Πέμπτη , 25/04/2024

Το κελάηδημα του αηδονιού που αναγγέλλει τον ερχομό των Χριστουγέννων

Του Αντρέα Χανιώτη

Αυτές τις μέρες είναι πολύ πιθανό να ακούτε απ’ έξω στα καλά καθούμενα ένα μυστήριο, όμορφο και δυνατό κελάηδημα. Σας θυμίζει άνοιξη, λουλούδια και, κατά πάσα πιθανότητα ότι πρωταγωνιστείτε σε ταινία της Disney.

Ο φτερωτός επισκέπτης που είναι υπεύθυνος για αυτήν την ξαφνική ατμόσφαιρα δεν είναι άλλος από τον κοκκινολαίμη, ένα πτηνό που μοιάζει με σπουργίτι (στο πιο παχύ του) στο μέγεθος, αλλά με χαρακτηριστικό πορτοκαλί λαιμό και γκρίζα – γαλανά φτερά.

Αν και πρόκειται για σύνηθες είδος στην Ευρώπη και δεν του δίνουμε πολλή σημασία, έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικούς μύθους σχετικά με τον χαριτωμένο μας φίλο:

1) Αναγγέλει τον ερχομό των Χριστουγέννων

Τον 18ο αιώνα στην Βρετανία, οι ταχυδρόμοι που μοίραζαν τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες στον κόσμο φορούσαν κόκκινα γιλέκα και ονομάστηκαν (και αυτοί) κοκκινολαίμηδες. Έτσι, και το ομώνυμο πτηνό, συνδιάστηκε με την γιορτή. Λένε μάλιστα, ότι παραδίδει το ίδιο τις κάρτες στα σπίτια.

2) Προστατεύεται από τον Θωρ

Στην νορβηγική μυθολογία, οι κοκκινολαίμηδες ήταν ιεροί για τον παντοδύναμο θεό και, οποίος τολμούσε να τους πειράξει (ή να πειράξει τη φωλιά τους) πέθαινε με ένα χτύπημα των κεραυνών του.

 3) Έχει πάει στην κόλαση

Σύμφωνα με τη σκωτζέζικη παράδοση, ο κοκκινολαίμης, κάθε μέρα μαζεύει μια στάλα νερό στο ράμφος του και κατεβαίνει στην κόλαση για να σβήσει τις φλόγες που βασανίζουν τους καταδικασμένους ανθρώπους. Κάνοντάς το αυτό, καίγεται και ο ίδιος, για αυτό ο λαιμός του είναι κόκκινος.

4) Προβλέπει τον καιρό

Στην Ιρλανδία πιστεύεται ότι άμα ακούσεις πρωί έναν κοκκινολαίμη να τραγουδάει ή τον δεις να κρύβεται μέσα σε πυκνά κλαδιά ενός δέντρου, θα βρέξει. Αν ωστόσο κάθεται σε κλαδιά που δεν ειναι κρυμμένα, τότε ο καλός καιρός είναι εγγυημένος

5) Πραγματοποιεί ευχές – υπό προϋποθέσεις

Οι Ιρλανδοί πιστεύουν και κάτι ακόμη: άμα δεις τον πρώτο κοκκινολαίμη της άνοιξης και κάνεις μια ευχή, αυτή θα πραγματοποιηθεί. Προσοχή όμως, αν αργήσεις να ευχηθείς και ο κοκκινολαίμης πετάξει μακριά, σε περιμένει ένα έτος γεμάτο ατυχία.

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …