Παρασκευή , 29/03/2024

Όλος ο πλανήτης γιόρτασε το 2017 – Δείτε πώς υποδέχτηκαν μεγάλες πρωτεύουσες την αλλαγή του χρόνου (ΦΩΤΟ)

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα με τις δικές της πρωτοχρονιάτικες συνήθειες, αλλά και κάθε χώρα έχει το δικό της τρόπο να καλωσορίζει το νέο έτος. Μάλιστα όσο παράξενα φαίνονται τα δικά μας έθιμα στον υπόλοιπο κόσμο άλλο τόσο –και λίγο παραπάνω- παράξενα μας φαίνονται και εμάς ορισμένα έθιμα που ισχύουν στην υπόλοιπη υφήλιο.

Ιρλανδία

Σύμφωνα με την παράδοση οι γυναίκες στην Ιρλανδία περιμένουν από τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς να τους αποκαλύψει τον ‘άντρα της ζωής τους’. Για αυτό, πριν κοιμηθούν, βάζουν μερικά φύλλα γκι κάτω από το μαξιλάρι τους με την ελπίδα πως θα ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους.

Ισπανία

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι Ισπανοί μαζεύονται στις πλατείες για να ακούσουν τις καμπάνες. Μόλις το ρολόι δείξει 12 τα μεσάνυχτα οι καμπάνες χτυπούν δώδεκα φορές και για κάθε έναν χτύπο οι Ισπανοί τρώνε από μια ρώγα σταφυλιού. Αν καταφέρουν να φάνε και τα δώδεκα σταφύλια θα έχουν δώδεκα μήνες ευημερίας για τον νέο χρόνο.

Δανία

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από την αλλαγή του χρόνου οι Δανοί ανεβαίνουν στις καρέκλες και στο τελευταίο δευτερόλεπτο πηδούν στον αέρα. Σκοπός αυτού είναι να τους βρει ο νέος χρόνος να αιωρούνται, αφού έτσι πιστεύουν πως θα τους φέρει καλή τύχη και θα τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα.

Φιλιππίνες

Το πουά στο ντύσιμο γίνεται must για μια νύχτα, αυτή της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Όλοι ντύνονται με πουά ρούχα και επιπλέον στολίζουν τα τραπέζια τους με πουά χρωματισμούς, για να τους φέρει ο νέος χρόνος ευημερία και άφθονο πλούτο.

Κεντρική και Λατινική Αμερική

Άλλο ένα έθιμο που σχετίζεται με τα έντονα χρώματα , αυτή τη φορά στα εσώρουχα. Στο Μεξικό, τη Βραζιλία και άλλες χώρες  υπάρχει η συνήθεια να υποδέχονται το νέο έτος φορώντας εσώρουχα με έντονα χρώματα, κυρίως κόκκινα που συμβολίζουν την καλοτυχία στην ερωτική ζωή, και κίτρινα που συμβολίζουν ευημερία στον οικονομικό τομέα.

Αργεντινή

Σε μια πόλη της Αργεντινής, την Talca, οι κάτοικοι έχουν ένα αρκετά παράξενο έθιμο για να υποδεχτούν το έτος που έρχεται. Πιστεύουν πως τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει τους περιμένουν στο νεκροταφείο να υποδεχτούν μαζί τη Πρωτοχρονιά. Μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα, λοιπόν, οι πόρτες του νεκροταφείου ανοίγουν και με τη συνοδεία κλασσικής μουσικής οι κάτοικοι αλλάζουν τον χρόνο… μαζί με τους αγαπημένους τους.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ είναι αρκετά διαδεδομένο ως έθιμο να δίνει κανείς το πρώτο φιλί του χρόνου στον/ στην αγαπημένη του. Με αυτόν τον τρόπο ο νέος χρόνος θα τους φέρει την αληθινή αγάπη και θα διώξει για πάντα τις παλιότερες κακές αναμνήσεις.

Εκουαδόρ

Στο Εκουαδόρ λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου οι οικογένειες στήνουν η καθεμιά το δικό της σκιάχτρο που έχουν φτιάξει και μόλις η ώρα δείξει μεσάνυχτα του βάζουν φωτιά για να καεί. Έτσι καίνε μαζί και όλα τα άσχημα που τους συνέβησαν τους τελευταίους 12 μήνες. Έτσι κρατούν μόνο τις καλές στιγμές και εφοδιάζονται με καλή τύχη για το νέο έτος.

Ουκρανία

Το να βρει κανείς μια αράχνη και τον ιστό της στα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν πολύ ευχάριστη εμπειρία. Αντιθέτως, για τους Ουκρανούς κάτι τέτοιο θεωρείται μεγάλη τύχη. Μάλιστα, πολλές φορές κρύβουν επίτηδες έναν ψεύτικο ιστό αράχνης ή μια ψεύτικη αράχνη για στολίδι πάνω στο δέντρο. Εκείνος που θα βρει πρώτος το στολίδι, αν όχι τον πραγματικό ιστό, θα χει καλή τύχη για όλη τη χρονιά. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο πηγάζει από το μύθο της φτωχής χήρας, που δεν είχε χρήματα να στολίσει το δέντρο της, για καλή της τύχη όμως μια αράχνη στόλισε το δέντρο της υφαίνοντας το με τον ιστό της.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …

Αφήστε μια απάντηση