Πέμπτη , 28/03/2024

Το Jason – Αντιγόνη δηλώνει άφυλο και άθεο και δεν διστάζει να Προκαλέσει δηλώνοντας Αποκλειστικά στο LABEL NEWS: «Το ξέρω ότι εισάγω καινά δαιμόνια, η αθεΐα είναι η πρόοδος και το μέλλον»

Συνέντευξη: Ήρια Καρποδίνη

Βιγκανισμός, αντιφασισμός, αντιρατσισμός, φεμινισμός, οικολογία, καταπολέμηση της αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ομοφοβίας και ισλαμοφοβίας είναι τα κύρια ενδιαφέροντα του Jason- Αντιγόνη για τα οποία και διαδηλώνει με κάθε ευκαιρία. Μέσα από τον ‘γυμνό ακτιβισμό’ είναι που προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του. Το Jason –Αντιγόνη, όπως αυτοπροσδιορίζεται, μας μιλά αποκλειστικά στο LabelNews για τις ακτιβιστικές του δράσεις, το ουδέτερο όνομα και φύλο του, τον εκφοβισμό αλλά και την ελπίδα του όσον αναφορά στην καλή πλευρά των ανθρώπων.

 Έχετε ήδη λάβει αναγνωρισιμότητα μέσω των ακτιβιστικών σας δράσεων. Θεωρείτε ότι έχετε έτσι πλέον την επιρροή να πετύχετε τον στόχο σας; Ποιός είναι αυτός ο στόχος;

Εξαρχής ενεπλάκην ενστικτωδώς στον ακτιβισμό. Μπήκα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι άνδρες, Αμφιφυλόφιλα, Τρανς, Κουήρ και Ίντερσεξ άτομα) και συμμετείχα σε ακτιβιστικές δράσεις, ίσως γιατί δεν θέλω να περάσουν κι άλλα παιδιά όσα πέρασα κι εγώ στην ευαίσθητη αυτή ηλικία, μιλώ για τον ενδοσχολικό ομοφικό εκφοβισμό (bullying). Πλέον ασχολούμαι με όλη την “ατζέντα του μέλλοντος” όπως την αποκαλώ, δηλαδή την στήριξη όλων των ανθρώπινων και ζωικών δικαιωμάτων. Βιγκανισμός, αντιφασισμός, αντιρατσισμός, φεμινισμός, οικολογία, καταπολέμηση της αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ομοφοβίας, ισλαμοφοβίας, είναι τα βασικά μου ενδιαφέροντα. Ο στόχος λοιπόν είναι να πάψει να υπάρχει ρατσισμός και καταπίεση κοινωνικών ομάδων ανθρώπων, αλλά και των υπόλοιπων ζώων. Εμφανίζομαι σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και δίνω συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, προκειμένου να προωθήσω όλα όσα πιστεύω. Η επιρροή και η έναρξη του διαλόγου που έχω ως τώρα επιτύχει με ικανοποιεί πολύ, ενώ η εκτίμηση κι αποδοχή που λαμβάνω από άτομα όλων των φύλων, σεξουαλικών προσανατολισμών και ηλικιών είναι ανεκτίμητη και ελπιδοφόρα για το ότι κάτι αλλάζει σε αυτήν την χώρα -και είναι μεγάλη η χαρά μου να συντελώ κι εγώ σε αυτό.

 Δηλώνετε activist, vegan, queer, feminist και atheist. Εξηγήστε μας σύντομα καθεμία από αυτές τις επιλογές σας.

Ασχολούμαι με τον ακτιβισμό, όπως και πολλά άλλα άτομα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ζούμε σε μια κρίσιμη ιστορικά στιγμή, όπου πρέπει να αποφασίσουμε αν θα πάμε πραγματικά μπροστά. Όσο υπάρχουν χρυσές αυγές, Πούτιν και Τραμπ, δεν μπορείς να εφησυχάζεις, γι’ αυτό και πρέπει όλα μαζί να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο έναν καλύτερο κόσμο. Να τρέξουμε ελεύθερα προς το μέλλον και την πρόοδο. Βίγκαν είμαι γιατί εναντιώνομαι στην εκμετάλλευση των ζώων. Δεν φορώ δέρμα, δεν χρησιμοποιώ προιόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, δεν τρώω ζώα και τα παράγωγά τους. Κουήρ είμαι, γιατί ανήκω στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, είμαι άφυλο (δεν αυτοπροσδιορίζομαι με κάποιο φύλο) και πανσέξουαλ (σχετίζομαι ερωτικά με άτομα όλων των φύλων). Πιστεύω στον φεμινισμό, γιατί η ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί, αλλά ούτε και η κουλτούρα του βιασμού έχει εξαλειφθεί. Όπως έχει ήδη ειπωθεί, ο 21ος αιώνας είναι -και πρέπει να είναι- ο αιώνας της γυναίκας. Είμαι άθεο, γιατί δεν πιστεύω στην μεταφυσική, ούτε χρειάζομαι να πιστεύω σε κάποιο θεό ή θεά, για να είμαι καλό με τα άλλα άτομα, ή για να έχω ελπίδα -πιστεύω μόνο στην επιστήμη, και την ανθρώπινη καλοσύνη και κακία. Η πίστη σε θεικές οντότητες είναι κατάλοιπο της εποχής όπου ο άνθρωπος δεν μπορούσε να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα, όπως ο ήλιος κι ο κεραυνός, και τα θεοποιούσε.

 Γιατί επιλέγετε τον ‘γυμνό ακτιβισμό’;

Ο “γυμνός ακτιβισμός”, δηλαδή το να διαμαρτύρεσαι φορώντας ελάχιστα ή καθόλου ρούχα είναι κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως. Εικονοποιεί απόλυτα την απελευθέρωση του σώματος. Συνηθίζεται -αυτό κάνω κι εγώ- να αναγράφονται συνθήματα στο γυμνό σώμα. Λόγω της εκτεταμένης γυμνοφοβίας, σεμνοτυφίας και body-shaming, δημιουργημένα κυρίως από τον συντηρητισμό των θρησκειών, οι γυμνές διαμαρτυρίες φαντάζουν σοκαριστικές και προκλητικές στα μάτια πολλών, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα ξεπεραστεί σύντομα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό, αλλά και δυνατό ως εικόνα, από το ανθρώπινο σώμα απελευθερωμένο από την καταναγκαστική δέσμευση των ρούχων. Η δε ενοχοποίησή του είναι κατάπτυστη και προβληματική από κάθε άποψη. Ούτε καν τα παιδιά δεν φοβούνται το γυμνό σώμα -ας μην συνεχίζουμε να τα κάνουμε να νιώθουν άβολα με αυτό. Το γυμνό σώμα δεν είναι καν απαραίτητα σεξουαλικό. Για παράδειγμα, όταν διαμαρτύρομαι με το να εμφανίζομαι δημόσια σχεδόν γυμνό, δεν νιώθω καθόλου σέξυ, συγκεντρώνομαι απόλυτα στο μήνυμα που θέλω σε κάθε περίιπτωση να περάσω.

 Πέραν του ακτιβισμού, ασχολείστε με κάτι επιπλέον;

Στο παρελθόν σπούδασα θεατρολογία, υποκριτική, και προωθούσα ξένες γλώσσες σε Ελλάδα και Κύπρο. Πλέον αρθρογραφώ στο LesbianGR και σύντομα θα ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα, οπότε όλα μου τα ενδιαφέροντα έχουν πλέον ως πυρήνα τον ακτιβισμό. Ακόμα και το όνομα και το ντύσιμό μου (το ότι δηλαδή ντύνομαι και με φορέματα, φούστες, κοσμήματα) καταλήγουν να έχουν ακτιβιστική διάσταση. Από μικρό παιδί ήμουν μια Αντιγόνη που εναντιωνόταν στα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- “μεγάλα” άτομα.

Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος γύρω σας και πώς τα άτομα που ανήκουν επίσης στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα;

Λένε ότι όταν κάνεις κάτι καλά, έχεις τόσο άτομα που σε υποστηρίζουν φανατικά, όσο και άτομα που εναντιώνονται. Ξέρω ότι εισάγω καινά δαιμόνια, όπως και το τι τίμημα μπορεί αυτό να έχει. Παρ’ όλ’ αυτά, έχω καταφέρει έως και άθελά μου να λειτουργώ όπου κι αν βρεθώ ή μιλήσω, ως μέσο για να φανεί ποια άτομα υποστηρίζουν την ελευθερία και την έκφραση και ποια όχι. Οπότε οι φασίστες και οι ρατσιστές αφρίζουν όταν έρχονται με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή μαζί μου, ενώ τα άτομα που πιστεύουν βαθειά στον ανθρωπισμό, αναγνωρίζουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσά μας, και το πνεύμα αλληλεγγύης είναι αυτό που μας ενώνει. Ανυπολόγιστος αριθμός ατόμων από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μού δηλώνουν καθημερινά ότι ενδυναμώνονται από το έργο μου, ότι παρακολουθώντας μια συνέντευξή μου, βρήκαν την δύναμη να φανερώσουν στην οικογένειά τους τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, και να διεκδικήσουν με υπερηφάνια την ζωή τους. Όσο λοιπόν “προχωρημένος” και να φαντάζει ο τρόπος σκέψης και δράσης μου, τελικά δικαιώνομαι, και ικανοποιούμαι από το θετικό αποτέλεσμα και την αλλαγή στην οποία κι εγώ με την σειρά μου συντελώ. Από την άλλη, δεν “στρογγυλεύω”, ούτε “μαζεύω” την ιδεολογία μου, δηλώνω π.χ. υπερήφανα άθεο. Άλλωστε, διαβάζοντας μια συνέντευξή μου στην Athens Voice, η θεία μιας φίλης μου της δήλωσε ότι αντιλήφθηκε ότι ούτε εκείνη νιώθει πλέον την ανάγκη να πιστεύει σε “ανώτερες δυνάμεις” και φανταστικούς φίλους.

Ο βιγκανισμός είναι μια τάση διατροφής και συνεπώς μια στάση ζωής που έχει ‘ανέβει’ τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Ποιά είναι τα οφέλη για κάποιον που ακολουθεί μια vegan λογική;

Ο βιγκανισμός είναι ο τρόπος ζωής που απέχει από κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων -όπως φαίνεται, είναι σαφής η αναλογία και η διαθεματική σύνδεση με τον ανθρωπισμό. Μετά την ολοένα αυξανόμενη κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ήρθε επιτέλους η ώρα και για την διεκδίκηση των ζωικών δικαιωμάτων. Δεν χρειαζόμαστε να τρώμε ζώα και τα παράγωγά τους, για να επιβιώσουμε. Ίσα-ίσα έχουμε πολύ καλύτερη υγεία με την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Η χρήση ζώων ως φαγητό, διασκέδαση του ανθρώπου όπως στο τσίρκο ή τις ταυρομαχίες, αλλά και η χρήση πειραματόζωων, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Είναι δυστυχώς αλήθεια πως συχνά γινόμαστε μάρτυρες άσχημων συμπεριφορών σε βάρος συνανθρώπων μας, σπάνια όμως επεμβαίνουμε. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό; Είναι αλήθεια πως έχετε υπάρξει θύμα ξυλοδαρμού σε πολυσύχναστη περιοχή στο Κέντρο και πως αντέδρασαν οι γύρω σας;

Καμιά φορά πράγματι μπορεί να δει κάποιο άτομο μια επίθεση και να μην τολμήσει να επέμβει, για να μην “μπλέξει”, όπως εκείνο νομίζει. Όταν πριν τέσσερα χρόνια έπεσα θύμα ξυλοδαρμού, είδα δυο κορίτσια να είναι πρόθυμα να βοηθήσουν, όταν πλέον οι θύτες με άφησαν χτυπημένο στο πεζοδρόμιο. Ήμουν όμως εγώ που έτρεξα τρομαγμένο και δεν δέχτηκα την βοήθεια κανενός περαστικού ατόμου. Η αφελώς σοφή ή σοφά αφελής Μπλανς Ντι Μπουά από το “Λεωφορείο ο πόθος” του Τέννεσσι Ουίλλιαμς λέει πως “πάντα πίστευε στην καλοσύνη των ξένων”. Έτσι κι εγώ δεν μπορώ παρά να ελπίζω πεισματικά στην καλή πλευρά των ανθρώπων, κι ότι σύντομα θα αντιληφθούμε ότι ο πατριαρχικός, ετεροσεξιστικός κόσμος μας δεν είναι παρά πηγή δυστυχίας για όλα μας. Έως και οι άνδρες υποφέρουν προσπαθώντας να επιτελέσουν τον ρόλο που η κοινωνία τούς ορίζει -ακόμα κι αν δεν το αντιλάμβάνοται ή το παραδέχονται. Όσο ενισχύουμε τα στερεότυπα και τα αφήνουμε να μας καθορίζουν, οι ζωές μας θα είναι μίζερες. Ας τολμήσουμε να απελευθερωθούμε και να αγαπηθούμε!

 Τι γνώμη έχετε για την Εκκλησία και γιατί πιστεύετε πως αντιμετωπίζει επιθετικά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Ηγετικά στελέχη της Ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας, όπως ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης και ο Σεραφείμ Πειραιώς, έχουν δώσει δείγματα κηρύγματος μίσους προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Οπότε μόνο την αγάπη δεν πρεσβεύουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εκκλησία και εθνικισμός συναντώνται συχνά ιδεολογικά, όσο κι αν προσπαθούν επιμελώς να το κρύψουν. Έχω ήδη δηλώσει στρατευμένο άθεο, οπότε είναι λογικό να βλέπω γενικά το θέμα της θρησκείας ως κάτι που θα έπρεπε να είναι και να θεωρείται πολύ παλιό και απόλυτα ξεπερασμένο. Η αθεΐα είναι πρόοδος και το μέλλον. Δεν μπορώ να βρω ούτε έναν λόγο για να ερμηνεύσω την επιθετική στάση της εκκλησίας.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …