Παρασκευή , 29/03/2024

Το νέο θανατηφόρο ναρκωτικό, «αέριο του γέλιου», κάνει θραύση στα ελληνικά νησιά

Την ίδια στιγμή που πέρσι τέτοια εποχή στη Κρήτη το «αέριο του γέλιου» ή αλλιώς το «hippie crack» μετρούσε νεαρά θύματα, φέτος συνεχίζει να πωλείται και να προωθείται ακόμη εντονότερα σε νεανικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Το «αέριο του γέλιου» με την αθώα φαινομενικά ονομασία και εμφάνισή του, ως μπαλόνι, αποτελεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό που διακινείται  για «διασκέδαση» από πωλητές του ονομαζόμενου «Laughing Gas Crew» αλλά και μέσω παντοπωλείων σε μορφή αμπούλας καμουφλαρισμένης ως κάποιου είδους κρέμας. Το «αέριο του γέλιου, είτε σε μορφή μπαλονιού είτε αμπούλας πωλείται παντού, σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια,  ακόμα και σε περίπτερα και κοστίζει 1 ευρώ, βρίσκοντας εύκολα θύματα τους νέους που διασκεδάζουν.

Κύριος στόχος των εμπόρων του hippie crack  είναι τα Μάλια και η Ζάκυνθος στην Ελλάδα, η Αγία Νάπα στην Κύπρο, η Ίμπιζα και η Τενερίφη στην Ισπανία και το target group του αποτελούν τουρίστες αλλά και κάτοικοι των περιοχών αυτών και άλλων τουριστικών προορισμών. Οι πωλητές μάλιστα δεν διστάζουν να προωθήσουν το «αέριο του γέλιου» ακόμη και σε ανηλίκους ή και μεθυσμένους, αφήνοντας να εννοηθεί στους πελάτες πως το συγκεκριμένο ναρκωτικό δεν τελείως παράνομο.

Το «αέριο του γέλιου» είναι στην πραγματικότητα υποξείδιο του αζώτου, η εισπνοή του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Το λεγόμενο «αέριο του γέλιου» προκαλεί πολλές και έντονες αντιδράσεις αλλά το βασικότερο είναι ότι προκαλεί το γέλιο σε εκείνον που το εισπνέει, αφού αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει ως συνέπεια το μούδιασμα των άκρων, σπαστικό γέλιο και πανικό.

Η επίδραση του αερίου είναι άμεση και δεν κρατάει πολύ, συνήθως από 30 δευτερόλεπτα  έως 1 λεπτό και η χαλαρωτική αίσθηση που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από  την έλλειψη οξυγόνου.

Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνου και αυτό συμβαίνει γιατί το «αέριο του γέλιου» διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Συνεπώς μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Το «laughing gas» δεν είναι το μοναδικό ναρκωτικό που διακινείται στα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, αποτελεί όμως μια νέα μόδα τα τελευταία χρόνια που έρχεται να προσθέσει έναν επιπλέον κίνδυνο για τους επιρρεπείς νέους. Η αστυνομία συνεχίζει να διεξάγει έρευνες και ελέγχουν στα τουριστικές περιοχές των Ελληνικών νησιών και έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις παράνομης διακίνησής του.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …