Πέμπτη , 28/03/2024

Την στιγμή που πολλά Ακαδημαϊκά κτίρια παρακμάζουν, η γνώση και η έμπνευση ανθούν στις Βιβλιοθήκες των Ελληνικών Πανεπιστημίων – Αυτές είναι οι καλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας μας

Το διάβασμα χρειάζεται συγκέντρωση και έναν χώρο που να εμπνέει τον αναγνώστη και να μπορεί να του προσφέρει όλη τη γνώση που αναζητά μέσα από τα βιβλία. Ο Κικέρων, ο μεγάλος Ρωμαίος φιλόσοφος έλεγε  ‘Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται’. Εδώ θα επικεντρωθούμε στο δεύτερο, την βιβλιοθήκη. Ειδικά οι φοιτητές βρίσκονται σε προνομιούχα θέση με τα πανεπιστήμιά τους να τους δίνουν τη δυνατότητα να δανείζονται δωρεάν βιβλία και άλλο γραπτό υλικό, ενώ ταυτόχρονα να τους παρέχουν ένα προσεγμένο χώρο ως αναγνωστήριο.

Ποιες είναι όμως οι ωραιότερες βιβλιοθήκες που συναντάμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια;

Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου

Μια βιβλιοθήκη σύγχρονων απαιτήσεων που αποτελεί ίσως τον πιο ζωντανό χώρο ολόκληρου του Πανεπιστημίου. Βρίσκεται στο κεντρικό, νεοκλασικό κτήριο του Παντείου. Τα τέσσερα επίπεδά της αθροίζουν μια έκταση 1.900τ.μ όπου μπορεί να βρει κανείς όλο τον πλούτο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Από το ξεκίνημα της αναδιοργάνωσής της ήδη από το 1991 έως σήμερα έχει αυτοματοποιήσει πλήρως τις λειτουργίες της και έχει εμπλουτίσει τις έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές της, στο σύνολό τους ανοιχτής πρόσβασης, στοχεύοντας στην καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των πληροφοριακών πόρων. Θεωρείται ως μια από τις ομορφότερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες αποτελώντας έτσι το ‘καμάρι’ του Παντείου.

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης

Μια βιβλιοθήκη που  παραδίδει σεμινάρια για τη βασική χρήση του υλικού και των υπηρεσιών της στους φοιτητές-αναγνώστες της. Η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε δύο κτήρια- βιβλιοθήκες, αυτή  που βρίσκεται στη Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και ειδικεύεται στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και αυτή που βρίσκεται στη Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου που ειδικεύεται στην υποστήριξη της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και της Ιατρικής. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη με σύγχρονο εξοπλισμό και πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό.

Κεντρική Βιβλιοθήκη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Βρίσκεται στην Πολυτεχνιούπολη, διαθέτει όμως ακόμη δύο παραρτήματα στην Πατησίων, ένα στο κτήριο Αβέρωφ και ένα στο κτήριο Μπουμπουλίνας. Συνολικά εξυπηρετεί 25.000 μέλη, φοιτητές, διδακτικό προσωπικό αλλά και εξωπανεπιστημιακούς. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. αποτέλεσε την πρώτη Κεντρική Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της χώρας, με πλούσιες συλλογές, κατάλογο βιβλιοθήκης και σύστημα ταξινόμησης και ταξιθέτησης. Ο φιλόξενος χώρος της είναι ένας επιπλέον λόγος προσέλκυσης μεγάλου αριθμού αναγνωστών.

Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας

Η αρχή της λειτουργίας της χρονολογείται στο 1985 για να φτάσει σήμερα να στεγάζεται σε ένα φιλόξενο νεόκτιστο κτίριο τριών ορόφων που φτάνει τα 2.500τμ. Η συλλογή της αποτελείται από μεγάλο αριθμό ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου υλικού, στο οποίο τα μέλη μπορούν να έχουν και online πρόσβαση. Σημαντικό είναι το γεγονός πως έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην δυνατότητα πρόσβασης και εξυπηρέτησης  Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτίριο της Τράπεζας Αθηνών στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη της, καθώς και επιτόπιες ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το ακαδημαϊκό, αναγνωστικό υλικό της ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς. Η αρχιτεκτονική στο εσωτερικό της δεν μπορεί να περάσει αδιάφορη ως προς το ευχάριστο περιβάλλον που δημιουργεί για τους αναγνώστες, φοιτητές και μη.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …