Σάββατο , 20/04/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LABEL NEWS: Τα αδέλφια Παϊτέρη, οι γιοί του Βασίλη Παϊτέρη μιλούν για τον Πατέρα τους, το Rising Star και τον Ρατσισμό που δέχτηκαν

Συνέντευξη: Ήρια Καρποδίνη

Θάνος και Αλέξανδρος Παϊτέρης

Ήδη από το πρώτο live του Rising Star μας εντυπωσίασαν, καταφέρνοντας  να συγκεντρώσουν 91% σε ψήφους και να σηκώσουν τον τοίχο για να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην αγάπη του κοινού. Ο λόγος για τον Θάνο και τον Αλέξανδρο Παϊτέρη, γιοί του Βασίλη Παϊτέρη, που με το ντουέτο τους στάθηκαν αντάξιοι του ονόματός τους.

Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε talent show αλλά οι ίδιοι μετρούν ήδη μια δεκαετία στο χώρο της μουσικής.  Φαίνεται πως περίμεναν την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο παιχνίδι για να αναδειχθούν σε… ανερχόμενα αστέρια.

Το Label News τους συνάντησε για μια αποκλειστική και ομολογουμένως ευχάριστη συνέντευξη, στο Άρατε Πύλας, στο Γκάζι, όπου τραγουδούν κάθε βράδυ από Πέμπτη έως Κυριακή με τη νέα τους ορχήστρα. Μας μίλησαν για την τηλεοπτική εμπειρία, τους γονείς τους, τον ρατσισμό και τα τραγούδια που έχουν γράψει, τα οποία μάλιστα… κρύβουν ένα μυστικό. Εμείς τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Ως γνωστόν ο πατέρας σας Βασίλης Παϊτέρης είναι ένα μεγάλο όνομα στο χώρο. Αυτό ήταν κάτι που σας επηρέασε ώστε να ασχοληθείτε με τη μουσική?

Από πολύ μικροί ασχολούμαστε με τη μουσική. Από πέντε χρονών ξεκινήσαμε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, είχαμε φυσικά επιρροές και από τον μπαμπά και από τη μαμά που είναι και οι δύο καλλιτέχνες και μουσικοί. Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή μας στο παιχνίδι ήταν καθαρά δική μας απόφαση και στον πατέρα μας δεν το είπαμε, του το κάναμε σαν έκπληξη γιατί, παρόλο που είμαστε περήφανοι για το όνομα, δεν θέλαμε να το εκμεταλλευτούμε και να συμμετέχουμε μαζί του κατά κάποιο τρόπο. Θέλαμε να το κάνουμε μόνοι μας, να στηριχτούμε στις δικές μας πλάτες δηλαδή και να του κάνουμε μια έκπληξη, να το δει τη Κυριακή στο live, όπως και έγινε.

Ο πατέρας μας δεν ήξερε ότι θα πάμε στο Rising Star, του το κάναμε έκπληξη, μόλις μας είδε συγκινήθηκε

Το ότι είστε παιδιά του Βασίλη Παϊτέρη, πιστεύετε ότι βοηθάει να ανοίξετε νέες πόρτες ή μπορεί και να σταθεί εμπόδιο κάποιες φορές? Σας αγχώνει η σύγκριση ή η ταύτιση μαζί του?

Σίγουρα υπάρχει πάντα η σύγκριση και η ταύτιση και αυτό είναι ένα παραπάνω βάρος μερικές φορές, γιατί όπως έχουμε πει μπορεί το όνομα να παίζει θετικό ρόλο, αλλά από την άλλη υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση από κάποιον. Θα γίνει και η σύγκριση , οπότε πρέπει να ανταπεξέλθεις και να φανείς κατά κάποιο τρόπο αντάξιος του ονόματος.

Εσείς ποιο είδος μουσικής πρεσβεύετε? Έχετε κάνει σπουδές πάνω στη μουσική ή είστε αυτοδίδακτοι? Γράφετε και δικά σας τραγούδια?

Έχουμε ακούσματα και έντεχνα και λίγο πιο λαϊκά. Έχουμε κάνει σπουδές πάνω στο πιάνο, κιθάρα έχουμε μάθει μόνοι μας και όσο αφορά τη φωνητική είμαστε αυτοδίδακτοι, δεν πήγαμε σε κάποιο δάσκαλο. Έχουμε γράψει πάνω από εκατό κομμάτια, μουσική και στίχοι δικά μας, που προς το παρόν είναι στο συρτάρι αλλά περιμένουμε την ευκαιρία να τα προβάλλουμε. Θέλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι είχαμε τη πολύ μεγάλη τιμή να έχουμε γράψει δέκα κομμάτια με δική μας μουσική και στίχους να μας έχει γράψει ο Σαράντης Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στιχουργούς που έχουν περάσει από τη χώρα, με πασίγνωστα κομμάτια. Ο ίδιος μάλιστα ήρθε να μας ακούσει και στο μαγαζί. Τα δύο από τα κομμάτια αυτά έχουν βγει ήδη  στο Youtube και σιγά-σιγά θα βγουν και τα υπόλοιπα.

Κάποιοι στιγμή άνθρωποι του χώρου, μας πρότειναν να αλλάξουμε το όνομά μας

Πιστεύετε σας ωφέλησε το ότι διαφοροποιηθήκατε από τη μουσική των Ρομά? Αυτό το κάνατε με την ιδέα πως έτσι θα διευρύνετε το κοινό σας?

Ο μπαμπάς δεν μας έμαθε τσιγγάνικα, πέρα δηλαδή από κάποιες λέξεις δεν ξέρουμε να μιλάμε τη γλώσσα. Ωστόσο έχουμε τραγουδήσει μαζί του τσιγγάνικα κομμάτια.  Δεν είναι ότι αφήνουμε αυτή τη μουσική απέξω και δε θα λέγαμε όχι σε κάτι τέτοιο. Γενικότερα μας αρέσει να λέμε κι άλλα, καινούργια πράγματα. Απλώς έχουμε λίγο διαφορετικό στυλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πετάμε απέξω τη βάση, για αυτό και δεν έχουμε αλλάξει το όνομά μας εξάλλου. Κάποια στιγμή σε συγκρότημα που υπήρξαν προτάσεις να αλλάξουμε το όνομα μας ήμασταν κάθετοι και δεν υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε. Σχετικά με τη διαφοροποίησή μας από τη μουσική των Ρομά, αυτό δεν ήταν κάτι που το κάναμε επίτηδες. Από μικροί τα τραγούδια που γράφουμε οι δύο μας είναι κυρίως μπαλάντες. Έχουμε πάρει και από τη μαμά, επειδή μεγαλώσαμε και με εκείνη που είναι πιο κοντά σε αυτή τη μουσική. Αλλά έτσι κι αλλιώς, Παϊτέρη ακούει όλη η Ελλάδα δεν υπάρχει διαχωρισμός, ότι τον ακούνε δηλαδή μόνο οι τσιγγάνοι. Η μουσική είναι μία και απευθύνεται σε όλους.

Παϊτέρη ακούει όλη η Ελλάδα όχι μόνο οι τσιγγάνοι, η μουσική είναι μία και απευθύνεται σε όλους

 Γιατί επιλέξατε το Rising Star? Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι τώρα? Πώς και δεν σας είδαμε σε κάποιο άλλο talent show τα προηγούμενα χρόνια?

Επιλέξαμε το Rising Star επειδή ήταν κάτι καινούργιο και μας έκανε εντύπωση, όχι ότι και τα άλλα δεν είναι καλά, κυρίως όμως επειδή ο κόσμος είναι ο κριτής. Είναι το πρώτο παιχνίδι που ψηφίζει ο κόσμος από τη πρώτη στιγμή. Για εμάς ήταν σημαντικό να δούμε αν αρέσουμε στο κόσμο ή όχι, γιατί και οι τέσσερις κριτές να πούνε ναι, αν δεν σε ψηφίσει το κοινό δεν περνάς. Επειδή τελικός κριτής σε όλα είναι ο κόσμος, καθαρά για αυτό διαλέξαμε το Rising Star.

Με τον Αντώνη Ρέμο και τον Κώστα Μακεδόνα ταιριάζουμε περισσότερο ρεπερτοριακά

Με ποιόν από τους κριτές πιστεύετε ότι είστε πιο κοντά καλλιτεχνικά? Πείτε μου από έναν χαρακτηρισμό για κάθε έναν κριτή

Καλλιτεχνικά και ρεπερτοριακά, σίγουρα με τον Αντώνη Ρέμο και τον Κώστα Μακεδόνα. Εννοείται πως σεβόμαστε και τους τέσσερις για την πορεία τους, απλά επειδή εμείς τραγουδάμε αρκετά λαϊκά κομμάτια με τους συγκεκριμένους πιστεύουμε πως είμαστε πιο κοντά.  Τον Κ. Μακεδόνα θα τον χαρακτηρίζαμε ως ήρεμη δύναμη. Η Δ. Βανδή θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή στις απόψεις της, είναι πολύ αντικειμενική στο τρόπο που κρίνει και μας αρέσει που λέει τη γνώμη της, ακόμη κι αν πονέσει. Ο Χ. Μάστορας είναι ο cool της παρέας, ο πιο αυθόρμητος, ο πιο «τρελιάρης» και είναι μια φοβερή φωνή που μας αρέσει πολύ. Ο Ρέμος… είναι ο Αντώνης Ρέμος, τι να πει κανείς για τον Αντώνη Ρέμο; Τον θαυμάζουμε πάρα πολύ και είναι ένας άνθρωπος ακομπλεξάριστος, δηλαδή, παρόλο το μέγεθος του ονόματός του είναι χαλαρός και κάνει και πλάκα.

Μετά το Rising Star έχουμε δει αλλαγές, ο κόσμος πολλές φορές μας σταματάει στο Μετρό να μας μιλήσει

Είναι αλήθεια ότι εντυπωσιάσατε στο live του Rising star, φτάνοντας το 91% σε ψήφους. Ο κόσμος σας έδειξε αμέσως την αγάπη του, πώς διαχειρίζεστε τώρα αυτή την απότομη δημοσιότητα?  Έχει αλλάξει κάτι στη καθημερινότητά σας?

(Αλέξανδρος): Η αλήθεια είναι ότι εγώ το χω ζήσει πιο πολύ αυτό, επειδή πάω στη σχολή με το μετρό, ενώ ο Θάνος δεν κυκλοφορεί τόσο. Είδα αμέσως την αλλαγή, δηλαδή, στο μετρό νιώθω τα βλέμματα, ενώ κάποιες φορές με έχουν σταματήσει. Γενικά ήταν πολύ άμεση η ανταπόκριση. Ακόμη εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Το θέμα όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιότητας είναι ότι δεν πρέπει να σε επηρεάσει, να συνεχίσεις να δουλεύεις ασταμάτητα πάνω σε αυτό που αγαπάς και να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Το σωστό είναι να χαίρεσαι αυτή την αγάπη του κόσμου πατώντας πάντα στα πόδια σου, γιατί άμα την ψωνίσεις…θα χάσεις.

Τελικά, πώς αντέδρασε ο πατέρας σας αφού σας είδε στο Rising star? Ξέρουμε ότι δεν γνώριζε για τη συμμετοχή σας.

Με το που τελειώσαμε και κατεβήκαμε από τη σκηνή πήρε τηλέφωνο κατευθείαν και είπε είμαι πολύ περήφανος για εσάς, μου άρεσε πολύ το ότι μου κάνατε έκπληξη. Σε καμία περίπτωση δεν ενοχλήθηκε που δεν του το είπαμε δηλαδή, ίσα- ίσα που χάρηκε πολύ. (Θάνος) Εμένα με συγκίνησε αυτό το τηλεφώνημα, γιατί ήταν κατευθείαν με το που κατεβήκαμε από τη σκηνή. Χάρηκε πολύ πάντως.

Έχουμε δεχτεί ρατσισμό στο σχολείο εξαιτίας του ονόματός μας

Οι ίδιοι έχετε δεχτεί ρατσισμό λόγω της φυλής σας? Θα σας ενδιέφερε μελλοντικά να ασχοληθείτε με κάποια κίνηση κατά του ρατσισμού?

Σίγουρα έχουμε δεχτεί ρατσισμό, πιο πολύ στο σχολείο αλλά και πιο μεγάλοι. Ο ρατσισμός παίζει παντού. Μόνο και μόνο από το όνομα μπορεί να υπάρξει ρατσισμός αλλά, ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολύ ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι. Εμείς έχουμε φίλους από όλες τις χώρες και υπάρχει αγάπη γενικότερα. Ο ρατσισμός σε κάθε περίπτωση θα παίξει, το θέμα είναι πώς θα τον αντιμετωπίσεις και ο καλύτερος τρόπος είναι με αγάπη και με χιούμορ. Δεν ήταν κάτι που μας στεναχώρησε ποτέ γιατί το παίρναμε πάντα στην πλάκα, κάτι που τελικά έκαναν και οι υπόλοιποι. Βεβαίως και θα μας ενδιέφερε κάποια στιγμή στο μέλλον αν μπορούμε, όπως έχει κάνει και ο πατέρας μας, να κάνουμε κάτι για τον ρατσισμό γενικότερα , όχι μόνο για τους Ρομά, αλλά για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, υπάρχει ρατσισμός στο οτιδήποτε είναι η αλήθεια. Πρέπει να βλέπουμε τον άνθρωπο ουσιαστικά, σημασία έχει τι κουβαλάει κανείς μέσα του και όχι τι είναι.

Πλέον αποτελείτε ένα δυναμικό ανερχόμενο ντουέτο. Μέχρι που θέλετε να φτάσετε? Πού θα προτιμούσατε να σας βλέπει ο κόσμος, σε κάποια live σκηνή ή ακόμη και στα μπουζούκια?

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παίξει και με τον μπαμπά στα μπουζούκια. Τώρα, άμα γίνει κάτι  και μας τύχει μια πρόταση πολύ καλή εμείς είμαστε ανοιχτοί, εξάλλου δεν περιοριζόμαστε σε έναν συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης. Το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε να είμαστε ντουέτο πάντα και κάποια στιγμή να μάθει ο κόσμος και τα δικά μας τραγούδια που έχουμε γράψει, ώστε να βγάλουμε τη δική μας προσωπικότητα.

Ο κόσμος μας ακούει κάθε Πέμπτη και Κυριακή στο Άρατε Πύλας, στο Γκάζι

Αυτή τη περίοδο σας βρίσκουμε στο Άρατε Πύλας, στο Γκάζι. Ήδη η προσέλκυση του κόσμου είναι μεγάλη. Τι θα ακούσει κάποιος που θα έρθει εδώ?

Καταρχάς να πούμε ότι το Άρατε Πύλας είναι ένας καινούργιος χώρος, αφού λειτουργεί μόλις εδώ και δύο μήνες. Είναι ένας πολύ ζεστός και όμορφος χώρος . Ο κόσμος που θα έρθει θα ακούσει ένα πρόγραμμα παντός καιρού, δυναμικό με πολύ καλά τραγούδια. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι για κάθε ηλικία και για κάθε γούστο. Έχουμε καταπληκτικούς μουσικούς που είναι χρόνια στο χώρο και ετοιμάζουμε κάτι πολύ δυνατό.

Άρατε Πύλας: Ευμολπιδών 26, Γκάζι / κάθε Πέμπτη- Κυριακή 23.00

Δείτε επίσης

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου με θέμα το «Dubai»

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου που γιόρτασε τα 21 της χρόνια. Το θέμα …

Αφήστε μια απάντηση