: Άκης Τσακίρης

Ρούχα γεμάτα ζωντάνια, κίνηση και περιτριγυρισμένα από δαντέλα. Με ρούχα μοναδικά, ρομαντικά και βγαλμένα από το παραμύθι της Σταχτοπούτας, η Νέλλα Ιωάννου μαγεύει και ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία, με κάθε της δημιουργία. Πώς θα μπορούσε λοιπόν μία τόσο νεραϊδένια προσωπικότητα να μην πραγματοποιήσει μία από τις τρεις ευχές μου; Και ήταν τόσο γλυκιά όσο περίμενα. Η ημέρα μας δεν άργησε να ξεκινήσει στο ατελιέ της στην Πάτρα και φυσικά οι ερωτήσεις μου ήταν ατελείωτες, χωρίς όμως εκείνη να παραπονεθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο και να απαντά σε όλες, χαρίζοντας πάντα ένα χαμόγελο στο τέλος.

Γνωρίζουμε ότι είσαι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών και συγκεκριμένα του τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Πως και αποφάσισες να μεταπηδήσεις από τη Νομική στο χώρο της μόδας;

Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήθελα να συνεχίσω με μεταπτυχιακή μόρφωση. Όμως, βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα εμπόδιο το οποίο ήταν ανασταλτικό, αφού μου καθόρισε την μετέπειτα πορεία μου. Στην συνέχεια απλά άκουσα την καρδιά μου. Υπήρχε γραμμή στην οικογένεια ότι το παιδί πρέπει να σπουδάσει, να έχει τα εφόδια του. Εγώ δεν χάλασα χατίρι  κανενός, ούτε των γονιών μου ούτε και το δικό μου. Με τη σειρά έγιναν όλα. Ήθελα να κάνω κάτι άλλο από τις κύριες σπουδές μου. Η αλήθεια είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν μας βοηθά να το βρούμε σε νεαρή ηλικία. Αυτό που έψαχνα ήταν να μην εγκλωβίζομαι σε αυτό που θα κάνω μια ολόκληρη ζωή. Και το βρήκα. Ζω από τη δουλειά μου. Μου δίνει τρομερή ενέργεια, το αγαπώ όσο τίποτα και θα δώσω, όσο περνά από το χέρι μου, όλο μου τον εαυτό στη μόδα, σε αυτό που επέλεξα να ακολουθήσω.

Θεωρείς ότι στην Ελλάδα του σήμερα δίνονται ευκαιρίες σε νέους σχεδιαστές ή υπάρχουν κλίκες ( ας μας επιτραπεί ο όρος ) που κατά κάποιο τρόπο αφήνουν εκτός νέα και ταλαντούχα πρόσωπα όπως εσύ;

Το μυστικό είναι να έχεις μεράκι και όρεξη για αυτό που κάνεις. Σε όλους μας αρέσει να κάνουμε στη ζωή μας κάτι που αγαπάμε. Εγώ απλά στάθηκα τυχερή να το βρω και να το ακολουθήσω, έχοντας φυσικά την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Κλίκες υπάρχουν παντού. Το θέμα είναι κατά πόσο αφήνουμε να μας επηρεάσουν. Ίσως να βοηθά που ζω στην επαρχεία, που φυσικά ο ανταγωνισμός είναι πολύ μικρός, αλλά οχυρό είναι η δουλειά μου.  Δεν αφήνω τίποτα και κανένα να με επηρεάσει για το λόγο ότι πιστεύω πολύ στη δουλειά μου, στο πως την κάνω την, στις ικανότητες και στις γνώσεις που έχω στο αντικείμενο αυτό.

Ποια είναι η Νέλλα της μόδας; Έχεις αποτυπώσει την προσωπικότητα σου σε κάποιες από τις δημιουργίες σου;

Παρακολουθώ την  μόδα αλλά μέλημα μου είναι  να δημιουργώ μόδα. Το ρούχο μου να αντανακλά το όνομα μου, να βαδίζει στις δικές μου γραμμές.  Τότε πιστεύω πλησιάζεις και την επιτυχία.  Δεν αρκεί να είναι κάτι στη μόδα και να το ακολουθούμε, αλλά θα πρέπει να το  “φοράμε”  το ρούχο. Συνήθως οι Collection μου δεν διαφέρουν σε ύφος. Ακολουθώ τον ρομαντισμό σε συνδυασμό με κάποια τάση που με έχει εμπνεύσει και φυσικά όλες οι collection μου έχουν στοιχεία της προσωπικότητας μου.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να βλέπει κάποιος ένα ρούχο σου και να καταλαβαίνει πως είναι δικό σου;

Αυτός είναι ο σκοπός μου. Θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία να βλέπει κάποιος ένα ρούχο        μου και να καταλαβαίνει πως είναι δικό μου. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό το έχω πετύχει, αφού το σχεδιαστικό μου ύφος,  καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι πολύ συγκεκριμένα.

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου για να σχεδιάζεις; Πόσο ακολουθείς τελικά την μόδα και πόσο σε κάνει αυτό να προσαρμόζεις αυτό που θες να παρουσιάσεις στο τελικό αποτέλεσμα;

Το σίγουρο είναι πως δεν ακολουθώ σχεδόν καθόλου τη μόδα, μόνο σε επιτρεπτά πλαίσια. Παρακολουθώ τις τάσεις και πολλούς σχεδιαστές , αλλά μέλημα μου είναι  να δημιουργώ μόδα. Να έχω το δικό μου σχεδιαστικό μου στίγμα. Καθετί  μπορεί να αποτελέσει έμπνευσή μου. Παρακολουθώ γενικότερα τις τέχνες. Πολύ θέατρο, ποίηση, λατρεύω τον κινηματογράφο, πάντα υπάρχει μουσική στους χώρους που κινούμαι. Η ζωγραφική επίσης  αποτελεί βασική μου πηγή. Παρακολουθώ σχολαστικά τα χρώματα στους καμβάδες και με τον τρόπο που μπαίνουν, άλλωστε ζωγραφίζω και η ίδια. Θαυμάζω κάποιους ζωγράφους από τους οποίους μπορώ να δανειστώ συνδέσεις  χρωμάτων.  Ή  παρομοιάζω μια δημιουργία μου σαν ένα πίνακα ζωγραφικής και ζωγραφίζω πάνω στο ρούχο. Τα συναισθήματα επίσης έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά μου, καθώς την επηρεάζουν δραστικά. Αυτό που προσπαθώ, σχεδόν πάντα, είναι να δίνω χρώμα σε ότι κάνω γιατί μου φτιάχνει τη διάθεση ανεξαρτήτως εποχής. Παρόλα αυτά όταν σχεδιάζω ελεύθερα μπορεί το οτιδήποτε να αποτελέσει έμπνευσή μου, ακόμα και το βάδισμα μιας κομψής κυρίας στο δρόμο., Χωρίς όμως να βάζω νόμους και κανόνες, το οτιδήποτε μπορεί να με εμπνεύσει μέσα στην καθημερινότητα, τα όνειρα μου, ένα ταξίδι.

Πριν φτάσεις να σχεδιάζεις τα δικά σου ρούχα και να έχει το δικό σου ατελιέ στην Πάτρα, εργάστηκες ως ενδυματολόγος στο Κόκκινο Δωμάτιο, στην εταιρεία MCM όπου δειγμάτιζες τα ρούχα της εταιρείας MISSONI και είχες σχεδιάσει την δική της γαλλική σειρά ρούχων, ”deux et AA”. Πόσο καθόρισαν οι συγκεκριμένες συνεργασίες σου την προσωπικότητά σου, αλλά και τις δημιουργίες σου και αν μπορούσες να αποτυπώσεις με τρεις λέξεις όσα αποκόμισες από εκείνες, ποιές θα ήταν αυτές;

Το παρόν μου αποδεικνύει ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Τις παραπάνω συνεργασίες μου τις κρατώ σαν θησαυρό. Αποκόμισα τόσα πολλά από όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκα. Η εμπειρία, οι εικόνες, οι γνώσεις και οι πληροφορίες που πήρα ήταν αμέτρητα πολύτιμες. Πολύ μεγάλο σχολείο. Κρατώ λοιπόν τρία πράγματα, ήθος, σεβασμός και αγάπη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ( και σίγουρα εγώ ) πως τα ρούχα σου είναι από μία παραμυθένια εποχή. Σαν από σελίδες παραμυθιού όπως είχαμε δει και στην συλλογή σου “Once Upon A Time”. Πόσο παραμυθένιος χαρακτήρας είσαι και πιστεύεις στα happy endings που μας έχουν διδάξει εκείνα τόσα χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως έχω δημιουργήσει το δικό μου παραμύθι με χρώματα, ποιότητες και υφάσματα και ζω μέσα σε αυτό. Διαφορετικά το μεταφράζω σαν παιχνίδι. Και βλέπω πως είναι πολλά κορίτσια που θέλουν να μπουν μέσα σε αυτό. Είμαι από τη φύση μου συναισθηματικός άνθρωπος και αν κάποιος παρακολουθεί τη δουλειά μου θα καταλάβει πως περικλείεται από γκάμα συναισθημάτων. Είναι πολύ ωραίο όμως που καταφέρνω να δίνω υλική μορφή στα συναισθήματα μου. Νοιώθω πως ζωντανεύουν  και είναι κάτι πολύ προσωπικό που δεν γίνεται να γίνει ιδιωτικό από τη στιγμή που εκθέτω τα ρούχα μου. Έτσι δίνω τα happy endings αφού πιστεύω σε αυτά.

Ποιά επώνυμη θα ήθελες να φορέσει τις δημιουργίες σου; Μίλησε μας όμως και για την Αθηνά Οικονομάκου, η οποία έχει φορέσει πολλά κομμάτια σου και που έχει φωτογραφηθεί με κάποια αυτά. Πώς είδες αυτή τη συνεργασία; Θα την ήθελες και σαν ένα από τα “κεντρικά σου πρόσωπα” σε κάποια νέα σου παρουσίαση;

Η επώνυμη που θα ήθελα να φορέσει ρούχο μου δεν βρίσκεται στην ζωή, αλλά θα ήθελα πολύ να ήταν η Μαρία Κάλλας. Φαντάζομαι πολλές φορές όλα αυτά τα πολύτιμα υλικά των υφασμάτων μου να πλαισιώνουν το μεγαλείο αυτής της φωνής. Η Αθηνά είναι ένα πολύ δικό μου κομμάτι. Φρέσκο κορίτσι, ταλαντούχο, η ψυχή της είναι γεμάτη από αγάπη, τα μάτια της μιλάνε. Έδεσε πολύ το ρούχο μου πάνω της. Φυσικά θα υπάρξει και συνέχεια, απλά οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν μας το έχουν επιτρέψει ακόμα.

Πολλοί όμως αναρωτιούνται γιατί δεν αποφάσισες να δραστηριοποιείσαι στην Αθήνα. Γιατί όχι σε μία τεράστια πηγή μόδας; Γιατί επέλεξες τη βάση σου μία πόλη εκτός των Αθηνών;

Όπου και να βρισκόμουν το ίδιο αποτέλεσμα θα παρουσίαζα. Με εξιτάρει να σχεδιάζω ρούχα μοναδικά και αποκλειστικά πάνω στο σώμα κάθε γυναίκας και το γεγονός ότι κάθε φορά έχω να κάνω με διαφορετική προσωπικότητα. Με αυτό τον τρόπο το ρούχο παίρνει χαρακτήρα.  Ο κόσμος της Πάτρας έχει άποψη και είναι καλαίσθητος. Οι άνθρωποι αυτοί μου αρέσουν που συνεργάζονται μαζί μου. Τους βάζω στο παιχνίδι που  έχω δημιουργήσει, το δικό μου παραμύθι με τα χρώματα, τις ποιότητες και τα υφάσματα. Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο έχω επιλέξει να μοιράζομαι μεταξύ των δύο πόλεων αφού πολλά από τα ραντεβού μου γίνονται και στην Αθήνα. Ένας πόντος παραπάνω στην Πάτρα λόγω ποιότητα ζωής.

Χωρίς καμία αμφιβολία θα θέλαμε πολύ να δούμε και μία καλοκαιρινή σειρά ρούχων από εσένα. Είναι στα σχέδιά σου;

Είναι στα πολύ άμεσα σχέδια μου αφού πρόκειται να παρουσιάσω τον Μάρτιο, στο New Generation Fashion Lines 2, που θα γίνει  στο Παλιό Χρηματιστήριο, την νέα μου καλοκαιρινή collection pret a porter, με την οποία σκοπεύω να ανοίξω την χονδρική μου.

Τέλος, ποιές είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν την “παραμυθένια” Νέλλα Ιωάννου;

Αληθινή – δημιουργική – κρυφή δύναμη!

Δείτε επίσης

Τα οφέλη του μασάζ σε δύσκολες εποχές γεμάτες άγχος – Από την Patricia Sundari

Ζούμε σε εποχές που απαιτούν πολλά από εμάς σε ψυχικό επίπεδο. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ερεθίσματα, …

Αφήστε μια απάντηση