Τετάρτη , 24/04/2024

25η Μαρτίου διπλή Μεγάλη Γιορτή για την Ελλάδα μας – Γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη μέρα ως η αρχή της Επανάστασης και ποια η σημασία της για την χώρα μας Σήμερα

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, όντας ταυτόχρονα θρησκευτική και εθνική γιορτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες  της Νεότερης ελληνικής Ιστορίας για τους Έλληνες σε κάθε μέρος του κόσμου.

Θρησκευτική γιορτή  γιατί η Εκκλησία τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, χάρη στον απελευθερωτικό αυτόν αγώνα απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελληνική ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Η 25η Μαρτίου ως ημερομηνία δεν σηματοδοτεί την ακριβή έναρξη του ξεσηκωμού των Ελλήνων, αφού η Επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα, στη Πελοπόννησο. Στη πραγματικότητα την 25η Μαρτίου, πέρα από κάποιες αψιμαχίες δεν συνέβη κάποιο σημαντικό πολεμικό γεγονός. Ωστόσο η ημερομηνία καθιερώθηκε τον Μάρτιο του 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, αφού είχε ελευθερωθεί η Ελλάδα, με σκοπό να συνδεθεί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ώστε να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Έκτοτε και ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της Επανάστασης και της νίκης της ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 1832, οι δύο χώρες έχουν μια «ιδιαίτερη σχέση», που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες περιόδους εχθρότητας και συμφιλίωσης.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία παρουσιάζει μια όλο και επιθετικότερη μορφή εθνικισμού. Παράλληλα η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της θέσης της Τουρκίας στα διεθνή πράγματα, προκαλεί αναταραχές, επηρεάζοντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η εμμονή της Τουρκίας με το Αιγαίο φέρνει συχνά προβληματικά επεισόδια ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχουν να κάνουν με οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και των ζωνών ελέγχου.

Ωστόσο η τελευταία επίδειξη δύναμης από πλευράς της γειτονικής  χώρας δεν  έγινε σε πραγματικό τόπο, αλλά στο διαδίκτυο, με πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις στα social media, ο σκοπός των οποίων, δεδομένων των στόχων που επιλέχθηκαν, δεν ήταν σαφής, σίγουρα όμως προβλημάτισε. Ακόμη και κάθε τέτοιου είδους κίνηση θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και να αποτελεί ίσως ένα «ξύπνημα» για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Η ιστορία ανάμεσα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζει να γράφεται..

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …