Πέμπτη , 28/03/2024

Το «Σπίτι της Σκιάς»: Ένα ιδιαίτερο μουσείο σκιών στην Ξάνθη που αξίζει να επισκεφτείς

Του Άκη Τσακίρη

Το ‘Σπίτι της Σκιάς’ που έχει δημιουργήσει ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης στην Ξάνθη θέλει να κάνει τον επισκέπτη να δει το… αόρατο. Είναι όντως εφικτό ή το νέο ιδιαίτερο μουσείο έχει σκοπό να μας κάνει το πιο δημιουργικό brain damage που γνωρίσαμε ποτέ;

The House of Shadow. Και μόνο ο τίτλος, θα σε βάλει σε σκέψεις. Ο χώρος όμως, θα κάνει πολύ περισσότερα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναγνωρίσεις πως αυτό που βλέπουμε, πολλές φορές είναι διαφορετικό από την πραγματικότητα που θα έπρεπε να είχαμε συναντήσει. Μια παραπλάνηση που έρχεται σε σύγκρουση με το “είναι”.

Τα ίδια τα γλυπτά δεν σου κάνουν εντύπωση από μόνα τους με την πρώτη ματιά. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πώς αυτή η άμορφη μάζα ανακυκλώσιμων ή όχι υλικών καταλήγει να αποτυπώνει στον τοίχο κάτι  συγκεκριμένο. Όσο και αν δεν το πιστεύεις, θα περάσεις πολλές ώρες δίπλα στις μορφές τη μορφή της Μέριλιν και του Τσε Γκεβάρα ή του Αϊνστάιν και του Καβάφη!

Στον κάτω όροφο του μουσείου λειτουργεί μαγαζάκι με έργα του καλλιτέχνη. Γλυπτά από σύρμα ή μέταλλο, μαγνητάκια από κουτάκια αναψυκτικών, αξεσουάρ από τσόχα, κοσμήματα, φτιαγμένα από άχρηστα για τους περισσότερους από εμάς υλικά. Μην ξεχάσεις να φωτογραφηθείς και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εκεί που το φως θα κάνει τα παιχνίδια του και σε εσένα!

Λίγα λόγια για τον εμπνευστή και καλλιτέχνη του μουσείου

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος. Από τη παιδική του ηλικία ήδη ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης όπως η ζωγραφική και η ξυλογλυπτική σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια) και γοητευμένος από αυτήν ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της σκιάς. Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη. Έτσι, το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (The House of Shadow) στην Ξάνθη όπου και κατοικεί από το 1994.

Δείτε επίσης

To μοντέλο Dana Nesteriuk παρουσιάστρια της νέας εκπομπής «Gallery Monaco»

Το μοντέλο και διευθύντρια σε διεθνή φαρμακευτική εταιρία  Dana Nesteriuk θα παρουσιάσει τη νέα εκπομπή …