Παρασκευή , 19/04/2024

Το Μουσείο της Πανκ, Φαλλολογικό Μουσείο, Μουσείο Μαγείας – Αυτή η χώρα έχει τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου

Του Αντρέα Χανιώτη

Μπορεί να είναι λίγο απομονωμένοι, να ζουν μες το κρύο και το σκοτάδι (μεγάλο μέρος του εικοσιτετραώρου), ωστόσο οι Ισλανδοί έχουν τις πιο πρωτότυπες ιδέες όσον αφορά στα μουσεία.

Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε την χώρα τους – και τα μουσεία τους, ιδού μια γεύση για το τι συλλογές μπορεί να δείτε:

Το Μουσείο των Φαντασμάτων

Στο χωριό Stokkseyri, χωριό με λιγότερους από 500 κατοίκους, στεγάζεται ένας λαβύρινθος, όπου οι επισκέπτες, φορώντας ακουστικά, ακούνε τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες φαντασμάτων της ισλανδικής παράδοσης, περπατώντας στα μέρη που αυτές διαδραματίστηκαν.

Το Φαλλολογικό Μουσείο

Στο Ρέυκιαβικ, πρωτεύουσα της Ισλανδίας, βρίσκεται ένα μουσείο αφιερωμένο στα πέη κάθε είδους. Δείγματα από πάνω από 200 θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) βρίσκονται εκεί για όποιον τον ενδιαφέρει το θέμα, επιστημονικά και μη.

Το Μουσείο της Πανκ

Σε ειδικά διαμορφωμένες, πρώην δημόσιες τουαλέτες της πρωτεύουσας, βρίσκεται μια έκθεση αφιερωμένη στην ισλανδική πανκ σκηνή. Είναι ένα σχετικά νέο μουσείο, επισήμως ιδρυμένο το 2016 από έναν καθαρόαιμο λάτρη της, αλλά και θεωρητικό της ισλανδικής μουσικής.

Το Μουσείο της Πέτρας

Μια κυρία, την οποία έλεγαν Πέτρα, αρεσκόταν στο να συλλέγει τις πιο παράξενες και όμορφες… πέτρες. Η συλλογή της είναι από τις πιο επισκέψιμες ατραξιόν της ανατολικής Ισλανδίας και περιλαμβάνει κι μικρότερες συλλογές της, από τσόφλια αυγών, στυλό και άλλα αντικείμενα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε έναν όμορφο κήπο, κάποτε σπίτι της ίδιας της συλλέκτριας.

Μουσείο Μαγείας (αλλιώς Strandagaldur)

Στο Hólmavík, παράκτιο χωριό, μπορεί κάποιος να γνωρίσει τα μυστικά και την ιστορία της ισλανδικής μαγείας και παράδοσης. Γεμάτη αντικείμενα για ξόρκια (από φυλαχτά μέχρι βιβλία μαγείας), ακόμη και ρούχα των παλιών μάγων, η έκθεση εξάπτει την φαντασία.

Το Μουσείο του Ό,τι να ‘ναι (Non – sense Museum)

Και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν συλλογή απ’ ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί; Μια επιλογή είναι να την φέρουν σε αυτό το μουσείο, που είναι ουσιαστικά ένας χώρος στέγασης των πιο παράξενων προσωπικών συλλογών στον κόσμο, από κουταλάκια του τσαγιού, καραμέλες, πακετάκια ζάχαρης μέχρι αστυνομικά καπέλα απ’ όλον τον κόσμο.

 

Δείτε επίσης

Διάλεξη, Ομιλία του Φιλόσοφου, Ζωγράφου Βασίλειου Αράπη – Παρουσιάζει η ηθοποιός Μαριάννα Καστανία

Λαμβάνοντας υπ όψιν την ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΗ θεώρηση, ότι το ανθρώπινο Βασίλειο, όπως και τα πάντα Συνπαντικά, …